Kymmenen asiaa, joita vanhemmat voivat oppia lapsiltaan

Kymmenen asiaa, joita vanhemmat voivat oppia lapsiltaan
Kuva: Unsplash / Rodolfo Sanches

Teksti: Mami Mixtuura

Oletko ajatellut, että vanhempi voi oppia lapsilta monenlaisia asioita jopa huomaamatta? Opettaminen voi olla tietoista esimerkiksi silloin, kun pikkuiset kertovat vanhemmilleen esimerkiksi koulussa kuulemiaan asioita. Lasten opettamat asiat voivat olla monenlaisia: elämäntaidoista aina uusimpien älylaitteiden ongelmien ratkomiseen. Jälkikasvulta voi oppia ihan mitä vaan, kunhan aikuiset pitävät silmänsä ja korvansa avoinna!

Lapset voivat opettaa vanhemmille monenlaisia asioita. Heillä on monesti halu opettaa esimerkiksi koulussa oppimiaan asioita. Kuka olisikaan parempi opettamaan unohtuneita Euroopan maiden pääkaupunkeja tai planeettoja kuin oma lapsi? Aikuisen kiinnostus lapsen opetusta kohtaan on myös loistava keino tukea jälkikasvun oppimista. Kuuntele siis innolla seuraavan kerran, kun lapsesi haluaa sinua opettaa.

Vanhemmaksi tullessa monet oppivat sen, että asioita ei kannata ajatella itsestäänselvyyksinä. Liiallinen suunnitteleminen paljastuu monesti turhasti, koska suunnitelmat muuttuvat monesti viime hetkellä. Pitkään ja hartaasti suunniteltu reissu peruuntuu, kun autoa pakatessa joku lapsista alkaa oksentamaan. Tämä on yksi esimerkki siitä millaisia asioita vanhempi voi oppia lasten syntymän jälkeen. Mutta millaisia muita asioita lapset voivat aikuisille opettaa?

Näitä asioita vanhemmat voivat oppia lapsiltaan

1. Elämästä nauttiminen

Lapsilla on upea kyky nauttia elämän jokaisesta hetkestä. Vaikka elämässä tulisi vastaan koettelemuksia ja haasteita, he usein löytävät hyvää myös niistä hetkistä. Ottamalla oppia tästä, voi aikuisen päivät saada uudenlaista onnea ja iloa.

2. Täysillä eläminen tässä hetkessä

Lapset osaavat upeasti elää elämää käsillä olevassa hetkessä. Aikuinen voi oppia heiltä paljon tässä asiassa. Monet ihmiset vatvovat liiaksi menneisyyttä tai pelkäävät tulevaa, eivätkä huomaa kuinka nykyhetki lipuu heidän ohitseen. Tämän vuoksi elämästä tulee helposti stressaavaa tai jopa ahdistavaa. Opettele elämään hetkessä äläkä murehdi liikaa tulevaisuutta -asioilla on tapana järjestyä. Usein murehditut asiat ovat sitä paitsi aivan turhia.

3. Ympäröivän maailman ihmeellisyyden huomaaminen

Lasten silmin katsottuna maailma voi näyttää aivan erilaiselta kuin aikuisten linsseillä. Jos aikuinen oppii katsomaan maailmaa lapsen silmin, voi hän nähdä ympärillään paljon kaunista (esimerkiksi ihania luonnon ihmeitä).

Kuva: Unsplash / Gabby Orcut

4. Ehdoitta rakastaminen

Lapsilta voi oppia rakastamista ilman ehtoja ja vastapalveluksia.

5. Anteeksiantaminen

Aikuiset voivat oppia lapsilta anteeksiantamista. He suuttuvat nopeasti, mutta koetut vääryydet unohtuvat usein hetkessä. He antavat anteeksi, unohtavat ja jatkavat eteenpäin siitä mihin jäivät.

6. Isosti unelmointi

Lapset ovat loistavia unelmoijia. Heidän unelmillaan ei monesti ole realistisia rajoja. Aikuinen voi ottaa omaan elämäänsä oppia tästä asenteesta. Aina kannattaa ja saa unelmoida -Unelmat voivat myös toteutua.

7. Rohkeus

Lapselta voi oppia rohkeutta, koska he ovat monesti pelottomia uusia asioita kohtaan. Toki pitää muistaa tosiasiat, että minkä asioiden tekeminen on järkevää ja minkä ei. Monesti ihmisen rohkeus vähenee iän myötä ja voi tulla pelkoa monia asioita kohtaan.

Kuva: Unsplash / Chris Slupski

8. Kärsivällisyys

Lapset voivat opettaa vanhemmilleen kärsivällisyyttä. Tosiasia on se, että jokainen ihminen tekee virheitä. Lapsen tehdessä virheitä, aikuinen voi oppia suhtautumaan asiaan kärsivällisesti ja anteeksiantavasti. Tämä auttaa molempia osapuolia tällaisten asioiden käsittelyssä.

9. Ennakkoluulottomuus

Lapsilta voi oppia avoimuutta, ennakkoluulottomuutta ja muiden hyväksymistä. He osaavat nähdä muut ihmiset erityisinä ja arvokkaina.

10. Tekniikkaan liittyvät asiat

Nykyajan lapset ovat todella taitavia ja näppäriä. Monet heistä osaavat melkeinpä luonnostaan käyttää kaikenlaisia älylaitteita. Jos jälkikasvu osaa auttaa vanhempaa näihin liittyvissä asioissa, saa molemmat siitä todella hyvän mielen.

Lähteet:

Psychcentral

Purpoisefairy

Wonderopolis

Millaisia asioita aikuiset voivat oppia lapsilta? Mitä sinä olet oppinut?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.