Leikkiminen voi olla monenlaista, mutta joskus aikuisen pitää siihen puuttua! -Tarkkaile näitä asioita

Leikkiminen voi olla monenlaista, mutta joskus aikuisen pitää siihen puuttua! -Tarkkaile näitä asioita
Kuva: Unsplash / Hisu Lee

Teksti: Mami Mixtuura

Eri ikäisten lasten leikit ovat erilaisia. Leikkiminen opettaa monenlaisia taitoja ja on väylä elämän asioiden käsittelemiseen. Riehumisleikit ovat hyvä tapa purkaa energiaa ja monesti ne muistetaan vielä pitkänkin ajan jälkeen. Toisinaan leikissä voi olla piirteitä, jotka eivät ole hyväksyttäviä ja tällöin on aikuisen puututtava asiaan.

“Leikki on lapsen työtä” -on vanha, mutta edelleen paikkaansa pitävä sanonta. Lapsi voi leikkiä monella tavalla: yksin, kaksin tai isommalla porukalla. Vauvan syntymän jälkeen ei mene kovin pitkää aikaa, kun leikkimisen taidot alkavat kehittyä. Ensimmäisiä leikkejä voi olla esimerkiksi lelukaaressa olevat värikkäät lelut, joita lapsi tavoittelee käsillään tai jaloillaan. Tai vauva voi ottaa helistimen käteen ja leikkiä sillä. Aikuinen voi hassutella vauvan kanssa esimerkiksi ilmeiden ja piiloon meno -leikkien välityksellä.

Leikkiminen alkaa jo vauvana. Kuva: Unsplash / Tai’s Captures

Lapsen kasvaessa ja kehittyessä myös leikit muuttuvat. Pikkuhiljaa leikeistä tulee sosiaalisempia ja leikkihetket yhdessä muiden lasten kanssa alkavat sujua. Leikki on siis oikein hyvä väylä oppia ja harjoitella myös toimimista muiden kanssa. Sen avulla lapsi huomaa, että hän osaa ja oppii uusia asioita ja sitä kautta myös itseluottamus voi kehittyä paremmaksi, todetaan Leikkipäivä-sivustolla. Jo hetkenkin kestävästä leikistä saa paljon iloa ja hyvää mieltä, todetaan Ilta-Sanomien tekstissä.

Leikit opettavat monia asioita

Leikkimällä lapsi harjoittelee monenlaisia taitoja elämää varten ja ajattelee sekä jäsentelee erilaisia asioita, todetaan Ylen sivustolla. Se antaa keinon moneen asiaan: tunteiden käsittelyyn, haaveiluun, uusien asioiden suunnitteluun ja elämässä tarvittavien taitojen harjoitteluun. Myös vaikeampien elämänvaiheiden käsittely on mahdollista käsitellä leikin välityksellä.

Milloin aikuisen on syytä puuttua leikkiin?

Ilta-Sanomien tekstissä on kerrottu asioita, joita kannattaa tarkkailla lasten leikeissä. Jos näitä havaitsee, on aikuisen hyvä puuttua leikin kulkuun. Toisinaan lasten leikit voivat näyttää aikuisen silmään liian hurjilta, väkivaltaisilta tai muuten voi tulla mieleen, että pitäisikö leikkimiseen puuttua ja keskeyttää se.

Varmista, että leikki on tällaista:

1. Vapaaehtoisuus

Onko kaikki leikkijät mukana omasta halustaan? Ketään ei pidä pakottaa mukaan leikkiin

2. Ketään ei satuteta eikä pilkata

Leikkiminen ei saa olla sellaista, että siinä satutetaan tai loukataan toisia

Leikkiessä ei saa satuttaa toisia eikä ketään voi pakottaa leikkiin mukaan. Kuva: Unsplash / Hisu Lee

Onko riehumisleikit hyväksyttäviä?

Ilta-Sanomien tekstissä kerrotaan, että riehumisleikit ovat hyväksyttäviä. Ne ovat hyvä tapa purkaa energiaa ja kaikenlaisia tuntemuksia. Näistä leikeistä tulee varmasti paljon melua ja naurua. Jos leikki vaikuttaa vanhemman silmään liian rajulta, kannattaa uteliaana seurata leikkiä ja sen ideaa. Toki leikkiin pitää tarvittaessa puuttua. Mikä olisikaan hauskempaa kuin paini- tai kutitusleikki kaverien kesken. Tai kunnon tyynysota koko perheenä?

Millaisia leikkejä teillä leikitään? Pitääkö vanhemman puuttua usein leikkiin?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.