Sinäkin vanhenet- ja nämä asiat kielivät siitä!

Sinäkin vanhenet- ja nämä asiat kielivät siitä!
Kuva: RepentAnd SeekChristJesus

Teksti:Anna-Leena

Lasten kasvua seuratessa aika tuntuu kulkevan eteenpäin kuin pikakelauksella. Monesti käy niin, että keskitymme seuraamaan lastemme kehitystä, mutta unohdamme itse vanhenevamme samalla. Kuvittelemme olevamme ikuisesti notkeita ja nuoria, kunnes legopalikan nostaminen lattialta saa aikaan noidannuolen: ikähän ei nimittäin tule yksin. Minkälaiset asiat kielivät siitä, että sinäkin olet vanhenemassa?

Ketterä kuin…rautakanki?

Leikit ja painit lapsesi kanssa lattialla, kunnes tulee aika nousta ylös. Siinä missä ennen lattialta nouseminen tapahtui kepeästi kuin pantterilta, huomaat polviesi naksuvan ja selkäsi jäävän muutaman minuutin ajaksi kummalliseen kumara-asentoon. Paikat lonksuu, naksuu ja paukkuu. Myös huonolla patjalla nukkuminen tuntuu seuraavana päivänä siltä kuin vartaloasi oli möyhitty kaulimella. Kuinka on mahdollista, että ennen hyviin yöuniin riitti vain alusta, jolle mennä pitkäkseen?

man in grey crew neck t-shirt
Kuva: Afif Kusuma. Paikat lonksuu, naksuu ja paukkuu!

Musiikki

Puhut kappaleista tai bändeistä, joita nuoriso ei tunne. Kuka Michael Jackson? Ai mikä Spice girls? Mutta eihän siitä ole kuin muutama vuosi, kun jorasit Daruden “Sandstormin” tahdissa koulun limudiskossa! Miten te ette muka voi muistaa? Saatat myös huomata pyöritteleväsi silmiäsi uusille hittibiiseille ja mutisevasi lauseita kuten “eihän tämä ole edes mitään oikeaa musiikkia”.

Muoti toistaa itseään

Pikkureput, hiusdonitsit, trumpettihousut…mitenkä nämä kaikki vaatekauppaan ilmestyneet vaatteet tuntuvat niin tutulta? Tiedät vanhenevasi, kun muodissa ovat samat vaatteet, joita olet jo pitänyt aiemmin lapsuudessasi tai nuoruudessasi.

man in blue and yellow striped long sleeve shirt wearing white cap
Kuva: Joel Muniz. Tiedät vanhenevasi, kun muoti alkaa toistaa itseään.

Kaikki muut vanhenevat

Tapaat sattumalta entisen koulukaverisi ja mietit mielessäsi, kuinka hän on voinut vanhentua niin paljon. Itsehän näytät aivan samalle kuin 15 vuotta sitten! Tässä sinulle pieni pieni salaisuus: et muuten näytä. 

Palautumiseen menee viikko

Juhliminen ja valvominen ei houkuttele, koska palautuminen ei tapahdukaan enää päivässä. Kun erehdyt pitämään hauskaa ja valvomaan tavallista myöhempään, kroppasi muistuttaa sinua virheestäsi seuraavan viikon. 

“Raha ei kasva puussa”

Huomaat kuulostavasi omilta vanhemmiltasi. Puheesi sisältää lauseita, kuten “raha ei kasva puussa” ja “Koska minä sanon niin”. Kuinka paljon nämä lauseet ärsyttivät sinua nuorempana ja kuinka helppo niihin onkaan sortua nyt vanhempana!

woman holding child while sitting down
Kuva: Colin Maynard. Oletko jo alkanut kuulosta omilta vanhemmiltasi?

Myös vanhentuneet sanonnat, kuten “lyödä luuri korvaan” tai “ottaa nauhalle” kuulostavat sinusta täysin loogisilta, koska kotonasi oli lapsuudessasi lankapuhelin ja videonauhuri.

Tapahtumat

Muistelet “muutama vuosi sitten” tapahtuneita asioita vain tajutaksesi, että niistä on 20 vuotta. Miten niistä voi muka olla 20 vuotta, jos minä itse olen 20? Ei kun hetkinen…! Aika tuntuu hujahtaneen eteenpäin yhdessä yössä. Muistatko kuinka pitkiltä lapsuuden kesälomat tuntuivat? Nyt viikot vilisevät silmien edestä ja ennen kun tajuammekaan on vierähtänyt vuosi jos toinenkin.

Ruoka

Mikä on tämä kummallinen polttava tunne rinnassa ruoan jälkeen? Olet jo saattanut huomata, että kaikki ruoat eivät enää sovikaan vatsallesi. Ennen pystyit kaartamaan yöllä kotiin grillin kautta ja syömään vaikka raakaa valkosipulia. Nyt pelkkä ajatus aiheuttaa närästystä.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.