Kaduttaako lapsesi nimi? Et ole yksin!

toddler holding her lips
Kuva: Jelleke Vanooteghem

Vietämme viikkoja, kuukausia ja joskus jopa vuosia pohtien sopivia nimiä tuleville lapsillemme. Selailemme verkkosivuja, teemme nimilistoja ja yritämme saada puolisomme uskomaan, että oma suosikkimme on maailman suloisin ja ehdottomasti ”se oikea” nimi vauvalle. Vauva syntyy ja saa nimen. Pian tajuat, että nimi ei jostain syystä kuulostakaan enää yhtään niin hyvältä kuin aiemmin. Kuulostaako tutulta? Jopa viides vanhemmista katuu lapselleen antamaansa nimeä. 

Nimivalinta voi alkaa kaduttaa monesta eri syystä. Muun muassa nimen kirjoittamiseen ja lausumiseen liittyvät ongelmat saattavat saada vanhemmat pohtimaan, oliko nimi sittenkään oikea valinta. Tehdystä kyselytutkimuksesta on selvinnyt, että vaikka 18% vanhemmista katui valitsemaansa nimeä, vain 2 % oli päätynyt vaihtamaan lapsensa nimen.

Uniikki nimi?

Moni haluaa lapsensa erottuvan joukosta ja päätyy tästä syystä valitsemaan nimen, joka ei tule aivan joka leikkipuistossa vastaan. Kun lapsi menee päivähoitoon ja vanhemmat huomaavatkin yllätyksekseen samassa ryhmässä olevan neljä muuta saman nimistä lasta, voi nimivalinta alkaa kaduttaa. Yleisin syy, miksi vanhemmat katuvat lapselleen antamaansa nimeä oli se, että moni muukin oli päätynyt lapselleen saman nimen. 

baby on bed
Kuva: Juan Encalada. Moni vanhempi haluaa antaa lapselleen uniikin nimen.

Joskus tietty nimi saattaa kuulosta hyvältä idealta, mutta alkaa kaduttaa, kun lasta pitää kutsua nimeltä julkisella paikalla. Myös nimi, johon on suostunut puolison tai jonkun muun suostuttelemana, saattaa jälkeenpäin alkaa kaduttaa. Näin kävi esimerkiksi Lindsey Bristonille, joka kertoo Daily Mailin uutisessa suostuneensa antamaan pojalleen nimen “Jediah” Star Wars hahmo Jedin mukaan, lapsen isän painostuksesta. Uutisessa Briston kertoo kutsuvansa nyt jo kouluikäistä poikaansa lempinimellä “Jed”, koska pelkää muiden ihmisten reaktiota, jos kutsuu poikaa oikealla nimellä: ”Pelkään muiden miettivän, millainen äiti oikein olen, kun pojallani on tuollainen nimi”. 


Mama mia-sivustolla australialainen äiti kertoo valinneensa tyttärelleen nimen “Alexa” kauan, ennen kuin Amazon päätti nimetä virtuaaliassistenssinsa saman nimiseksi. “Pidän hänen nimestään edelleen, mutta en tahtoisi hänen joutuvan kuulemaan jatkuvasti “Alexa, sammuta valot”-tyylisiä vitsejä koulussa”, huolestunut äiti selittää.

Mitä tehdä, jos nimi kaduttaa?

Lempinimi

Keksikää lapselle lempinimi tai käyttäkää lyhennettä nimestä. Jos etunimi ei kuulostakaan hyvältä, Pauliinasta saa helposti Paulan tai Isabellasta Isan. Lapselle voi myös keksiä lempinimen, jota käyttää etunimen sijasta.

Toinen nimi

Onko lapsella toista tai kolmatta nimeä, jonka käyttämistä voisi harkita? Joskus perhe päätyy käyttämään lapsen toista tai kolmatta nimeä etunimen sijasta.

Etunimen muuttaminen

Etunimien muutosta voi hakea täyttämällä nimenmuutoshakemuksen. Hakemuksella voi vaihtaa etunimeä, nimien järjestystä ja poistaa tai lisätä etunimiä. Jos siis olet varma siitä, että lapsesi nimi tuntuu täysin väärältä, on nimeä mahdollista muuttaa virallisesti.

Oletko sinä katunut lapsesi nimeä?

Lähde: Baby Center, BBC, Digi- ja väestötietorekisteri, Mumsnet

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)