Kodin ilme piristyy väreillä

Kodin ilme piristyy väreillä
Kuva: Netrauta / Utopia Reverie Charcoal -tapetti.

Kaupallinen yhteistyö: Netrauta

Kodin värimaailma kertoo paljon kodin asukkaista. Rohkea sisustaja ei kaihda sisustuksessa värien käyttöä. Osa haluaa kotiinsa harmonista tunnelmaa, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa kliinisen valkoista tai harmaata sisustusta. Kodin pintamateriaalien ja tekstiilien värivalinnoilla pystyy luomaan kotiinsa tasapainoisen ja miellyttävän tunnelman.

Usein kodin pintojen halutaan olevan vaaleita ja neutraaleja, jolloin värejä sisustukseen haetaan esimerkiksi kodintekstiileillä. Rohkeampi sisustaja taas maalaa keittiön seinät lempivärillään tai hakee makuuhuoneen tapetointiin inspiraatiota väreistä. Jos pinnat ovat värikkäät, voivat huonekalut ja muu sisustus olla hillitympiä. Netraudan sisustusvalikoimasta löytyy värejä jokaisen sisustajan makuun.

Sisustuksen trendit vaihtelevat jatkuvasti niin materiaalien kuin värienkin suhteen. Tärkeintä ei ole kuitenkaan se, mikä on päivän trendi vaan se, että lopputulos miellyttää kodin asukkaita. Erivärisillä tekstiileillä, kuten verhoilla, matoilla, vuodevaatteilla tai esimerkiksi sisustustyynyillä kodin ilmettä pystyy muuttamaan helposti ja edullisesti.

Moni sisustaja suosii sisustuksessa harmonisia, maanläheisiä värejä. Rohkeampi sisustaja uskaltaa enemmän leikitellä väreillä ja kokeilla uusia värejä. Värikäs sisustus ei tarkoita sitä, että käytettäisiin kaikkia väripaletin värejä. Värejä valittaessa on hyvä miettiä omien mieltymystensä lisäksi sitä, mitkä värit sopivat sisustuksessa yhteen. Väärää väriä ei voi valita, mutta väreillä sisustettaessa on hyvä huomioida tiettyjä seikkoja.

Kuva: Netrauta. Värikäs Mindthegap Parrots of Brasil -tapetti sopii hyvin yhteen hillityn valkoisen kalusteen kanssa.
Valitse väri sisustettavan tilan käyttötarkoituksen ja koon mukaan

Kodin sisustuksen värien valinnassa on hyvä pohtia huoneen käyttötarkoitusta ja kokoa. Työhuone, jossa tehdään keskittymistä vaativaa työtä, sisustetaan usein eri väreillä kuin esimerkiksi keittiö, jossa tarkoitus on seurustella ja viihtyä. Pieni tila kaipaa mieluummin vaaleita, tilan tuntuvia lisääviä värejä. Isompi tila taas muuttuu kodikkaammaksi ja viihtyisämmäksi tummemmilla väreillä. Vaaleat värit tuovat tilaan valoa, tummat värit tekevät tilasta usein hämyisemmän. Väreistä esimerkiksi punainen, oranssi ja musta pienentävät tilaa, kun taas vihreä, sininen ja valkoinen tuovat tilaan avaruutta.

Värien valinnassa merkitystä on myös sillä, mistä suunnasta huoneeseen tulee valoa tai millaisia valaistusratkaisuja huoneessa käytetään. Esimerkiksi maalipinnan tai tapetin valinnassa kannattaa värisävyä tarkastella siinä tilassa, jossa sitä tullaan jatkossakin käyttämään. Myymälän valaistus voi olla aivan erilainen kuin kotona, eivätkä tietokoneen kuvissa värisävyt näytä samoilta kuin oman kodin valaistuksessa.

Kuva: Netrauta. Tummien värien vastapariksi sopivat hyvin värikkäät yksityiskohdat. Tapetti Artgeist Map of the World – colorful solids.
Kuva: Netrauta. Hillittyä tunnelmaa pystyy hyvin elävöittämään väreillä. Tapetti Vallila Hetkessä Charlotte.
Mieti, millaista tunnelmaa haluat kotiisi

Toinen tärkeä asia on miettiä, millaisen tunnelman tilaan väreillä haluaa luoda. Värit vaikuttavat tunteisiimme, käytökseemme ja hyvinvointiimme. Jos lapsuudessaan on saanut yliannostuksen tietyistä väreistä, haluaa ehkäpä oman kotinsa sisustaa muilla väreillä. Väreihin voi myös liittyä muistoja: koivunvihreät verhot ikkunoissa voivat tuoda mieleen lapsuuden kesät mökillä, värikäs viidakkotapetti taas muistuttaa ensimmäisestä ulkomaanmatkasta.

Värit voivat rauhoittaa, rentouttaa, inspiroida tai vaikkapa virkistää. Makuuhuoneen sisustuksessa väreistä voi suosia esimerkiksi rauhoittavaa sinistä, ylellistä violettia tai tasapainottavaa vihreää väriä. Pirteän keltainen värimaailma sopii hyvin työhuoneeseen, sillä keltaisen värin uskotaan lisäävän luovuutta. Sininen on viileän sävynsä vuoksi sopiva valinta esimerkiksi kylpyhuoneeseen. Olohuoneet sisustetaan usein maanläheisin värein, kuten ruskean ja beigen eri värisävyillä.

