Lapsen ensimmäinen ihastuminen aiheuttaa suuria tunteita! -Vanhempi: älä tee näitä virheitä

Lapsen ensimmäinen ihastuminen aiheuttaa suuria tunteita! -Vanhempi: älä tee näitä virheitä
Kuva: Pixabay / amyannbrockmeyer

Teksti: Mami Mixtuura

Lapsen ensimmäinen ihastus voi tulla jo taaperona tai pienenä lapsena. Nämä tunteet kuuluvat elämään ja ovat normaali asia. Aikuisen on tärkeä miettiä miten reagoi, kun lapsi kertoo ihastuksen tunteistaan. Oikeanlainen suhtautuminen ja tiettyjen juttujen välttäminen ovat oleellista. Lasten kokemat tykkäämiset ovat erilaisia kuin aikuisilla.

Muistatko vielä sen hetken, kun sinä ihastuit aivan ensimmäistä kertaa? Vatsanpohjassa kutitteli jännästi ja perhosia lenteli ilmassa -Millaisia muistoja sinulla liittyy tuohon hetkeen? Muistatko minkä ikäinen olit silloin ja muistatko vielä ihastuksesi nimen? Nämä ensimmäiset ihastumiset ovat elämässä merkittävä asia ja usein niistä jää vahva muistijälki, joka ei helposti unohdu.

On normaalia, että pieni lapsi ihastuu. On tärkeä pohtia miten asiaan kannattaa suhtautua, jotta ei vahingossa sanoilla tai eleillään loukkaa. Lapsi kokee isosti tunteensa eikä hänen kokemaansa pidä vähätellä. Osa lapsista saattaa piirtää tuntemuksiaan paperille ja he saattavat haaveilla jopa naimisiin menosta ihastuksensa kohteen kanssa.

Ensimmäiset ihastumiset

Väestöliiton tekstissä kirjoitetaan, että lapsi kokee ensimmäiset kiintymyksen, läheisyyden ja onnen kokemukset jo pienenä. Lapsen tykkäämisen kohteena voi olla esimerkiksi oma vanhempi, kaveri tai julkisuuden henkilö. Pienen lapsen ihastumiseen voi liittyä monenlaisia tunteita: myös pettymystä, mustasukkaisuutta ja tuskaa. Koettujen tunteiden kautta lapsen itsetunto voi vahvistua.

Aikuisen tulee arvostaa lapsen kokemusta ja opettaa avointa tunteista puhumista sekä niiden käsittelemistä, todetaan Väestöliiton kirjoituksessa. On tärkeää, että vanhempi antaa lapsen unelmoida isosti eikä kiellä tai lyttää hänen kokemaansa. Jos aikuinen naureskelee lapsen kokemille asioille, hän ei todennäköisesti jatkossa kovin helposti vastaavista asioista puhu.

Lapsen kokemat tunteet ovat erilaisia kuin aikuisten

Ylen kirjoituksessa kerrotaan, että vanhempi saattaa hämmentyä pienen lapsen ihastumisesta ja hänen kertomista tunteista. Väestöliiton perhesuhteiden asiantuntija Minna Oulasmaa opastaa Ylen tekstissä vanhempia, kuinka reagoida lapsen kokemaan. Hän toteaa, että lapsen kokemat rakkauden tunteet ovat erilaisia kuin aikuisten. Lapsi kokee ihastuessaan tykkäävänsä jostain, mutta kohde voi olla ihan mitä vain (esimerkiksi ihminen, eläin tai pehmolelu). Oulasmaan mukaan on tärkeää, että aikuinen ei määrittele lasten välejä esim. sanomalla nuoreksi pariksi. Lapsi ei ajattele aikuisten tavoin ihastuksen kanssa vietettyä aikaa. Lasten ihastumiset ovat viattomia ja he kokevat suuria tunteita asian tiimoilta ja haluavat kertoa niistä.

“Aikuinen voi sanoa, että onpa ihanaa, kun tykkäät ystävästä ja hän on sinulle niin tärkeä! Jos lapsi puhuu naimisiinmenosta, voi sanoa, että vasta aikuisena mennään naimisiin.”, toteaa Oulasmaa.

Lapset kokevat suuria tunteita ihastuessaan. Kuva: Pixabay / Bessi

Älä tee näin

1. Älä naura

2. Älä nolaa lasta

3. Älä mitätöi lapsen kokemaa

Toimi näin

1. Arvosta lapsen kokemaa

2. Osoita kiinnostusta

3. Kuuntele lasta

4. Ole lapsen tukena

5. Anna puhua kaikenlaisista tunteista

Miten reagoida pienen lapsen ihastumiseen? Mitä ihastuneelle lapselle ei kannata sanoa?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *