Lapsi syntyy, ystävä katoaa: miksi ystävyyssuhde kuihtuu lapsen syntymän myötä?

Lapsi syntyy, ystävä katoaa: miksi ystävyyssuhde kuihtuu lapsen syntymän myötä?
Kuva: Katarzyna Grabowska

Teksti:Anna-Leena

Lapsen syntymä muuttaa meitä monella tapaa. Siinä missä villi bileyö saattoi olla aiemmin se, mistä haaveilimme, yhtäkkiä huomaamme haaveilevamme untuvapeittoon kääriytymisestä ja pitkistä yöunista. Lapsettoman ystävän voi olla vaikeaa ymmärtää, miksi valvominen ei enää kiinnosta, miksi kaikki pitää suunnitella etukäteen ja miksi keskusteluihin keskittyminen voi olla vaikeaa.

Kun vauva syntyy, voi vanhempi huomata yllätyksekseen jääneensä yksin. Somea selatessa vastaan tulee kuva kahvilassa istuvista, nauravista ystävistä. Miksi minua ei kutsuttu mukaan? Enkö kelpaakaan enää joukkoon nyt, kun mukanani kulkee lapsi?

Puheenaiheet

Kotona lasten kanssa päivänsä viettävän aikuisen elämä pyörii hyvin pitkälti lasten ja kodin ympärillä. Tämä tarkoittaa sitä, että myös keskustelut pyörivät usein samojen teemojen ympärillä. Lapsettoman ystävän taas voi olla vaikeaa ymmärtää, miksi aiemmin samoista aiheista kiinnostunut ystävä tuntuu juttelevan ainoastaan lapsensa kasvusta, erilaisista taudeista ja päiväunista. Samaan tapaa, kun vastarakastuneen keskustelut pyörivät uuden ihastuksen ympärillä, vanhemmat haluavat hehkuttaa lastensa saavutuksia ja uusia taitoja ääneen.

Lapsen syntymän myötä omat mielenkiinnonkohteet saattavat jäädä väliaikaisesti jäähylle.

Entinen lukutoukka voi tajuta, että yöpöydälle on kerääntynyt omien kirjojen sijasta pino pahvisia kuvakirjoja. Kirjojen lukemiseen ei välttämättä löydy samalla tavalla aikaa tai kirjoihin keskittyminen voi olla haastavaa.

Entinen muodin edelläkulkija voi tajuta, että vauvan syntymän jälkeen oma vartalo on muuttunut, eikä shoppailu tai muoti välttämättä kiinnosta samalla lailla kuin aiemmin.

Ravintoloihin lähteminen lasten kanssa ei välttämättä tunnu yhtä houkuttelevalta, kuin ennen lapsia.

Kaikki muutokset ovat kuitenkin väliaikaisia, eikä elämän tarvitse lasten syntymän vuoksi muuttua pysyvästi. Vaikka vanhemmilla on edelleen täysi oikeus omaan elämäänsä, harrastuksiinsa, kodin ulkopuolisiin kiinnostuksen kohteisiin -ja intohimoihin, usein perhe-elämä vaan imaisee joksikin aikaa mukaansa. Joidenkin voi vaikeaa ymmärtää tätä.

woman sitting on grass field watching sunset
Kuva: Edu Grande. Vanhempi voi yhtäkkiä huomata jääneensä yksin.

Kaikki täytyy suunnitella etukäteen ja silti tulee muutoksia

Kun lasta ahdistaa vanhemmasta eroaminen, ei välttämättä tee mieli jättää lasta kotiin enää pitkän päiväkotipäivän jälkeen vaan päästäkseen omille menoille. Myös vanhempaa saattaa ahdistaa lapsesta erossa oleminen.

Pienten lasten vanhempien voi olla vaikeampaa tarttua yllättävään kutsuun lasilliselle työpäivän jälkeen. Kuka hakee lapsen päiväkodista? Kuka tekee iltaruoan? Kuka kuskaa lapsen harrastukseen? Usein on vaan helpompi kieltäytyä tai sopia tapaamisesta etukäteen.

Vaikka kaiken suunnittelisi etukäteen, suunnitelmiin voi silti tulla viimehetken muutoksia. Lapset sairastavat ja menot peruuntuvat. Vanhempi nukkuu huonosti ja menot peruuntuvat. Lastenvahti peruu ja menot peruuntuvat. Vanhempien elämä on useiden eri muuttuvien tekijöiden summa, eikä riipu enää ainoastaan heistä.

Keskustelut keskeytyvät jatkuvasti

Vanhemmat ovat tottuneet siihen, että keskustelu keskeytyy jatkuvasti. Tämä ei johdu siitä, etteikö keskustelu olisi kiinnostava. Vanhemmat keskustelevat ja vahtivat yhtäaikaa vessanpöntössä käsiään uittelevaa taaperoa ja/tai kiipeilytelineessä keikkuvaa leikki-ikäistä. Vanhemmat ovat tottuneet multitaskaamaan, eivätkä välttämättä edes tajua tekevänsä kymmentä asiaa yhtäaikaa. Keskustelukumppanin mielestä jatkuvasti keskeytyvä keskustelu voi kuitenkin tuntua raskaalta seurata.

woman sitting on swing
Kuva: Bewakoof.com Official. Vanhemmat ovat tottuneet siihen, että keskustelu keskeytyy jatkuvasti.

Mitä tehdä, jos ystävät kaikkoavat lapsen syntymän myötä?

Muista, että tosiystävät ovat tukenasi ja rakastavat sinua sellaisena kuin olet.

Muista, että tosiystävät pysyvät vierelläsi, kun muut kävelevät ulos elämästäsi.

Muista, että tosiystävän kanssa voi olla väsynyt, tukka nutturalla, yöpuku päällä ja tirauttaa pienet väsyitkut.

Muista, että tosiystävä ei tuomitse, vaan kuuntelee.

Muista, että tosiystävä ymmärtää, että suunnitelmiin tulee joskus muutoksia.

Muista, että tosiystävyys ei lopu siihen, että ei ole aikaa tavata yhtä usein, kuin aiemmin.

Jos ystävä kääntää sinulle selkänsä, koska elämäntilanteesi on muuttunut, ehkä kyseessä ei ollutkaan niin hyvä ystävä, kun kuvittelit?

Onko sinulla kokemusta ystävyyssuhteesta, joka on päättynyt lasten syntymään?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.