Lapsen yksinäisyys aiheuttaa surua ja huolta kaikille, mutta kuka on syypää yksinäisyyteen?

Lapsen yksinäisyys aiheuttaa surua ja huolta kaikille, mutta kuka on syypää yksinäisyyteen?
Kuva: Annie Spratt

Teksti:Anna-Leena

Kun kukaan ei hae leikkimään, lapsi kertoo leikkivänsä yksin koulussa tai kun kuulet taas kerran kaverisynttäreistä, joihin lapsi ei ole saanut kutsua, voi vanhemmilla herätä huoli lapsen yksinäisyydestä. Mannerheimin lastenliiton sivustolla huomautetaan, että yksinäisyys on vakava haitta lapsen terveydelle ja hyvinvoinnille. Sivustolla kerrotaan, että myös lasten itsensä mielestä yksinäisyys on yksi merkittävimmistä surua aiheuttavista asioista. Lasten ja nuoren yksinäisyyteen onkin erityisen tärkeää kiinnittää huomiota.

Oman lapsen yksinäisyys voi tuntua vanhemmista musertavalta. Aihe voi olla arka kaikille, eikä lapsi välttämättä ota itse asiaa puheeksi, koska saattaa tuntea asiasta häpeää. Tästä syystä vanhempien on hyvä tarkkailla merkkejä lapsen yksinäisyydestä ja kysellä lapsen kavereista säännöllisesti. “Kenen kanssa leikit tänään koulussa?” on aivan yhtä tärkeä kysymys kun “mitä teitte tänään koulussa?”.

woman in black and white dress sitting on concrete stairs
Kuva: Zhivko Minkov. Oman lapsen yksinäisyys voi tuntua musertavalta.

Yksinäisyyden monet kasvot

Mannerheimin lastensuojeluliiton sivustolla muistutetaan, että yksinäisyyttä on monenlaista. Yksinäisyys voi näyttäytyä koulussa tai päiväkodissa yksinjäämisenä. Tällaisissa tapauksissa lapselta puuttuu ryhmä, johon hän tuntee kuuluvansa ja hän saattaa vetäytyä leikkimään yksin. Joskus lapsi voi kuitenkin olla mukana peleissä ja leikeissä, mutta silti tuntea olonsa yksinäiseksi. Tällaisissa tapauksissa lapsi on kyllä osa suurempaa joukkoa, mutta kokee, ettei hänellä ole sitä yhtä luotettavaa ystävää, jonka kanssa jakaa itselle tärkeitä asioita ja salaisuuksia.

Syitä yksinjäämiselle

Syitä yksinäisyyteen voi olla monia. Ujon ja aran lapsen voi olla vaikeaa tehdä aloitetta tai mennä mukaan leikkeihin ja lapsi voi helposti huomata jäävänsä yksin. Myös leikeissään raju lapsi voi lopulta jäädä yksin, kun muut alkavat välttelemään hänen seuraansa mahdollisten tapaturmien pelossa. Aikuisten valvoessa leikkejä, on helppoa muistuttaa raisumpaa lasta siitä, etteivät muut välttämättä pidä painimisesta tai kannustaa arkaa lasta liittymään leikkeihin. Vastaan tulee kuitenkin päivittäin tilanteita, joissa vanhemmat tai muut aikuiset eivät ole auttamassa.

Sitä, miksi lapsi jää aina yksin, voi joissain tapauksissa olla vaikeaa selvittää. Iltalehden artikkelissa Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavien puhelin- ja nettipalveluiden päällikkö, sosiaalipsykologi Tatjana Pajamäki huomauttaa, että lasten yksinäisyyteen puuttuessa huomio kiinnittyy yleensä siihen, kuinka yksinäistä lasta voisi muuttaa. Aikuisten voi olla helpompaa patistaa vetäytyvää lasta osallistumaan leikkiin, kun alkaa selvittämään ryhmän sisäistä dynamiikkaa tarkemmin. Usein ujon lapsen “täytyisi vaan oppia sosiaalisemmaksi” ja raisun ja vilkkaan lapsen vaan “oppia leikkimään nätisti muiden kanssa”.

girl in yellow dress sitting on rock during daytime
Kuva: Kelly Sikkema. Sitä, miksi yksi lapsi jää aina yksin, voi joissain tapauksissa olla vaikeaa selvittää

Pajamäen mukaan lasten yksinäisyydestä puhuessa olisi kuitenkin tärkeää ottaa huomioon se, että ryhmään mahtuu sekä ulkopuolelle jääviä, mutta aina myös ulkopuolelle jättäviä. Jos joku jää aina yksin, aikuisten tulisi kiinnittää huomiota ryhmän dynamiikkaan kokonaisuudessaan. Jo pienten lasten leikeissä näkyy usein selvästi, kenellä on ryhmässä vahva rooli. Joskus yksi ainoa lapsi voi päättää, että leikkiin pääsevät vain ne, joilla on esimerkiksi tietyn merkkinen koulureppu.

Vastuu on kaikilla

Koska aikuisten voi olla joskus vaikeaa huomata tällaisia asetelmia, on tärkeää, että asiaan puuttuvat kaikki, ei ainoastaan yksinäisen lapsen vanhemmat ja koulu. Lapsen kanssa koulupäivästä jutellessa onkin hyvä idea myös kysyä, onko lapsi huomannut koulussa jonkun, joka leikkii aina yksin. Lapsille on tärkeää muistuttaa, että jokainen on erilainen, jokainen on arvokas ja jokainen ansaitsee päästä mukaan leikkiin.

Lasten ja nuorten yksinäisyyteen on tärkeää puuttua mahdollisimman nopeasti. Vastuu on kaikilla, ei pelkästään yksinäisellä lapsella. Muistuttamalla lapsiamme toisten erilaisuudesta, arvokkuudesta ja reilusta kaveruudesta, voimme osaltamme vaikuttaa siihen, että yksikään lapsi ei jää yksin.

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *