Kakkajutut kiinnostavat ja naurattavat pikkulapsia -Tiesitkö, että näistä jutuista voi seurata paljon hyvää!

Kakkajutut kiinnostavat ja naurattavat pikkulapsia -Tiesitkö, että näistä jutuista voi seurata paljon hyvää!
Kuva: Pixabay / Alexas_Fotos

Teksti: Mami Mixtuura

Lasten kehityksessä tulee vaihe, jolloin suusta tulevat sanat liittyvät useimmiten kakkaan ja pissaan. Aikuinen saattaa kokea tämän kiusallisena, etenkin jos tällaiset puheet tulevat “väärissä” paikoissa tai väärään aikaan. Kesken kauppareissun jälkikasvu saattaa huutaa kovaan ääneen jotain, joka saa aikuisen kasvoille punan nousemaan. Miksi kakkajutut kiinnostavat ja naurattavat lapsia niin paljon? Voiko näistä puheista seurata jotain hyvää lapsen elämään?

Pikkulasten puheissa toistuu usein vessasanat ja monesti aikuisen korvaan kuulostaa siltä, että kaikki hauskat jutut liittyvät kakkaan. Mikä tuossa niin arkisessa ja luonnollisessa asiassa viehättää lapsia? Mikä ihme saa aikaan sen, että vessajuttuja kerrotaan ja ne saavat aikaan parhaat kikatusnaurut? Haluavatko lapset nolata tahallisesti aikuiset julkisilla paikoilla ja kiristää heidän hermojaan -Vai voiko taustalla olla jokin muu syy?

Aikuisen ei kannata huolestua lapsen kakkapuheista

Vau.fi-sivuston tekstissä kerrotaan taaperon virstanpylväistä ja yksi niistä on pieru- ja kakkajuttujen kertominen ja niistä hauskuuden löytäminen. Aikuinen saa siis luvan kanssa huokaista, koska tämä vaihe lapsen elämässä on tärkeä ja tukee sitä tosiasiaa, että lapsi kehittyy normaalisti. Kyseessä ei ole siis mikään epänormaali poikkeavuus vaan luonnollinen asia. Mirror-sivuston kirjoituksessa todetaan myöskin, että aikuisten ei tarvitse liiaksi huolestua lasten kakkapuheista. Useimmiten lapsesta kasvaa ihan hyvä kunnon kansalainen, vaikka pääosa puheista tuossa vaiheessa olisikin vessajuttuja. Lasten kiinnostukselle kakkajuttuja kohtaan on olemassa hyvä syy, kerrotaan Mirror-sivuston kirjoituksessa.

Tällaisia hyviä asioita voi seurata kakkapuhevaiheesta

Ystävyyssuhteiden luominen

Oletko tullut ajatelleeksi, että kakkajutut voivat olla alku lapsen ystävyyssuhteelle? Mirror-sivustolla kerrotaan, että lasten kakkajuttujen puhumisesta voi olla paljon hyviä seurauksia. Esimerkiksi näiden juttujen puhuminen voi auttaa lasta saamaan ystäviä. Hauskoihin juttuihin liittyy huumoria ja sitä kautta saatu yhteinen nauruhetki voi olla uuden ystävyyden perusta.

Oppiminen, mitkä puheet sopivat eri tilanteisiin

Lisäksi Mirror-sivuston tekstissä todetaan, että tällaiset puheet ovat kehityksen kannalta enemmän hyvä asia, koska lapsi oppii sitä kautta näkemään, millaiset puheet sopivat eri paikkoihin ja tilanteisiin. Lapsi siis tarkkailee aikuisten reaktioita vessajuttuja puhuessaan. Tokikaan nämä puheet eivät lopu välittömästi, mutta sekin päivä lopulta koittaa, että kakkajutut jäävät unholaan.

Vessahuumori voi auttaa ystävyyssuhteen muodostumisessa. Kuva: Pixabay / White77

Eri ikäisiä lapsia kiinnostavat ja naurattavat erilaiset asiat

Naurettaviksi koettujen juttujen aiheet vaihtuvat lasten kasvaessa. Pientä vauvaa naurattaa kurkistusleikit vanhemman kanssa ja pian sen jälkeen tulee vessahuumorivaihe, todetaan The Conversation-sivustolla. Lasten huumorin kehittymiseen liittyvissä tutkimuksissa on havaittu yhdessä nauramisen olevan tärkeä osa ihmisten välisiä suhteita. Lapset kertovat mielellään vessajuttuja, koska niissä on mukana tietynlaista jännitettä liittyen niiden epäsopivuuteen eri tilanteissa. Tekstin mukaan huumori kuuluu olennaisena osana lasten sosiaalisiin leikkeihin.

Onko teillä menossa pieru-kakkahuumorivaihe? Millaisia tunteita tämä vaihe saa aikuisessa aikaan?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.