Lasten Mehiläisessä huolestuttava havainto: Lasten ja nuorten mielenterveysdiagnoosit lisääntyneet jopa 50 prosentilla

Lasten Mehiläisessä huolestuttava havainto: Lasten ja nuorten mielenterveysdiagnoosit lisääntyneet jopa 50 prosentilla
Kuva: Joseph Gonzalez

Teksti: Anna-Leena

Lääkärikeskus Mehiläisen diagnoositilastojen mukaan lasten ja nuorten mielenterveysdiagnoosit ovat korona-aikana lisääntyneet jopa 50 prosentilla. Kasvua on nähtävissä pääasiassa masennus- ja ahdistusoireilussa sekä keskittymisen ongelmissa.

Tiedotteen mukaan 4-15-vuotiaiden lasten ja nuorten lääkärikäyntien ja diagnoosien datasta erottuu kaksi merkittävää huomiota aikaväliltä tammikuu 2019–joulukuu 2021: antibioottien määrän lasku ja mielenterveysdiagnoosien nousu. Diagnoosien lisääntyminen on merkittävää etenkin yläkouluikäisillä, mutta sitä on havaittavissa myös alakoululaisilla.

Tiedotteen mukaan yksi selkeä oireilun lisääjä on ollut etäopetus. Luokkahuoneessa opiskelemaan tottuneilta lapsilta ja nuorilta on yhtäkkiä vaadittu taitoja työskennellä itsenäisesti kotoa käsin. Tämä on lisännyt muun muassa keskittymiseen ja itseohjautuvuuteen liittyviä ongelmia. Lastentautien vastuulääkäri Petri Koponen huomauttaa Mehiläisen sivustolla, että esimerkiksi oman opiskelun organisointi ja aikataulutus on ollut monille täysin mahdotonta ja johtanut lisääntyneeseen masennus- ja ahdistusoireiluun.

man covering face with both hands while sitting on bench
Kuva: Christian Erfurt.

Myös harrastustoiminnan tauot voivat Koposen mukaan vaikuttaa osaltansa lasten ja nuorten mielenterveysongelmien lisääntymiseen. Ennen pandemiaa moni lapsi vietti harjoituksissa useamman illan viikossa. Pandemian aikana harrastukset, ja sitä kautta lasten sosiaalinen elämä, on kuitenkin ollut jäähyllä.

HUSin lastenpsykiatrian linjajohtajan, ylilääkäri Leena Repokari kertoo iltalehden uutisessa olevansa erityisen huolissaan nuorista sekä nuorista aikuisista. Nuorempiin lapsiin pandemia ei Repokarin mukaan välttämättä ole vaikuttanut yhtä suuresti, sillä pienet lapset pärjäävät hänen mukaansa paremmin lisääntyneen kotonaolon ja perheajan kanssa. Aikuistuvat nuoret ovat kuitenkin jääneet yksin, ilman tarvittavia sosiaalisia suhteita. Tämä näkyy nyt Mehiläisen datan mukaan nuorten mielenterveysdiagnoosien nousuna.

Sosiaalisen median vaikutus mielenterveyteen

Yhdysvalloissa on myös aloitettu tutkimaan Tiktokin vaikutusta lasten ja nuorten mielenterveydellisiin ongelmiin, kertoo CBS-uutissivusto. Sivuston mukaan sovellus on vaaraksi nuorten käyttäjien terveydelle. Tutkimuksen tarkoituksena onkin selvittää rikkooko sovellus lakia markkinoimalla sitä nuorisolle sopivaksi palveluksi. “Tiktok vaarantaa lasten turvallisuuden, mielenterveyden ja hyvinvoinnin”, uutisessa todetaan.

Tiktokin turvallisuudesta keskustellaan parhaillaan myös Suomessa, kertoo iltalehden uutinen. Uutisesta selviää, että Venäjän hyökättyä Ukrainaan, palveluun on tulvinut suodattamatonta sotasisältöä, jolle moni lapsikäyttäjä on altistunut. Tiktok ei kuitenkaan ole ainut sosiaalisen median palvelu, johon tutkinta vaikuttaa, sillä muun muassa Facebookin ja Instagramin takana oleva Meta on jo tutkinnan alla samoista syistä.

person in gray pants and black socks
Kuva: charlesdeluvio. Moni lapsikäyttäjä on altistunut viime päivien aikana sotasisällölle.

Pandemiasta johtuneen eristäytymisen, harrastusten -ja sosiaalisten suhteiden tauolle jäämisen, sekä ikätasoon sopimattoman materiaalin kuluttaminen sosiaalisessa mediassa ovat vaikuttaneet lasten ja nuorten mielenterveyteen huolestuttavalla tavalla. Lapset ja nuoret ovat viimeisten kahden vuoden aikana joutuneet kohtaamaan tilanteita, jotka ovat ravistelelleet hyvinvoinnille ja kehitykselle tärkeää turvallisuuden tunnetta. Myös aikuisten lisääntynyt huoli, pelko ja ahdistus välittyvät lapsille, vaikka aikuiset eivät tunteistaan puhuisikaan lasten kuullen.

Vanhempien onkin tärkeää tarkkailla merkkejä, jotka saattavat kieliä lasten ja nuorten mielenterveysongelmista, kuten masennuksesta tai ahdistuksesta. Ikätasoon sopiva keskustelu mieltä painavista, vaikeista asioista, voi helpottaa lasten pelkoa ja ahdistusta.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.