Miten puhua lapsen kanssa ylipainosta? -Älä tee näitä virheitä!

Miten puhua lapsen kanssa ylipainosta? -Älä tee näitä virheitä!
Kuva: Pixabay / Tumisu

Teksti: Mami Mixtuura

Lapsen ylipaino ja siitä keskusteleminen on usein haastava tilanne kaikille osapuolille. Ihan mitä vaan ei suustaan kannata päästää, vaan esitystapa ja sanottavat lauseet kannattaa valita huolella. Hyvä keskustelu luo hyvän pohjan sille, että tilanne voi pienillä muutoksilla tulla paremmaksi. Huono tapa puhua asiasta voi tehdä tilanteen normaaliksi saamisen ongelmalliseksi. Ole hienotunteinen lasta kohtaan ja harkitse sanasi tarkkaan!

Ylen tekstissä Pertti Mustajoki, lihavuustutkija ja sisätautien erikoislääkäri toteaa, että lapsen ylipainoon on tärkeä reagoida. Lihavuus voi altistaa sairauksille, joista monet ilmenevät vasta pitkän ajan kuluttua. Hän korostaa sitä, että lapsi on todennäköisesti aikuisena ylipainoinen, jos tilanteeseen ei aikaisessa vaiheessa puututa.

Päivittäiset valinnat

Normaalipainoon pääsemiseksi olennaisia asioita ovat päivittäinen ruokavalio ja liikunta. Tärkeää on, että lapsi saa näihin hyvän mallin kotoa. Jos nämä asiat eivät perheessä vielä ole kunnossa, kannattaa tehdä muutos arkisten valintojen kautta. Ne tukevat lapsen painon kehittymistä normaaliin suuntaan.

Valion sivustolla puhutaan lasten painonhallinnasta. Tekstissä todetaan, että lasten ylipaino on lisääntynyt ja on tärkeää, että tilanne ei pääse kehittymään lihavuudeksi asti. Asiaan kannattaa reagoida aikaisessa vaiheessa. On tärkeää ottaa keskiöön terveelliset elämäntavat painokilojen jatkuvan seuraamisen sijasta. Kasvavalla lapsella tilanne normalisoituu usein pituuskasvun avulla, kunhan huomioidaan päivittäiset terveelliset valinnat. Lasta ei pidä laittaa laihdutuskuurille eikä ruokailuja pidä jättää väliin.

Miten puhua lapsen kanssa ylipainosta?

Miten sitten puhua lapsen kanssa ylipainosta? Tilanne on usein haastava, myös aikuisen näkökulmasta. Terveyskirjastossa annetaan tähän hyviä ohjeita. Asiasta keskustelemalla voi saada paljon hyvää aikaan, mutta myös huonoa. On siis tärkeää miettiä miten asiat ottaa puheeksi ja kenen kuullen. On tärkeää, että ylipainoisen lapsen itsetunto ja normaali suhtautuminen ruokaa kohtaan pysyvät hyvinä. Perheessä tehtyjä muutoksia (esim. ruokavaliossa ja liikunnassa) kannattaa perustella terveyden ja jaksamisen näkökulmasta, toteaa Pertti Mustajoki Ylen tekstissä.

Kuva: Pixabay / Myriams-Fotos

Älä sano näitä

-Älä nimittele ikävästi (esim. läski, pullukka) → Tällaisella toiminnalla on huonot vaikutukset lapsen itsetuntoon ja päivittäisten muutosten tekeminen voi olla vaikeampaa

-Älä kehota lasta laihduttamaan → Tämä voi vääristää esim. suhtautumista ruokaan

-Älä vitsaile asialla → Voi heikentää itsetuntoa merkittävästi ja pitkälle tulevaisuuteen

-Älä selitä liikapainolla lapsen asioita → Esim. Ei yllätä yhtään, että et jaksa tehdä jotain asiaa, kun painat niin paljon

-Älä nolaa lasta puhumalla asiasta muiden kuullen

-Älä puhu asiasta liian usein → Voi vaikuttaa esimerkiksi ruokaan suhtautumiseen

Miten aikuisen kannattaa toimia?

Vanhemman ei pidä ottaa liian usein puheeksi lapsen painoa ja punnita lasta. Näiden sijasta kannattaa keskittyä asioihin, jotka voivat tuoda asiaan muutoksen. Kannattaa tarkistaa onko perheen ruokailutottumukset ja liikuntatavat kunnossa. Kaupasta on tärkeää ostaa kotiin terveellistä ja monipuolista ruokaa. Perheen yhteisiin liikuntahetkiin kannattaa panostaa. On tärkeää huolehtia, että lapsi liikkuu tarpeeksi päivittäin.

Vanhemman oma esimerkki on muutoksen mahdollistava lähtökohta. Kiinnitä huomiota omiin elämäntapoihin, jolloin lapsi omaksuu helposti näitä asioita myös itselleen. Muutoksia kannattaa tehdä vähitellen, jotta ne tuntuvat mielekkäiltä ja niistä tulee luonnollinen osa perheen arkea.

On tärkeää, että lapsi kokee olevansa rakastettu ja hyväksytty juuri sellaisena kuin hän on. Eikä esimerkiksi hänen ylipainonsa tai muut ongelmat vaikuta vanhempiensa rakkauteen häntä kohtaan.

Miten sinä ottaisit lapsen kanssa painoasiat puheeksi?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.