8-vuotias menehtyi Tik-Tok-haasteeseen: “kuinka kauan pystyt olemaan hengittämättä.”

8-vuotias menehtyi Tik-Tok-haasteeseen: “kuinka kauan pystyt olemaan hengittämättä.”
Kuva: kevin turcios

Teksti: Anna-Leena

Tiktok-haastetta kokeillut 8-vuotias poika menehtyi tapaturmaisesti Tijuanassa, Meksikossa, uutisoi cadenanoticias-uutissivusto. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun huippusuositussa sovelluksessa leviää haaste, joka aiheuttaa onnettomuuksia ja vaaratilanteita.

TikTok-haaste

Cadenanoticias-sivuston uutinen kertoo, että 8-vuotias meksikolaispoika Matías, oli onnettomuuden tapahtuessa leikkimässä ulkona ystäviensä kanssa Colonia Delicias II, nimisessä naapurustossa, Tijuanan itäpuolella.  

Tapaturman todistajien mukaan haasteen tarkoituksena oli kokeilla, kuinka kauan poika pystyy olemaan hengittämättä. Poika kuoli vaarallisen leikin aikana tapaturmaisesti tukehtumalla. Uutisen mukaan pojan äiti oli tapahturman sattuessa töissä. Onnettomuuspaikka täyttyi nopeasti järkyttyneiden naapureiden tuomista kukista ja kynttilöistä.

Tik-Tok-haasteiden vaarat

Kuristus-haaste ei ole ensimmäinen huolestuttava ja vaarallinen haaste, joka leviää Tiktokissa. Suositussa sovelluksessa leviävät haasteet ovat aiheuttanut päänvaivaa aikuisille ja viranomaisille jo pidemmän aikaan.

Vuonna 2021 vaarallisia tilanteita ja huolta aiheutti muun muassa muskottipähkinähaaste, joka lähti leviämään nopeasti sovelluksen käyttäjien keskuudessa. Haaste yllytti uhkarohkeita tiktokkaajia kokeilemaan, voiko muskottipähkinää syömällä saada pään sekaisin. Haaste laitettiin merkille muun muassa lasten päivystyksessä Tampereella, kertoo MTV-uutiset. Vaikka muskottipähkinän maustekäyttö on vaaratonta, jo pari lusikallista saattaa aiheuttaa huimausta, kiihottuneisuutta, hallusinaatioita, euforiaa, ahdistuneisuutta, pelkotiloja sekä näköhäiriöitä, varoitellaan Ylen uutisessa.

Viime vuonna myös uutissivusto BBC kertoi “kallonmurtaja” nimellä levinneestä, hengenvaarallisesta haasteesta, jossa henkilön jalat potkaistaan alta tämän hypähtäessä ilmaan, jolloin tämä kaatuu vauhdilla maahan. Haaste lähti todennäköisesti Yhdysvalloista ja aiheutti onnettomuuksia useassa maassa ympäri maailmaa.

Kallonmurtaajaa ennen Iltalehti varoitteli sähköisku-haasteesta, jossa pistorasian ja töpselin väliin pudotetaan kolikko. Tempun “viehätys” perustuu näyttävään sähköiskuun, joka kuvataan videolle. Iltalehdessä kerrotaan, että haasteen levitessä muun muassa Iso-Britanninan Plymouthin palomestari huomautti tempun vaarallisuudesta muistuttamalla, ettei kuolettavaan sähköiskuun tarvita paljoa.

Tiktok päivittänyt ohjesivustoaan

Vaarallisten haasteiden leviämisen vuoksi Tiktok on päivittänyt ohjesivustoaan käyttäjien turvallisuuteen liittyen:

“Käyttäjien turvallisuus on tärkein prioriteetti Tiktokissa, emmekä salli sisältöä, joka rohkaisee tai toistaa vaarallisia haasteita, jotka voivat johtaa loukkaantumiseen. Tällainen on sääntöjemme vastaista ja jatkamme tällaisen sisällön poistamista alustaltamme. Jos näet kyseenalaista sisältöä verkossa tai oikeassa elämässä, ilmoita siitä!”, rohkaisee sivusto.

Oletko sinä törmännyt vaarallisiin haasteisiin TikTokissa?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.