Ulkovaatteiden osto voi tuntua rakettitieteeltä: kiinnitä huomiota näihin ennen ostopäätöstä

Ulkovaatteiden osto voi tuntua rakettitieteeltä: kiinnitä huomiota näihin ennen ostopäätöstä
Kuva: Alexander Dummer

Teksti:Anna-Leena

Mitä tarkoittaa haalarin vesipilariarvo? Missä vaatteissa pitäisi ottaa huomioon hankauksenkesto? Mikä ihmeen suprafilli? Ulkovaatteisiin liittyy liuta termejä ja teknillisiä ominaisuuksia, jotka saavat pään pyörälle. Mitä pitäisi ottaa huomioon, kun lähtee ulkovaateostoksille?

Lasten ulkovaatteiden tulisi olla helppoja ja nopeaita pukea päälle, sekä mukavia päällä. Lisäksi ulkovaatteiden tulisi kestää Suomen muuttuvia sääolosuhteita, lasten rymyämistä ja leikkejä. Aikamoiset vaatimukset, eikö vain?

Lasten tekniset ulkoiluvaatteet

Tekninen ulkoiluvaate on suunniteltu siten, että se reagoi muuttuviin olosuhteisiin. Tekniset ulkoiluasut ovat yleensä vedenpitäviä, mutta samaan aikaan hengittävät. Tekniset ulkovaatteet pitävät sään ulkopuolella, mutta päästävät liikkuessa ja leikkiessä syntyvän kosteuden haihtumaan ulos.Tekniset ulkoiluvaatteet tunnistaa “Tec”-merkinnästä.

Teknisten ulkovaatteiden hoito

Tekniset ulkovaatteet vaativat oikeanlaista huoltoa. Jotta vedenpitävyys ja muut ominaisuudet säilyisivät hyvinä käytössä, vaatii tekninen ulkovaate oikeaoppista huoltoa. Näin pidät huolta ulkovaatteista:

  • Vältä liiallista konepesua
  • Pyyhi tahrat vaatteesta tuoreina kostealla rätillä pyyhkimällä tai suihkuttamalla
  • Jos vaate kaipaa pesukonepesua, valitse matalahko pesulämpötila (40º C) ja käytä tavallista vähemmän pesuainetta
  • Vältä huuhteluaineen käyttöä, sillä se voi heikentää vaatteen ominaisuuksia
  • Kuivaa vaate ilmavasti nurinpäin henkarissa huonelämmössä
  • Rumpukuivausta tai kuivauskaappia ei yleensä teknisille vaatteille suositella, sillä liian kuuma lämpötila voi heikentää vaatteen kosteussuojausta ja saumojen teippausta
  • Rukkaset kuivuvat nopeammin, jos käännät ne nurinpäin. Vuoria ei kuitenkaan tule repiä irti päällisestä.
  • Ulkovaatteisiin ja kenkiin voi suihkaista suoja-ainetta, jolloin ne hylkivät likaa ja kosteutta entistäkin paremmin

Ulkovaatesanasto

Vaikka ulkovaatteiden osto voi alkuun tuntua mahdottomalta tehtävältä, kiinnittämällä huomiota muutamaan perusjuttuun, pystyt vertailemaan vaatteita helpommin ennen ostoa.

Kulutuksen- eli hankauksenkesto

Hankauksenkesto kertoo vaatteen kestävyydestä. Martindale-testillä testataan, kuinka paljon kangas kestää kulutusta. Vaatetta testatessa testilaite hankaa kankaan pintaan kierroksia hiekkapaperilla, kunnes pari kankaan lankaa katkeaa. Mitä suurempi arvo, sen parempi hankauksenkestävyys vaatteessa on. Hankauksenkesto ulkovaatteissa on yleensä 20 000 – 100 000 kierrosta. Ulkovaatteiden materiaali kestää yleensä 20 000 – 50 000 kierrosta, vahvimmat jopa 80 000 kierrosta.

person in blue jacket and gray pants playing on snow covered ground during daytime
Kuva: Pauline Bernfeld. Erityisesti pepun ja polvien kohdat joutuvat lasten ulkovaatteissa koville.
Vesipilari

Vesipilariarvo ilmaisee kankaan vedenpitävyyden eli sen, kuinka suuren vesimassan painon kangas kestää, ennen kuin vesi läpäisee sen ja kangas kastuu. Arvo on kuvitteellisen vesipylvään korkeus millimetreinä. Mitä suurempi arvo, sen parempi vedenpitävyys. Jos vaatteen vesipilariarvo on 3000 mm, se voidaan luokitella vedenpitäväksi. 3 000 mm hylkii vettä ja suojaa satunnaisilta sadekuuroilta. 5 000 mm on jo täysin vedenpitävä sateessa oleiluun. 10 000 mm taas kestää jopa lätäköissä istumista. Vaatteen vesipilariarvo heikkenee käytössä ja pesuissa. Usealla lapsella käytössä ollut tuote ei todennäköisesti omaa enää täysin samoja pilareita kuin uutena.

Teipatut saumat

Vaatteen saumat sinetöidään nurjalta puolelta käyttäen kuumuudessa sulavaa teippiä. Teippaus estää kosteuden pääsyn saumakohdista vaatteen sisäpuolelle. Ulkoiluasuissa teipataan usein vain ns. tärkeimmät saumat. Muitakin hitsaustapoja käytetään, kankaat voidaan liittää yhteen vaikkapa ultraäänen avulla.

Hengittävyys

Hengittävyys on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista lasten vaatteissa. Leikkivät ja touhuavat lapset liikkuvat paljon, ja lapset hikoilevat helposti. Jos vaate ei hengitä, hiki ei pääse kuivumaan ja lapselle tulee herkästi kylmä. Kankaan hengittävyysarvo kertoo, kuinka hyvin vesihöyryä läpäisee kankaan. Hengittävyys ilmaistaan luvulla g/m2/24 h, eli kuinka monta grammaa kosteutta kangas läpäisee neliömetrin alalla vuorokaudessa.

Materiaalit

Ulkoilutuotteiden kankaan pinta viimeistellään yleensä käsittelyllä, joka voi olla esimerkiksi lian- ja vedenhylkivyysviimeistely.

two girl molding a snowman during daytime
Kuva: Ethan Hu. Ulkoilutuotteiden kankaan pinta viimeistellään yleensä käsittelyllä, joka voi olla esimerkiksi lian- ja vedenhylkivyysviimeistys.
Cordura

Vahva, erittäin hyvin hankausta ja kovaa kulutusta kestävä kangas.

Bemberg

Ulkovaatteiden pehmeä ja lämmin vuorikangas.

Suprafill

Kuravaatteista tuttu kosteussuojakangas, jota käytetään haalareiden alaosassa.

Gore-Tex

Mikrohuokoinen suojakalvo, jota käytetään vaatekankaissa. Veden- ja tuulenpitävä, hengittävä materiaali.

Vaikka ulkovaateostoksille lähteminen voi tuntua alkuun rakettitieteeltä, kiinnittämällä huomiota muutamaan perusjuttuun, pystyt vertailemaan vaatteita helpommin ennen ostoa.Toivottavasti tämän artikkeli auttaa sinua valitsemaan sopivat tuotteet seuraavan kerran, kun lähdet ostoksille.

Mihin sinä kiinnität huomiota ulkovaatteita ostaessasi?

Lähteet:

xxl.fi

reima.com

vau.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.