Vauvan ja sisarusten ensimmäinen kohtaaminen: älä tee näitä virheitä!

Vauvan ja sisarusten ensimmäinen kohtaaminen: älä tee näitä virheitä!
Kuva: Matthew Osborn

Teksti: Anna-Leena

Yksi odotetuimmista hetkistä vauvan syntymän jälkeen on vauvan ja isompien sisarusten kohtaaminen. Ensimmäinen kohtaaminen on usein tunteikas hetki, jonka vanhemmat ovat kuvitelleet mielessään uudestaan ja uudestaan. Tässä artikkelissa kerromme bebésymás-sivustolta löytyneitä vinkkejä, jotka auttavat tekemään tästä kohtaamisesta positiivisen ja ainutlaatuisen kaikille. 

Kaikki tietävät, kuinka tärkeä ensivaikutelma on. Kun vierailemme uudessa paikassa ensimmäistä kertaa tai kun tapaamme uuden henkilön, kiinnitämme huomiota pieniin yksityiskohtiin jotka antavat meille tilanteesta tai henkilöstä positiivisen tai negatiivisen ensivaikutelman. Kaikki myös tietävät, kuinka vaikeaa tätä vaikutelmaa on muuttaa.

Myös sisarusten välisessä kohtaamisessa ensivaikutelma on tärkeä. Lasten ensimmäinen tapaaminen on täynnä pieniä yksityiskohtia, jotka voivat auttaa tekemään jännittävästä tilanteesta miellyttävämmän kaikille.  

Synnyttänyt vanhempi voi hyvin

On tärkeää yrittää ajoittaa ensimmäinen kohtaaminen ajankohtaan, jolloin synnyttänyt vanhempi voi mahdollisimman hyvin. Jos vanhempi on hyvin väsynyt tai kipeä, tai esimerkiksi sektion jälkeen edelleen tokkurainen lääkityksestä, on järkevää miettiä, voisiko tapaamista lykätä toiseen hetkeen. 

Varsinkaan pieni lapsi ei välttämättä ymmärrä, miksi oma vanhempi käyttäytyy eri tavoin kuin yleensä. Lapsi saattaa säikähtää tilannetta ja syyttää vanhemman olotilasta vauvaa. 

Yksityisyys

Sisarusten ensimmäinen tapaaminen on syytä ajoittaa hetkeen, jolloin perhe saa olla tapaamisen ajan omassa rauhassaan. Huone täynnä ihmisiä, jotka haluavat nähdä sisaruksen reaktion, saattaa luoda lapselle turhia paineita tilanteesta. 

man in white crew neck t-shirt carrying baby
Kuva: Zoe Graham. Anna sisarusten tutustua toisiinsa rauhassa.

Rauhallinen ympäristö

Tilanne kannattaa pitää mahdollisimman rauhallisena ja kiireettömänä. Kohtaamispaikassa tulisi olla mahdollisimman vähän muita ärsykkeitä, joten vältä taustalla pauhaavaa televisiota tai taustamusiikkia.

Varo mitä sanot

Yritä välttää tyypillisiä lauseita, kuten “Sinä olet nyt isosisar, sinun pitää näyttää mallia.” tai “Sinun täytyy pitää huolta vauvasta”. Tällaiset lauseet lipsahtava usein aikuisen suusta aivan vahingossa, mutta saattavat luoda paineita lapselle, joka vasta totuuttelee uuteen rooliinsa. Sen sijaan, että lapselta vaatii mitään, häntä voi kannustaa osallistumaan ja auttamaan vauvan hoidossa. 

Sisarukset ensin

Jos mahdollista, anna sisarukselle etuoikeus olla ensimmäinen, joka tutustuu uuteen vauvaan vanhempien jälkeen. Tämä pieni yksityiskohta saa lapsen tuntemaan olonsa tärkeäksi ja osoittaa hänelle, kuinka tärkeä hänen roolinsa perheessä edelleen on.  

Vältä lapsen vastaanottamista vauva sylissä

Yksi vanhempien sisarusten suurimmista peloista on, että vauva varastaa heidän paikkansa ja vanhempien rakkauden. Jos vauva vain suinkin pysyy rauhallisena, yritä ottaa vanhempi lapsi vastaan avosylin ja vapain käsin. Näin lapsella on vapaa pääsy syliin halaamaan, eikä hän koe, että vauva on heti hänen ja vanhemman välillä. 

woman holding baby beside man smiling
Kuva: Kelly Sikkema. Jos mahdollista, koita ottaa isompi sisarus vastaan avosylin ja vapain käsin.

Älä odota lapselta mitään 

Vaikka vanhemmat saattavat haaveissaan kuvitella sen suloisen hetken, kun sisarukset vihdoin kohtaavat, ei tilanteeseen kannata kohdistaa liian suuria odotuksia. Lapsi voi aivan yhtä hyvin kyynelehtiä onnesta ja haluta heti pitää vauvaa sylissä kuin suuttua tai osoittaa välinpitämättömyyttä uutta tulokasta kohtaan. Vanhempien tulisi yrittää hyväksyä kaikki tunteet, eikä odottaa liikoja. Tarkkaile lastasi, kysy miltä hänestä tuntuu, tue häntä tämän ainutkertaisen hetken aikana ja auta häntä sanoittamaan kohtaamisesta syntyvää tunteiden sekamelskaa. 

Kuinka teidän perheenne isommat sisarukset ovat suhtautuneet vauvan tapaamiseen?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.