Tutkimus: Nukeilla leikkiminen voi kehittää lapsen tunneälyä!

Tutkimus: Nukeilla leikkiminen voi kehittää lapsen tunneälyä!
Kuva: Pixabay / pasja1000

Teksti: Mami Mixtuura

Moni lapsi leikkii nukeilla. Perinteisesti on ajateltu, että lapsi oppii tällaisten leikkien kautta hoivaamista. Nukkeleikkeihin eläytyminen auttaa myös monien muiden elämässä tarvittavien taitojen kehittymisessä. Mirror-sivustolla kerrotaan tutkimuksesta, jossa selvitettiin nukkeleikkien vaikutusta lasten kehitykseen.

Lapset leikkivät monenlaisia leikkejä. Leikkiminen voi tapahtua yksinään tai muiden lasten tai aikuisten kanssa. Leikkiminen on monella tavalla hyödyllistä lapsen kehitykselle ja valmistaa häntä elämän koitoksia varten. Ei ole siis turhaan sanontaa, että leikki on lapsen työtä. Sen avulla on mahdollista oppia paljon eri elämän osa-aluista.

Pitääkö huolestua, jos lapsi leikkii mieluiten yksinään?

Suomen leluyhdistyksen kirjoituksessa todetaan, että vanhemman ei ole syytä huolestua, jos lapsi leikkii mieluiten yksinään. On kuitenkin hyvä varmistaa, että asian taustalla ei ole lapsen syrjimistä tai kiusaamista. Yksinään leikkiminenkin voi olla monella tavalla hyödyllistä. Sen avulla kehittyy esimerkiksi lapsen mielikuvitus.

Nukkeleikit kuuluvat monien lasten leikkeihin

Perinteiset nukkeleikit ovat lähes jokaisen lapsen leikeissä mukana, ainakin jossain elämänvaiheessa. Jotkut innostuvat niistä enemmän ja haalivat monta omaa nukkea. Mikä olisikaan söpömpi näky, kuin nähdä jonkun pikkuisen työntävän ulkona pieniä rattaita, joissa on nukke nukkumassa? Perinteisesti on ajateltu, että nukkeleikit ovat hyödyllisiä, koska lapsi oppii niiden kautta hoivaamista. Tämä pitää varmasti paikkaansa, mutta voiko nukeilla leikkimisestä olla muita hyötyjä?

Nukkeleikeissä lapsi oppii hoivaamista ja monia muita taitoja elämää varten. Kuva: Pixabay / SeaReeds

Tutkimus: Miten nukkeleikit vaikuttavat lasten kehitykseen?

Mirror-sivustolla kerrotaan tutkimuksesta, jossa selvitettiin nukkeleikkien vaikutuksia lasten kehitykseen lyhyellä ja pitkällä aikavälillä tarkasteltuna. Tutkimus tehtiin Cardiffin yliopiston neurotieteilijöiden ryhmässä. Tutkimustulokset osoittivat, että nukeilla leikkiminen voi auttaa muun muassa lasten tunneälyn kehittymistä.

Tutkimuksessa havaittiin lisääntynyttä aktiivisuutta aivojen pSTS-alueella (posterior superior temporal sulcus). Tämä liittyi siihen, että lapsi kommunikoi nuken kanssa ajatellen sillä olevan kyky ajatteluun ja tunteiden kokemiseen. Tämä aivojen alue liittyy sosiaalisten ja emotionaalisten taitojen kehittymiseen.

Leikissä nukella on tunteita ja ajatuksia

Kun lapsi leikkii nukeilla, hän eläytyy leikkiin ja kohtelee nukkea siten, että lelulla on tunteita ja ajatuksia. Leikkiessä lapsi puhuu nukelle kuin mille tahansa ajattelevalle ja tuntevalle olennolle.

Sosiaaliset taidot kehittyvät

Nukkeleikeissä lapsen sosiaaliset taidot kehittyvät. Tämä on hyödyllistä oppia ihmisten välistä vuorovaikutusta silmällä pitäen. Näistä leikeistä voi olla hyötyä myös yleisesti ottaen lapsen tunnekehitykselle.

Yksinäänkin leikityt nukkeleikit ovat hyödyllisiä

Vaikka lapsi leikkisi yksinään nukeilla, se voi olla monella tavalla hyödyllistä. Se voi kehittää monia elämässä tarvittavia taitoja (esim. empatiakyky ja sosiaaliset taidot). Mirror-sivuston kirjoituksessa todetaan, että lapsi kertaa usein nukkeleikeissä tilanteita, joita on nähnyt omassa elämässään. Lapsi voi esimerkiksi matkia leikkiessään vanhempia, kavereitaan tai opettajiaan ja heidän tekemisiään ja sanomisiaan.

Kuva: Pixabay / PublicDomainPictures

Leikkiikö lapsesi nukeilla? Millaisia taitoja nukkeleikit kehittävät?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.