Vauva tuli taloon- ja toi mukanaan mustat sukat

Vauva tuli taloon- ja toi mukanaan mustat sukat
Kuva: Laercio Cavalcanti

Teksti:Anna-Leena

Kun vauva tulee taloon, kaikki muuttuu. Yhtäkkiä perheen “vauvasta” tulee isosisarus, jonka täytyy oppia jakamaan vanhempien huomio. Vauva tarvitsee jatkuvaa hoitoa, eikä vanhemmilla olekaan aikaa leikkiä lapsen kanssa aina, kun hän haluaisi. Myös yöherätykset pikkuvauvan kanssa saattavat väsyttää vanhempia ja syödä voimavaroja. Lapsi huomaa, että kaikki tuttu ja turvallinen hänen ympärillään muuttuu. Olikohan tämä vauva-juttu sittenkään hyvä ajatus?

Kun perheeseen syntyy vauva, on vanhempien hyvä tarkkailla merkkejä isompien sisarusten mustasukkaisuudesta. Mustasukkaisuus on tunne, joka voi olla vaikea tunnistaa. Tästä syystä lapsi harvoin sanoo suoraan olevansa mustasukkainen. Lapsi ei välttämättä kohdista mustasukkaista käytöstä suoraan vauvaan, vaan esimerkiksi vanhempiin. Vanhemmat saattavat huomaavat muutoksia lapsen käytöksessä, mutta eivät välttämättä osaa yhdistää lapsen haasteita vauvan syntymään. Kuinka mustasukkaisuus voi ilmetä?

Guiainfantil-sivustolla muistutetaan, että muun muassa nämä saattavat kieliä mustasukkaisuudesta:

  • Muutokset lapsen käytöksessä
  • Kiukkukohtaukset/uhma
  • Lapsi hakee huomiota
  • Lapsi ei kuuntele ohjeita, vaan tekee juuri päinvastoin, kuin pyydät 
  • Taantumat. Lapsi alkaa käyttäytymään kuin vauva tai “unohtaa” jo opitut taidot
  • Painajaiset
  • Agressiivinen käytös
  • Huono itsetunto
  • Ruokahaluttomuus
toddler wearing white and pink headdress lying near girl
Kuva: Gift Habeshaw. Lapsi ei välttämättä kodista mustasukkaista käytöstä vauvaan.

Kuinka helpottaa lapsen mustasukkaisuutta

Sivustolla neuvotaan, kuinka auttaa vanhempaa sisarusta ottamaan perheen uusi vauva vastaan ilman mustasukkaisuutta:

  1. Ota lapsi mukaan alusta alkaen

Yksi keinoista välttää mustasukkaisuutta, (tai ainakin lieventää sitä) on ottaa isompi sisarus mukaan odotukseen heti alusta lähtien. Jo raskauden aikana lapselle voi kertoa, että äidin vatsassa kasvaa vauva, joka muutaman kuukauden päästä syntyy osaksi perhettä. Lapselle voi kertoa siitä, kuinka jotkut asiat tulevat muuttumaan, kun vauva syntyy. Näin perheessä tapahtuvat muutokset eivät tule täysin yllätyksenä, ja lapsella on enemmän aikaa sulatella asioita.

two boys laying on blue textile
Kuva: Edward Cisneros.

2. Älä odota lapselta liikoja

Kun vauva syntyy, isompi sisarus tuntuu kasvavan aivan valtavasti yhdessä yössä. Siinä missä hän oli vielä viikko sitten perheen vauva, hän yhtäkkiä tuntuukin kypsältä ja tarpeeksi vanhalta tekemään asioita, joita häneltä ei ennen vauvan syntymään vaadittu. Välillä on hyvä muistuttaa itseään siitä, mitä kaikkea lapselta odotti ennen vauvan syntymään ja verrata sitä siihen, mitä kaikkea hänen pitäisi osata nyt. Myös isosisarus tarvitsee edelleen syliä, paijausta, suukkoja ja huomiota.

3. Älä vertaile

Yritä välttää sisarusten keskeistä vertailua. Tämä on joskus vaikeaa, mutta on hyvä muistaa, että vertailu huonontaa sisarusten välejä -ja lapsen itsetuntoa ja luo aivan turhaa kilpailua sisarusten välille.

4. Älä luo valheellisia odotuksia

Kerro lapselle rehellisesti siitä, mitä vauvan syntymä tulee tarkoittamaan. Totuutta ei kannata kaunistella, mutta lapselle ei myöskään kannata kertoa kuinka vaikeaa kaikki voi tulla olemaan ja kuinka vanhemmilla ei ole enää aikaa muulle, kuin vauvalle. Lasta kannattaa myös muistuttaa siitä, että vauva on syntyessään pieni, eikä vielä leiki, vaan pääoisin nukkuu ja syö. Kun vauva nukkuu, on vanhemmilla aikaa keskittyä paremmin muihin sisaruksiin.

Onko teillä valmistauduttu vauvan syntymään? Miten?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *