Popparit esiin ja katsomaan perheen kanssa näitä lastenohjelmien ajattomia klassikoita: TaoTao, Alfred J.Kwak…

Popparit esiin ja katsomaan perheen kanssa näitä lastenohjelmien ajattomia klassikoita: TaoTao, Alfred J.Kwak…
Kuva: Pixabay / Amitkrsocial

Teksti: Mami Mixtuura

Aikuiset muistelevat kaiholla oman lapsuutensa ohjelmia. Onneksi on internet ja osasta noista lapsuutemme lempiohjelmista voi katsoa esimerkiksi YouTuben välityksellä. Jos ohjelmaa ei sellaisenaan löydy, voi aina yrittää etsiä googlettamalla tunnarimuusikin sanoja ja tapailla sen säveltä. Tästä tekstistä löydät Ruuhkavuosien lukijoiden nimeämiä lastenohjelmia, joiden he ajattelevat olevan ajattomia klassikoita -Sellaisia, jotka eivät koskaan vanhene. Lue ihmeessä eteenpäin ja mieleesi nousee varmasti monta muistoa omasta lapsuudesta.

Kasarin ja ysärin lapset muistavat varmaan näitä ohjelmia kaiholla. Mikä ihana tunne olikaan se hetki, kun viikon oli odotettu ja sitten alkoi telkkarista kuulua: “Missä salo sinertää, ja nurmi on kauniin vihreää ja kaikki on niin rauhaisaa. Hiljaa puro solisee ja kauniit kukat kuiskailee ja elämä on leppoisaa, siellä Taotao! Pieni Taotao! Pieni pandakarhu on…”

Ruuhkavuosien lukijoilta kysyttiin Facebook-sivulla mielipiteitä siitä, mitkä lastenohjelmat ovat klassikoita, joiden he ajattelevat sopivan vuodesta toiseen lapsille. Sellaisia hyviä ohjelmia, jotka eivät koskaan vanhene. Lukijat kertoivat innokkaasti mielipiteitään ja suurin osa vastaajista kertoi saman suosikin. Myös monta muuta kasarin ja ysärin aikaan telkkaria katsoneiden suosikkisarjoja nimettiin. Osa nimetyistä ohjelmista on sellaisia, joita tulee vielä nykyäänkin telkkarista.

Ajattomat klassikko-ohjelmat

1. Muumit

Ehdoton suosikkisarja on rakastetut Muumilaakson tarinat. Lähes puolet vastaajista mainitsi tämän ohjelman. Vastauksissa toistui se, että niitä voi katsoa kaikenikäiset ja ne ovat ajattomia. Lisähuomioina oli monella, että nimenomaan aikaisemmat 90-luvun muumit, alkuperäisillä äänillä ovat suosikkeja. Näitä pääset katsomaan YouTubesta, ellet omista vanhoja VHS-kasetteja ja entisajan telkkaria.

Kuva: Pixabay / ID 934170

2. Pikku Kakkonen

Toiseksi eniten oli kommentoitu Pikku Kakkosta ja siinä esitettyjä ohjelmia. Vuosien varrella tämän suosikkiohjelman tyyli, juontajat ja sisältö on muuttunut, mutta se on edelleen todella suosittu. Moni vastaaja muisteli kaiholla Rölliä, Pelle Hermannia, Karvakuonoja (Ransu, Riku ja Eno Elmeri) ja Nukkumattia. Taisihan se Pelle Hermanni olla hiukan pelottava, vai onko muiden muistikuvat vastaavia kuin erään lukijan?

“mä näen vieläkin pelle Hermannin käkättävästä kepakosta painajaisia. Se oli kamala”

“Nukkumatti ja muistan omasta lapsuudesta -70 luvun alussa miten aina odotin, että Nukkumatti tulee helikopterilla ja lopussa heittää unihiekkaa.”

3. Taotao

Taotaon alkamista odotti moni kasarin ja ysärin lapsi viikosta toiseen. Tässä ohjelmassa oli kyllä todellakin sitä jotain. Edelleen voi muistaa tunnusmusiikin sävelen -Se on jättänyt suuren muistijäljen! Kuuntelepa alta musiikki, jos tämä ohjelma kuului sinun lapsuuteen!

4. Alfred J. Kwak

Kuinka moni muistaa tämän ohjelman?! Todennäköisesti suurin osa kasarin ja ysärin lapsista. “…Minä poika loiskin, lammikoissa loiskin…” Näitäkin jaksoja pääsee katsomaan helposti YouTubesta.

5. Matka maailman ympäri 80 päivässä

Matka maailman ympäri 80 päivässä oli monen vastaajan kommenteissa. Tätäkin katseli monet lapset 80- ja 90-luvuilla. YouTubesta löytyy helposti myös tämän sarjan jaksoja.

6. Myyrä

“Kivat värit, pehmoiset hahmot ja kivasti piirretty”

7. Maija Mehiläinen

“Se vaan on niin symppis”

“siinä joka jaksossa aina on jokin opetus”

8. Olipa kerran elämä

9. Tohtori Sykerö

10. Kaapo

Myös nämä ohjelmat mainittiin ajattomina klassikoina

-Peukaloisen retket

-Barbapapa

-Tomi Traktori

-Postimies Pate

-Pingu

-Late Lammas

-Maikki ja pelottava pontso

-Teletapit

-Richard Scarryn touhukas maailma / Touhulan arvoitukset

-Prätkähiiret

-Kaukametsän pakolaiset

-Vaahteramäen Eemeli

-Peppi Pitkätossu

-Vili Vilperi

-Lego ohjelmat

-Hupsis ukot

-Ankroniikka

-Koiramäen tarinat

-Lumiukko

-Ansa ja Oiva

-Nooan saari

-Muskettikoirat

-Histamiinin joulukalenteri

-Wallase & gromit

-Eläinten maailma

Suosikkiohjelmat läpi vuosikymmenten

Yllä on monipuolinen lista, josta löytyy lasten suosikkiohjelmia nykypäivästä vuosikymmenten taa. Mikä olisikaan hauskempaa kuin katsoa listalta löytyviä omia suosikkiohjelmia yhdessä lasten tai lastenlasten kanssa? Viettäkää hauska lauantai, jolloin asetutte mukavasti yhdessä sohvalle herkkujen ja poppareiden kanssa -ja YouTubesta jakso lapsuuden jokaisesta suosikkiohjelmasta (ellei VHS-kasetit ole tallessa)!

Popparit esiin ja klassikko-ohjelmia katsomaan! Kuva: Unsplash / Jeshoots.com

Löysitkö oman suosikkiohjelmasi? Onko joku ohjelma, jonka sinä lisäisit listalle?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.