Kuva. Netrauta. Sininen värisävy makuuhuoneessa rauhoittaa. Tapetti Duro 1900 Kristina.
Kuva: Netrauta. Kellertävät sävyt piristävät työhuoneen ilmettä. Verho Vallila Harmonia Black Out.
Mitä värit kertovat?
 • Punainen on lämmin, vahva, energinen ja romanttinen väri. Toimii hyvin tehostevärinä. Saa tilan tuntumaan pienemmältä. Sopii esimerkiksi keittiöön.
 • Oranssi on lämmin, energinen ja tasapainoinen väri. Toimii hyvin tehostevärinä. Tutkimusten mukaan oranssi väri lisää ruokahalua. Sopii hyvin esimerkiksi keittiöön.
 • Keltainen on lämmin, pirteä ja iloinen väri. Lisää luovuutta ja kohottaa mielialaa. Sopii hyvin esimerkiksi työhuoneeseen.
 • Vihreä on tasapainottava, rauhoittava ja virkistävä väri. Helpottaa stressiä ja muistuttaa luonnosta. Sopi hyvin makuu- ja lastenhuoneeseen.
 • Sininen on rauhoittava, turvallinen ja viilentävä väri. Sopii esimerkiksi makuuhuoneeseen ja kylpyhuoneeseen.
 • Violetti on ylellinen ja tyylikäs väri. Sopii esimerkiksi makuuhuoneeseen.
 • Ruskea ja beige ovat maanläheisiä ja turvallisia värejä.
 • Harmaa on kodikas ja arkinen väri. Toimii hyvin pohjavärinä.
 • Valkoinen on rauhoittava, raikas ja puhdas väri. Tuo valoa ja tilan tuntua.
 • Musta on vahva ja arvokas väri. Pienentää tilaa.
Kuva: Netrauta. Jungle fever -tapetin värisävyt toistuvat tekstiileissä ja viherkasveissa.
Hyödynnä sisustuksessa vastavärejä

Usein sisutuksessa käytetään väriympyrän vierekkäisiä värejä, mutta rohkea sisustaja voi valita kotinsa sisustukseen myös vastavärejä. Väriympyrän vastakkaiset eli vastavärit sopivat hyvin yhteen, vaikka saattavat aremmasta sisustajasta tuntuakin aluksi liian rohkealta valinnalta. Vastavärejä ovat esimerkiksi vihreä ja vaaleanpunainen, sininen ja oranssi tai violetti ja keltainen.

Kuva: Janeb13 / Pixabay. Vastavärit löytyvät väriympyrän vastakkaisilta puolilta.
Leikittele sisustuksessa kylmillä ja lämpimillä väreillä

Kodin voi sisustaa myös esimerkiksi lämpimillä tai kylmillä väreillä. Lämpimiä, yhteensopivia värejä ovat esimerkiksi keltainen, punainen ja oranssi ja kylmiä värejä sininen, vihreä ja violetti. Värikästä sisustusta suosiva voi myös yhdistellä keskenään lämpimiä ja kylmiä värejä. Tällöin vastavärien käyttö on hyvä idea.

Kuva: Netrauta. Voimakkaat värit toimivat hyvin tiloissa, joissa ei oleskella pitkiä aikoja yhtämittaisesti, kuten eteistiloissa ja portaikoissa. Tapetti Vallila Cinnamom.
Maanläheiset, neutraalit värit rauhoittava tunnelmaa

Maanläheiset värit, kuten valkoinen, musta, harmaa, beige ja ruskea, eivät varsinaisesti kuulu väriympyrään. Näitä neutraaleja värejä sisustukseen lisäämällä saadaan kuitenkin aikaan tasapainoinen tunnelma. Vaikka koti olisikin pääosin valkoinen tai harmaa, saa sen tunnelmaa muutettua pienillä värikkäillä yksityiskohdilla esimerkiksi huonekaluissa tai tekstiileissä. Myös harmaan ja valkoisen sävyjä on lukuisia, mikä elävöittää sisustusta. Toisaalta värikäs sisustus kaipaa usein ympärilleen rauhoittavia värejä: jos huone on tapetoitu tai maalattu värikkäästi, voivat huonekalut ja tekstiilit olla sävyiltään neutraaleja.

Kuva: Netrauta. Olohuone sisustetaan usein neutraaleilla, rauhoittavilla väreillä. Tapetti Artgeist Cheerful polka dots.
Kuva: Netrauta. Vaaleasävyisen olohuoneen ilme muuttuu väreillä energiseksi, mutta samalla tunnelma säilyy tasapainoisena. Matto D-sign Battchaton.
Värien käytön 60-30-10 -sääntö
 • 60 %  huoneen väreistä on hyvä olla yhtä väriä tai tämän värin eri sävyjä, esimerkiksi seinät.
 • 30 % on huonekalujen väri.
 • 10 % on aksenttiväri.

Värejä oikein yhdistelemällä luot kotiisi sopivan tunnelman. Jokainen valitsee itselleen sopivan värimaailman mieltymystensä mukaan. Oli koti sitten värikkäästi tai hillitymmillä väreillä sisustettu, pääasia on, että kodissa viihtyy.

Teksti: Nanna

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.