Lastenkirjoja keväästä: virittäydy kevättunnelmaan näiden kirjojen avulla

Lastenkirjoja keväästä: virittäydy kevättunnelmaan näiden kirjojen avulla
Kuva: MI PHAM

Teksti: Anna-Leena

Kevät on samettisen pehmeitä pajunkissoja metsätien varrella. Kirkkaan keltainen leskenlehti, joka pilkistää märästä ja multaisesta maasta. Vähitellen jäälauttojen alta paljastuva, iloisesti liplattava järvi. Auringonsäde, joka lämmittää poskea ja tuo lupauksen lähestyvästä kesästä. 

Yhtenä päivänä heräät ja huomaat, että raskaat talvikengät voi vaihtaa kevyempiin tennareihin. Paksu toppatakki jää roikkumaan naulakkoon. Etupihan aurinkoisen kallion viereen on ilmestynyt vaaleanvihreä ruohotupsu. Valon määrä lisääntyy ja leikkipuistosta ei illalla malttaisi millään palata kotiin.

white flowers in shallow focus photography
Kuva: Daiga Ellaby. Keväisissä kirjoissa korostuu talven jälkeen heräävän luonnon merkitys.

Tähän artikkeliin on listattu lastenkirjoja, jotka kertovat lähestyvästä keväästä ja virittävät koko perheen kevättunnelmaan. Keväisissä kirjoissa korostuu talven jälkeen heräävän luonnon merkitys ja kevään mukanaan tuoma kepeä tunnelma. Kevät on täällä ennen kun huomaatkaan!

Miljan kevät

“Toukokuussa Milja matkustaa ukin kanssa maalle. Punaisen mökin pihapiirissä on kiva leikkiä ja tarkkailla luontoa. Milja saa osallistua kevätsiivoukseen ja oppii, miten raparperilunta tehdään.” 

Niemelä, Reetta 2015

Loruja keväästä ja kesästä

“Kirjan lorut kertovat hauskalla ja koskettavalla tavalla luonnosta, kasveista ja eläinten elämästä keväällä ja kesällä. Elina Kynsijärven kirjoittamat lorut yhdistyvät hienolla tavalla luontokuvaaja Benjam Pöntisen upeisiin luontokuviin. Kirjassa loruillaan mm. tuulen tiestä pohjoiseen, oravan pesänvuoraamisesta, mustarastaan laulusta, kaakkurin keväthuudosta ja voikukan höytyvistä.”

Kynsijärvi, Elina 2015

low angle photo of cherry blossoms tree
Kuva: Arno Smit. Kevät auringonsäde, joka lämmittää poskea ja tuo lupauksen lähestyvästä kesästä. 

Hirvivaarin ihmeellinen löytö

“Hirvivaari löytää metsänlaidasta kummallisen möykyn. Se nostaa löydön sarviensa varaan ja lähtee kyselemään vastaantulijoilta, mikä ihme tuo möhkäle oikein voisi olla. Puutarhatontut, karhunpennut, kuuluisa Kaisa Kärpänen ja lammen rannalla kahisteleva Tuultenpuhaltaja kertovat omat arvionsa, mutta lopulta Hirvivaari taitaa ratkaista arvoituksen ihan itse.”

Teräs, Mila 2019

Metsänväen vuodenajat

“Siilit tekevät omenamehua ja isäpupu kerää polttopuita lämmittääkseen koloaan. Topina auttaa tätejään tekemään herkullista hilloa…Suuri satukirja – täynnä vuodenaikoihin liittyviä tarinoitakauniista metsästä kuvitettuna upeilla kuvilla.”

Casalis, Anna 2020

Viirun ja Pesosen Kylvöpuuhat

“On ihana kevätaamu. Viiru-kissa säikyttelee ötököitä, ja Pesonen seisoskelee kasvimaallaan tuumiskellen: “Nyt on sopiva aika aloittaa kylvöpuuhat.” Kissaveijarikin kaivaa maahan lihapullan…Viiru ja Pesonen eivät kuitenkaan saa rauhassa satoa odotella. Salaperäiset kävijät möyrivät kasvimaan ihan nurin, kerran toisensa jälkeen. Keksivätkö kumppanukset keinon tihulaisten pyydystämiseksi?”

Norqvist, Sven 2004

Melukylän kevät

“Kun kevät koittaa, Melukylän lapsikatras suuntaa laitumelle kukkia poimimaan ja leikkitupaa rakentamaan. Kaarnavenettä voi uittaa ojassa ja riukuaidalla kiipeillä. Jännittävää on myös odottaa, kun kotieläimille syntyy jälkikasvua. Ja illalla tanssitaan kevätnuotion ympärillä!”

Lindgren, Astrid 1973

Lotta on iloinen

“Lotta on tosi vihainen sisaruksilleen Jannelle ja Minnalle, jotka olivat luvanneet pukeutua pääsiäisnoidiksi Lotan kanssa ja kierrellä Pukarikadun taloja – ja jotka nyt peruvat koko jutun. Myös se, tuoko pääsiäsipupu tänä vuonna makeisia pensaiden alle, askarruttaa Lottaa.”

Lindgren, Astrid 1990

Oletko sinä lukenut jonkun näistä kirjoista? Mitä kevät aiheista lastenkirjaa sinä suosittelisit?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.