Unikaveri mukana elämän mittaisella matkalla

Unikaveri mukana elämän mittaisella matkalla

Kaupallinen yhteistyö: Ideapark Lempäälä

Unikaveri on mukana ihmisen matkalla koko elämän ajan aina ensimmäisistä syntymän jälkeisistä parkaisuista elämän viimeisiin hengenvetoihin asti. Oli unikaveri sitten nalle, pupu, mollamaija, uniriepu tai jokin muu, sillä on tärkeä tehtävä matkalla lapsesta aikuisuuteen.

Unikaveri tuo lapselle turvaa. Unikaverin kanssa nukahtaminen helpottuu. Unikaveri lohduttaa, kun lapsi on ensimmäisiä kertoja erossa vanhemmistaan. Usein päivähoitoon mentäessä lapselle hankitaan hoitoon vietävä unikaveri, joka tuo turvaa ja tukea, kun ikävä meinaa yllättää. Unikaveria rakastetaan koko sydämellä. Sen korvia imeskellään, ja sen nenää suukotellaan. Hieroessaan nuhaista nenäänsä unikaverin turkkia vasten, lapsen olotila helpottuu.

Unikaverit kulkevat mukana leikeissä. Niitä hoivataan kuin nukkeja. Niiden päälle puetaan nukenvaatteita. Niille katetaan nuken astiat ja tarjotaan puuroa. Unikaveri voi toimia maalivahtina, pelikaverina tai vaikkapa mörköjen vartijana. Jokainen unikaveri on yksilö, jota kutsutaan nimellä.

Rakastetun unikaverin tunnistaa takkuisesta turkista, imeskellyistä korvista, hieman ummehtuneesta hajusta. Jos äiti tai isä erehtyy heittämään unikaverin välillä pesuun, sen turkki ei pehmene, mutta pahin lika lähtee. Pesukoneessa pyörivän unikaverin pelätään hukkuvan pesuainevaahdon joukkoon. Helpotus on suuri, kun koneesta ulos tulee vettä valuva, märkä unikaveri, jota kuivatellaan tarvittaessa vaikka hiustenkuivaajan avulla.

Unikaverien päälle on oksennettu. Niitä on pudotettu pottaan. Niitä on heitelty vesilätäköihin. Niitä on unohdettu hiekkalaatikoille. Niihin on tarttunut liimaa ja kimalletta. Niihin on niistetty ja pyyhitty kyyneleitä. Niiden turkkeja on leikattu. Kun lapsen päästä on löytynyt täitä, unikaveri on viettänyt pakastimessa muutamia päiviä. Unikaverit joutuvat kokemaan kovia, mutta ulkonäöstään huolimatta niitä rakastetaan suuresti.

Unikaverille kerrotaan, kun kouluun meno jännittää. Unikaveri lohduttaa, kun on ollut riitaa kaverin kanssa. Unikaverille voi kertoa suurimmat salaisuudet, ensi-ihastuksen kohteet ja ihmettelyt oman kehon muuttumisesta. Rippileirille tai leirikouluun lähtevä nuori pakkaa unikaverin salaa laukun sivutaskuun tai hautaa vaatepinon alle. Unikaveri on kuin taikaesine, joka pitää ottaa mukaan. Kun unikaverin musta nenä ei ole enää musta, otetaan tussi ja väritetään nenä uudelleen mustaksi.

Kun nuori muuttaa ensimmäiseen omaan kotiin, unikaveri tulee usein mukaan. Kun sängyn toisen puolen jakaakin kohta toinen ihminen, unikaveri unohtuu. Sitä ei kehtaa ottaa samaan sänkyyn. Unikaveri unohdetaan pitkäksi aikaa, kunnes eräänä päivänä, kun kerätään särkyneen sydämen sirpaleita, unikaveri löytyy muuttolaatikon pohjalta. Vaikka muu maailma olisi kaatunut, unikaveri seisoo vankkumatta rinnalla.

Ruuhkavuosien ajan unikavereita löytyy eniten omien lasten sängyistä. Silti monella aikuisella on jossakin muistojen laatikossa se oma rakas, ihan ensimmäinen unikaveri, jonka turkki on jo takkuinen, mutta nappisilmien katse lohduttaa edelleen. Unikaveri tuo mieleen hyviä muistoja.

