Voiko lasta pitää sylissä liikaa?

Voiko lasta pitää sylissä liikaa?
Kuva: Raul Angel

Teksti:Anna-Leena

Vastasyntynyt vauva on täysin riippuvainen häntä huolehtivista aikuisista. Selviytyäkseen vauva tarvitsee ympärilleen ihmisiä, jotka huolehtivat hänestä ja täyttävät hänen tarpeensa. On täysin selvää, että vauva tarvitsee selviytyäkseen ruokaa ja unta. Kehittyäkseen ja voidakseen hyvin, vauva tarvitsee näiden lisäksi myös jatkuvaa rakkautta ja läheisyyttä. Sylissä oleminen ei olekaan vauvalle pelkkää “plussaa”, vaan aivan oikea tarve.  

Et voi pilata lastasi pitämällä häntä sylissä

Lasta ei voi pitää liikaa sylissä. Lapsi tarvitsee sinua ja syliäsi. Sylissä oleminen saa vauvan ja lapsen tuntemaan olonsa turvalliseksi. Syli on turvan lisäksi myös läheisyyttä ja lämpöä: kaikkea sitä, mikä auttaa lapsen tasapainoista kehitystä ja tukee hänen hyvinvointiaan. Tulet takuu varmasti törmäämään ihmisiin, jotka kertovat sinulle, että sinun ei tulisi opettaa lastasi olemaan sylissä. Syli on kuitenkin lapselle tarve, aivan kuten syöminen ja nukkuminenkin. 

Tarve kontaktiin

Oletko miettinyt, miksi vauvasi nukkuu sikeästi sylissäsi, mutta parahtaa itkemään sillä sekunnilla, kun lasket hänet alas? Vauvoilla on synnynnäinen tarve kontaktiin. THL:n sivustolla muistutetaan, että lapsen käytöstä säätelee ensimmäisten vuosien ajan vahvasti turvallisuuden tarve. Tästä syystä lapsi pyrkii pysyttelemään mahdollisimman lähellä hoivaavaa aikuista.

Lapsen ja vanhemman välisen kiintymyssuhteen on todettu muodostuvan etenkin sillä perusteella, kuinka luotettavasti ja ennustettavasti äiti reagoi lapsensa läheisyydentarpeeseen, kerrotaan sivustolla. Reagoimalla lapsesi tarpeisiin, opetat hänet samalla luottamaan rakkauteesi ja siihen, että hänestä pidetään huolta. Tämä luottamussuhde on siemen, josta kasvaa lopulta lapsen perusturvallisuus.

Tiesitkö, että ihmisvauvat eivät myöskään ole ainoita, jotka kaipaavat vanhempiensa läheisyyttä? Myös muut kädelliset etsivät vanhempiensa syliä ja tarvitsevat kontaktia, kerrotaan etapa infantil-sivustolla.

brown monkey on brown wooden surface during daytime
Kuva: Nagara Oyodo. Myös apinavauvat tarvitsevat vanhempiensa läheisyyttä.

Paras lahja jonka voit lapsellesi antaa

Kun huomaat vauvan tarvitsevan syliäsi jatkuvasti, tajuat kuinka paljon vauva tarvitsee sinua. Se, että vauva haluaa olla jatkuvasti sylissä, eikä nuku missään muualla, voi joskus tuntua raskaalta. Tekemättömät kotityöt kasaantuvat ja suihkussakin olisi kiva päästä käymään. Vaikka jatkuvasta sylittelystä voi joskus olla hankalaa nauttia, sen sijaan, että ajattelisit sylissä viihtyvän vauvan olevan taakka, ajattele, kuinka tärkeä juuri sinä olet lapsellesi. Ajattele, että joku tarvitsee sinun läheisyyttäsi elääkseen, kasvaakseen ja kehittyäkseen. Sinä olet lapsellesi kaikki kaikessa. Lapsesi tarvitsee sinua ja syliäsi yhtä paljon kuin ruokaa ja unta. Jos paikoillaan istuminen alkaa puuduttaa ja haluat päästä liikkeelle, ergonomisesta kantovälineestä voi olla apua.

Ennen kaikkea muista, että et tee mitään väärin, jos vauvasi viihtyy sylissä. Et ole “opettanut lastasi huonoille tavoille” tai “anna lapsen manipuloida sinua” pitämällä häntä lähellä. Sylissä vauva tuntee olevansa turvassa. Kyseessä ei siis ole vauvan tapa yrittää manipuloida vanhempia, niin kuin olet saattanut joskus kuulla, vaan vauvan tapa selviytyä.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.