Tunnistatko eron? Näin maitoallergia ja laktoosi-intoleranssi eroavat toisistaan

Tunnistatko eron? Näin maitoallergia ja laktoosi-intoleranssi eroavat toisistaan
Kuva: Nathan Dumlao

Teksti: Anna-Leena

Lapsen vatsaa vääntää, ulosteet ovat löysiä ja mahakin pömpöttää. Voisikohan kyseessä olla laktoosi-intoleranssi? Vai kenties sittenkin maitoallergia? Yksi tavallisimpia suolioireiden aiheuttajista Suomessa on laktoosi-intoleranssi. Vielä tavallisempi maidon sietämättömyyden syy pikkulapsilla on kuitenkin maitoallergia, joka sekoitetaan edelleen usein laktoosi-intoleranssiin. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka nämä eroavat toisistaan.

Mikä on maitoallergia?

Yksi eroista laktoosi-intolerantikon ja maitoallergisen välillä on, että maitoallerginen lapsi ei reagoi laktoosiin, vaan maidon proteiiniin, huomautetaan allergia-sivustolla. Maitoallergia alkaa yleensä lapsuudessa, mutta suurin osa lapsista paranee kouluikään mennessä. Siinä missä laktoosi-intoleranssi on harvinainen pikkulapsilla, 2-3% suomalaisista imeväis- ja leikki-ikäisistä on maidolle allergisia.

Toinen ero on, että maitoallergia voi aiheuttaa suolioireiden lisäksi esimerkiksi iho-oireita, kuten ekseemaa ja ihottumaa, tai jopa univaikeuksia, kertoo maito-allergia-sivusto. Oireet voivat altistuksen jälkeen ilmestyä heti tai viiveellä. Vaikeasti maitoallergiset voivat pahimmillaan saada anafylaksian, eli rajun ja jopa hengenvaarallisen allergiakohtauksen.

Kuinka maitoallergia todetaan?

Maitoallergiadiagnoosi tehdään välttämis-altistuskokeella, selviää terve-sivustolta. Kun lapsella epäillään maitoallergiaa, on selvittely hyvä aloittaa mahdollisimman nopeasti, jotta lapselle löydetään ikään sopiva vaihtoehto lehmänmaidolle. Vähälaktoosiset tai laktoosittomat tuotteet eivät sovi maitoallergiselle, kun taas laktoosi-intolerantikko voi niitä käyttää.

Kuva: Lucy Wolski. Maitoallerginen vauva joutuu käyttämään erikoiskorvikkeita.

Mikä on laktoosi-intoleranssi

Allergia-sivustolla kerrotaan, että laktoosi-intoleranssi on laktoosin, eli maitosokerin imeytymishäiriö. Maitosokeri pilkotaan ohutsuolessa olevan laktaasi-entsyymin toimesta. Kun entsyymi puuttuu tai sen määrä vähenee, maitosokeri ei enää pilkkoudu riittävästi, mikä aiheuttaa laktoosi-intoleranssille tyypillisiä oireita.

Laktoosi-intoleranssia on terve-sivuston mukaan kolmen tyyppistä:

1. Synnynnäinen laktoosi-intoleranssi

Synnynnäinen laktoosi-intoleranssi on hyvin harvinainen Suomessa. Potilas oireilee jo vastasyntyneenä voimakkaalla ripulilla.

2. Aikuistyypin eli hankittu laktoosi-intoleranssi

Suomessa alle kouluikäisten laktoosi-intoleranssi on harvinainen. Usein laktaasi-entsyymin määrä ohutsuolen nukkalisäkkeessä on imeväisiässä normaali, mutta se alkaa vähentyä iän myötä. Suomalaisväestössä tämä tapahtuu sivuston mukaan usein vasta kouluiässä tai varhaisessa aikuisiässä. Tällaiset tapaukset tunnetaan aikuistyypin laktoosi-intoleranssina tai hankittuna laktoosi-intoleranssina. 

3. Sekundaarinen laktoosi-intoleranssi

Sekundaarisella laktoosi-intoleranssilla tarkoitetaan laktaasin määrän tilapäistä vähenemistä johonkin sairauteen liittyen. Sekundaarisessa laktoosi-intoleranssissa oireet siis ovat samat, mutta oireet jatkuvat vain tilapäisesti. Tällainen on mahdollista esimerkiksi ripulitaudin jälkeen. Myös keliakia voi aiheuttaa sekundaarista laktoosi-intoleranssia. Kun suolinukka palautuu ennalleen, tilanne korjaantuu yleensä entiselleen. Jos oireet ovat voimakkaita, niitä voi koettaa helpottaa vaihtamalla joksikin aikaa vähälaktoosisiin tuotteisiin.

Kuinka laktoosi-intoleranssi oireilee? 

Duodecim-lehden mukaan tyypillisimmät laktoosi-intoleranssin oireet ovat vatsan turvotus, mahakipu, löysä vatsa, röyhtäily ja ilmavaivat. Toisin kuin maitoallergia, laktoosi-intoleranssi ei aiheuta iho-oireita.

clear glass bottle with white liquid inside
Kuva: Bettina Kunz. Alle kouluikäisillä lapsilla Suomessa laktoosi-intorelanssi on harvinainen.

Laktoosi-intoleranssin toteaminen

Terve-sivuston mukaan laktoosi-intoleranssin voi todeta kotona. Kun epäilys herää, helpoin tapa selvittää johtuvatko oireet laktoosista on vähentää sen määrää käyttämällä vähälaktoosisia ja laktoosittomia tuotteita viikon-parin ajan. 

Sairastetaanko teillä maitoallergiaa, vai onko perheessä kenties laktoosi-intolerantikko?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.