Elämän viimeisinä vuosina unikaveri on ihmisen mukana kotona, hoitokodissa, saattohoidossa. Unikaveri voi olla ainoa olento, jolle vanhus päivän aikana juttelee. Kun elimistö väsyy, kun silmien säihke himmenee, kun ei enää muista nimeään, vierellä on turvallinen unikaveri. Unikaveri pysyy rinnalla, kun viimeinen henkäys on ohi. Unikaveri lähtee usein arkussa mukana matkalle tuonpuoleiseen. Unikaveri kulkee rinnalla syntymästä kuolemaan.

Omni Karhulla on Ideaparkissa paljon karvaisia kavereita.

Omia unikavereita ja niihin liittyviä muistoja voi käydä herättelemässä Lempäälän Ideaparkissa, josta löytyy vähän isompi unikaveri, Omni Karhu. Omni on yksi maailman suurimmista nalleista, jos Guinnessin ennätystenkirjaan on uskominen. Tätä nallea ei ole tainnut kukaan unikaveriksi kelpuuttaa sen suuren koon vuoksi, mutta se ei silti tee Omnista onnetonta karhua.

Omni Karhu syntyi 6.5.1999 Turussa, ja sen äitinä voi pitää Marjaana Nyströmiä, karhun luojaa. Omnin korkeus on 768 cm ja paino 800 kg, ja se on täytetty kierrätysvanulla. Karhun päänympärys on huimat kuusi metriä. Omni on niittänyt koollaan mainetta, ja se nimettiin vuonna 2000 Guinnessin ennätysten kirjassa maailman suurimmaksi perinteisesti kankaasta ommelluksi nallekarhuksi.

Kirjassaan Nallekarhu Marjaana Nyström kertoo Omni Karhun tarinan. Karhu syntyi vähän vahingossa, kun Turussa toimineessa nallevalmistamossa päätettiin osoittaa, että Suomessa osataan valmistaa vähän isompiakin nallekarhuja. Tarkoitus oli myös tuoda esille suomalaista käsityöosaamista. Aluksi vaikutti helpolta kaavoittaa ja ommella jättinalle. Haasteita kohdattiin kuitenkin siinä vaiheessa, kun makuullaan täytetty Omni Karhu piti nostaa istumaan. Tarvittiin lopulta 25 palomiestä ja 18 kehonrakentajaa, jotta Omni Karhu saatiin istumaan.

Omni Karhu pääsi jo vastasyntyneenä matkustamaan valtameren toiselle puolelle, kun Floridassa järjestettiin Walt Disneyn suuri nalletapahtuma. Disney kutsuu vuosittain maailman tunnetuimmat nalletaiteilijat karhuineen esittäytymään. Matka Floridaan oli täynnä kommelluksia. Helsinki-Vantaan lentokentällä Omnia kuljettanutta rekkaa ei aluksi päästetty lainkaan lentoaseman alueelle. Lopulta Omni sai kuitenkin lähtöluvan. Määränpäässä Floridassa Omnille varattu tila osoittautui liian matalaksi, ja siihen jouduttiin tekemään Omni Karhun pään mentävä aukko. Katon aukon kautta Omnin pää nostettiin paikalleen suurella nosturilla. Omni Karhu vietti Floridan lämmössä lopulta neljä kuukautta.

Omni Karhu on vieraillut monilla messuilla ja tapahtumissa ja osallistunut myös Suomen Parkinsonliitto ry:n hyväntekeväisyystempauksiin ja varojen keruuseen. Ideparkiin Omni muutti vuonna 2006. Nykyään Omni Karhun ja sen pehmokaverit löytyvät Ideaparkin kakkoskerroksesta, Keskusaukion kulmalta. Jokaisella nallella on oma tarinansa. Omnilla se on vähän erilainen kuin ehkäpä sinun unikaverillasi, joka on saanut viettää kainalossasi monta hyvää hetkeä. Omni on julkkiskarhu, jota katsellessa aikuinen herkistyy lapsuuden muistoille ja lapsi voi vain ihmetellä karhun kokoa ja sen kaikkia pehmoisia ystäviä.

Lisätietoa nalleista:

Nyström, M. 2007. Nallekarhu. Keuruu: Otava.

Teksti: Nanna

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *