Vanhemmuuden monet roolit -Olitko sinä tänään hassutteleva vai millainen?

Vanhemmuuden monet roolit -Olitko sinä tänään hassutteleva vai millainen?
Kuva: Pixabay / RyanMcGuire

Teksti: Mami Mixtuura

Vanhemmat ovat päivittäin monessa eri vanhemmuuden roolissa, joita on kerrottu Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivustolla. Välillä vaihdetaan roolista toiseen sen enempää ajattelematta. Joskus tehdään tietoisia valintoja ja ollaan hassuttelijana tai ollaan arvoja opettavia. Millainen vanhempi sinä olit tänään?

Erilaisia vanhemman rooleja

  1. Huolehtiva
  2. Luottava
  3. Hassutteleva
  4. Päättävä
  5. Joustava
  6. Rakastava
  7. Arvoja opettava

Monet mainituista rooleista on läsnä jokaisena päivänä ja monesti ihan huomaamattakin. Lapsi tarvitsee vanhemmalta monenlaista apua ja eri malleihin asettumista koko lapsuuden ajan. Ei riitä, että lapsesta huolehtii vauvana ja taaperona -yhtä lailla teinikin tarvitsee vanhemman huolehtimista ja rakkauden kokemista.

Huolehtiminen

Vanhemmat huolehtivat monista asioista: esimerkiksi lapsen viemisestä päiväkotiin tai kouluun, vaateasioista, turvallisuudesta, ravinnosta ja puhtaudesta.

Vanhemmat huolehtivat lapsistaan monin eri tavoin. Kuva: Pixabay / Pexels

Luottaminen

Päivän aikana vanhempi luottaa moneen asiaan, joista osa voi liittyä siihen, että luottaa lapsen osaavan tehdä joitain asioita itsenäisesti. Voi luottaa esimerkiksi siihen, että lapsi toimii lupaamallaan tavalla. Toisaalta luottaminen voi liittyä esimerkiksi siihen, että luottaa vanhempana niihin henkilöihin, jotka pitävät lapsesta päivän huolta (esim. opettajat ja varhaiskasvatuksen henkilökunta).

Hassutteleminen

Välillä vanhemmat innostuvat esittelemään lapselle hauskempaa puolta itsestään. Tämä onkin mainio tapa katkaista jokin hankala tilanne. Esimerkiksi uhmaikäisen lapsen kiukun tunteet voivat kadota nopeasti, kun vanhempi päättääkin ottaa hauskuttelijan roolin itselleen.

Välillä on tarpeen ottaa hassuttelijan rooli. Kuva: Pixabay / RyanMcGuire

Päättäväisyys

Päättäväisyyden roolissa vanhempi päättää itse osasta asioista. On tiettyjä asioita, joista lapsi voi päättää, mutta kaikki asiat eivät ole sellaisia. Pienenkin lapsen voi antaa tehdä jotain päätöksiä, esimerkiksi valita mitkä sukat päälleen pukee. Suuri osa asioista on kuitenkin sellaisia, että päätösvalta kuuluu vanhemmalle.

Joustavuus

Joustavuutta tarvitaan usein. Se voi liittyä joustamiseen lapseen liittyvissä asioissa, mutta toisaalta vanhempi joutuu joustamaan välillä myös itseensä liittyvissä asioissa. Voisiko vanhempi joustaa jossain asiassa, jotta hän esimerkiksi jaksaisi arjessa paremmin? Voisiko jossain lapsen toivomissa asioissa joustaa?

Rakastava

Tämä rooli toivottavasti näkyy jokaisen vanhemman yllä joka päivä. Mikä onkaan parempi tapa aloittaa uusi päivä, kuin osoittaa lapselle rakkautta. Ja päivän päätteeksi on ihana kuiskata lapsen korvaan: ”Minä rakastan sinua”. Toki rakkautta kannattaa osoittaa lapsille eri tavoin pitkin päivää.

Toivottavasti kaikki vanhemmat ovat päivittäin rakastavassa roolissa. Kuva: Unsplash / Mikael Stenberg

Arvoja opettava

Toisinaan vanhemman roolina voi olla arvoja opettava. Silloin vanhempi kertoo tai osoittaa toiminnallaan millaiset arvot ovat hänelle itselleen tärkeitä. Usein vanhempi toivoo, että hänen lapsensa kokisi samanlaiset arvot tärkeiksi ja omaksuisi niitä myös omaan elämäänsä. Tärkeäksi koetut arvot ohjaavat elämässä monella tavalla ja vaikuttavat esimerkiksi tehtyihin valintoihin.

Mitä muita rooleja vanhemmuudessa voisi olla?

Vanhemmuudessa on myös paljon muita mahdollisia rooleja. Esimerkiksi alla olevissa rooleissa vanhemmat voivat näyttäytyä lapsilleen.

-Lohduttaja

-Auttaja

-Ystävä

-Esimerkin näyttäjä

-Opettaja

Tuleeko sinulle mieleen muita vanhemmuuden rooleja? Millaisia rooleja sinulla on ollut tänään?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.