“Jos olisin tiennyt, miten ihania lapsenlapset ovat, oisin tehnyt heidät ensin.” -Tällaista on olla isovanhempi

“Jos olisin tiennyt, miten ihania lapsenlapset ovat, oisin tehnyt heidät ensin.” -Tällaista on olla isovanhempi
Kuva: Mary Blackwey

Teksti:Anna-Leena

Mummi, mummo, muori, mumma. Ukki, pappa, vaari. Rakkailla isovanhemmilla on monta nimeä. Isovanhemmat opettavat, leikittävät, hemmottelevat, kertovat satuja ja tarinoita ajoilta, kun vanhemmat olivat pieniä. Isovanhemmat ovat arjen pelastus. Tämän me kaikki tiedämme. Mutta millaista on olla isovanhempi?

Millaista on pitää sylissä oman lapsen lasta? Silittää pehmeää poskea ja ohikiitävänä hetkenä nähdä lapsessa häivähdys omaa lasta pienenä? Millaista on rakastaa yli kaiken, mutta ilman jatkuvaa valvomista ja vastuuta? Millaista on rakastaa, kun itsellä onkin aikaa keskittyä siihen kaikista olennaisimpaan, eli lapseen? Ruuhkavuosien lukijoista löytyy myös isovanhempia: näin he vastasivat. 

Isovanhemmuus on yhdessä vietettyä aikaa: 

“Tyttären tytär on 4v ja saman verran olen ollut eläkkeellä niin todella haluamme antaa hänelle kaiken mahdollisen ajan. Ainoa harmi on että asumme neljän tunnin matkan päässä toisistamme niin ei useasti ole mahdollista , mutta meillä on todella läheiset välit ja olemme tärkeitä sekä rakkaita puolin ja toisin. Kaikkein tärkeintä lapsenlapsen kanssa on aika mikä hänen kanssaan vietetään ei raha eikä tavara!”

two women standing and three children sitting while preparing gingerbread house
Kuva: Phillip Goldsberry. Isovanhemmuus on yhdessä vietettyä aikaa.

Lapsenlapsiin kohdistuva rakkauden määrä on yllättänyt monet. Kuinka kuvailla sitä tunnetta, joka täyttää sydämen, kun saa viettää aikaa omien lastensa lasten kanssa?

“Isovanhemmuus on jotain mitä ei osaa odottaa, eikä sanoin kuvailla. Se tunne sydämessä, kun saat viettää aikaa lapsenlapsen kanssa, pitää sylissä, leikkiä, ruokkia, nukuttaa ja hukuttaa rakkauteen on jotain sanoin kuvaamattoman ihanaa! Vaikka aina omista lapsista olen nauttinut , niin lapsenlapsi on jotain aivan erityistä. Nyt vaan odotan, että näitä tulisi lisää ❤

Yksi ero vanhemmuuden ja isovanhemmuuden välillä onkin vastuu. Vaikka vanhemmuus on parasta maailmassa, vastuun määrä on valtava. Olet jatkuvasti vastuussa toisesta ihmisestä. Vastuussa toisen ihmisen hyvinvoinnista, terveydestä, aktiviteeteista ja kasvatuksesta. Vaikka isovanhemmatkin ovat osaltansa vastuussa lapsenlapsista viettäessään heidän kanssaan aikaa, päävastuu on kuitenkin aina vanhemmilla. Isovanhempana on vihdoin aikaa keskittyä olennaiseen.

“Hienoa olla vaari. Erilaista siinä että nyt poika ja miniä on hoitovastuussa, itse olen se joka käy pojanpoikaa viihdyttämässä. Toisin sanoen saa hemmotella ja vanhemmat kantaa kiukuttelut 😋 Varalla aina kun tarvitaan.”

man in blue polo shirt carrying girl in white and pink floral dress
Kuva: Isaac Quesada.

Isovanhemmat ovat aina valmiita auttamaan ja kulkevat ylpeinä mukana matkassa:

“Vielä ei ole kokemusta mutta ensimmäisen lapsenlapsen laskettu on kesäkuun alussa ja olenhan mä hupsahtanut. Kaikenlaista jo mummulaan hommattu ja sisustus suunnitteilla. Tippa linssissä olen katsellut ultrakuvia ja kuunnellut sydänääniä. Ylpeänä katselen tyttäreni kasvavaa masua.”

“Isovanhemmuus on maailman parasta. Meillä on perheessä lapsenlapsia kolme, yksi tyttö ja kaksi poikaa! Mikään ei mene ohi näiden pienokaisten, ja kaikin tavoin pyrimme olemaan tukena ja rinnalla. On ihanaa saada elää näiden pikkuihmisten vierellä, ja ihmetellä elämää yhdessä.”

“Ihanaa seurata lastenlasten kehitystä sekä touhuta heidän kanssaan.”

Yksi isovanhemmista kuvasi lapsenlapsia jälkiruoaksi. Kuinka osuvalta vertaus kuulostaakaan.

“Ihanaa saada olla Muori. Kaikki omat lapset jo aikuisia ja yksi pieni lapsenlapsi, 2kk ikäinen Anthony. Lastenlapset ovat ikäänkuin jälkiruoka, kun on jaksanut hoitaa ja huolehtia omat lapset isoiksi. Odotan tietysti, että vauva kasvaa ja pääsen toteuttamaan isovanhemmuuttani. Rinnalla kulkeminen ja tukena oleminen on kaikkein tärkeintä!”

woman carrying child
Kuva: Kyle Nieber. Rinnalla kulkeminen ja tukena oleminen on tärkeintä.

Tämä yksi lause tiivistää hyvin lukijoiden kuvaukset isovanhemmuudesta:

“Jos oisin tienny, miten ihania lastenlapset ovat, oisin tehnyt heidät ensin” näin sanoi isäni!”.

Ja mitä me vanhemmat tekisimmekään ilman isovanhempia? Kiitos!


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.