Pienikin vauva voi kokea stressiä -Mitkä asiat voivat aiheuttaa sitä?

Pienikin vauva voi kokea stressiä -Mitkä asiat voivat aiheuttaa sitä?
Kuva: Unsplash / Michael Podger

Teksti: Mami Mixtuura

Ajatus stressaavasta ihmisestä ei todennäköisesti anna ensimmäisenä mielikuvaa pienestä vauvasta. Totuus on se, että vauvakin voi kokea stressiä ja siihen voi johtaa moni asia. Lapsiperheessä stressi on normaali asia ja tuskin mikään perhe siltä välttyy. Vauvatkin ovat yksilöitä ja reagoivat ulkopuolelta tuleviin asioihin eri tavoin: toiset ovat herkempiä ärsykkeille. Vähäinen stressi ei ole haitallista, mutta pitkittyessä voi olla huonoja seurauksia. On tiettyjä toimintatapoja, joilla vanhempi voi suojata vauvaa stressiltä.

Mitkä asiat voivat johtaa vauvan stressiin? Ensimmäisenä tulee mieleen, että onko vauvan perustarpeet tulleet tyydytetyksi. Onko vauvalla ja vanhemmalla muodostunut läheinen suhde toisiinsa vai onko se syystä tai toisesta jäänyt etäiseksi. Myös esimerkiksi äidin tai isän stressitila tai masentuneisuus voivat aiheuttaa vauvalle huolta. Pienikin vauva aistii ympäristöään ja havaitsee, jos kaikki ei ole kunnossa.

Vauva aistii äidin stressin kohdussa ollessaan

Vauva aistii äidin stressin jo kohdussa ollessaan ja se voi vaikuttaa muun muassa pienokaisen immuunipuolustukseen ja aivojen kehittymiseen, todetaan Ylen kirjoituksessa. Myös äidinmaidon korkea kortisolipitoisuus voi vaikuttaa vauvan käytökseen. Suurimmat vaikutukset lapseen tulevat sen kautta, miten häntä kohdellaan.

Pienikin vauva voi kokea stressiä

MTV Uutisten tekstissä todetaan, että pienikin vauva voi kokea stressiä, jos hänen perustarpeet ei tule tyydytetyiksi. Vauvat ovat yksilöitä ja kokevat asioita eri tavalla. Joitakin ei muutokset hetkauta, mutta herkimmät voivat stressaantua monenlaisista asioista esimerkiksi melusta ja ympäristössä olevista ärsykkeistä.

Vähäinen stressi ei ole haitallista

Vauvan aivot ovat tosi herkät stressin vaikutuksille, kirjoitetaan Vau.fi-sivustolla. Huojentavana tietona kerrotaan, että stressi kuitenkin usein kuuluu pikkulapsiperheeseen eikä vähäinen stressi ole haitallista. Pidempään jatkuessa stressi voi kuitenkin olla haitallista esimerkiksi itsesäätelyjärjestelmän kehittymisen kannalta.

Millainen on stressaantunut vauva?

Vauvan stressin huomaaminen ei ole aina helppoa, mutta tietyt merkit voivat siihen viitata, kirjoitetaan Vau.fi-sivustolla. Nämä asiat voivat johtua myös monesta muusta syystä, eikä aina syyllinen ole stressi.

 • Välttelee kontaktia
 • Hankala rauhoittua
 • Ongelmia nukkumisessa
 • Ongelmia syömisessä
Stressaantuneen vauvan voi olla vaikea rauhoittua. Kuva: Unsplash / Jenna Norman

Mikä voi aiheuttaa vauvalle stressiä?

 • Tarpeet jätetään toistuvasti tyydyttämättä (emotionaaliset tai fyysiset)
 • Erossa olo vanhemmasta → Mieti miten pitkän aikaa voit olla erossa omasta vauvasta
 • Vanhemman hämmennys, stressi, pelot → Lapsi tekee johtopäätöksiä ympäristöstä vanhemman kautta

Miten suojata vauvaa stressiltä?

 • Muista koskettaa vauvaa usein hellästi
 • Luo hyvä vuorovaikutussuhde
 • Vältä äkkinäisiä siirtymätilanteita
 • Tee ympäristöstä vauvalle riittävän ennustettava
 • Leiki iloisia vuorovaikutusleikkejä vauvan kanssa
Rauhoittava kosketus on tärkeää vauvalle. Kuva: Pixabay / milpek75

Miten auttaa stressaantunutta vauvaa?

Kun vanhempi huomaa vauvan olevan stressaantunut, on tärkeää yrittää auttaa vauvaa rentoutumaan ja pääsemään eroon stressin tunteista. Aikuinen voi nostaa vauvan hellästi syliin ja koskettaa rauhoittavasti. Läheinen vuorovaikutus on tärkeää. Kannattaa miettiä, että onko jokin tietty syy vauvan stressille ja mahdollisuuksien mukaan välttää asiaa jatkossa. Säännöllisestä päivärytmistä ja ”ympäristön riittävästä ennustettavuudesta” voi olla apua, että vauva ei jatkossa stressaannu, todetaan Vau.fi-sivuston kirjoituksessa.

Mitä ajatuksia teksti herättää sinussa? Mikä on paras keino auttaa stressaavaa vauvaa?

Lue myös: Äiti stressaa -Voiko se vaikuttaa vauvaan?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “Pienikin vauva voi kokea stressiä -Mitkä asiat voivat aiheuttaa sitä?

 1. Kyllä, lapset voivat myös kokea stressiä, silti se on niin kova kummastuksen aihe, että lapsilla on nykyään niin paljon keskittymis ongelmia, aggressiivisuutta ja levottomuutta jo päiväkodissa. Olisiko kenties syynä varhain aloitettu päiväkoti, jopa 10kk ikäisenä, liikaa meteliä, ohjelmaa ja stressaantuneita hoitajia, joilla ei ole aikaa siihen vuorovaikutukseen mitä pienet lapset tarvitsevat enemmän, kun pystytään antamaan. Jos pieniä on ryhmässä on 10, niin ei tarvitse olla kovin asiantuntija niin ymmärtää… Olen nähnyt itse, 6 jotka ei osaa edes kävellä ja muutama just oppinut. Eihän vanhemmat halua myöntää sitä, että alle 1 vuotiaan vieminen hoitoon on epäinhimillistä, mikä voi aiheuttaa lapselle ongelmia kiintymys suhteisiin myöhemmin. Vauvan ja äidin side katkaistaan ihan liian aikaisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.