Taide tuo iloa lapsen elämään

Taide tuo iloa lapsen elämään

Kaupallinen yhteistyö: Ideapark Lempäälä

Lähes jokainen vanhempi on varmasti saanut joskus lapseltaan itsetehdyn äitienpäivä- tai isänpäiväkortin, löytänyt päiväkotirepun pohjalta rypistyneitä värityskuvia tai koulun päättyessä keväällä ihastellut kaikkea sitä taidetta, jota lapsi on koulussa koko lukukauden pakertanut.

Vaikka välillä saattaa jopa ärsyttää näiden lukemattomien piirrosten ja teosten määrä, täytyy muistaa, että taidekasvatus on itse asiassa mainittu jopa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa. Sopimuksen mukaan lapselle tulee mahdollistaa taiteeseen ja kulttuuriin osallistuminen. Suomessa taidekasvatus alkaa jo varhaiskasvatuksessa ja jatkuu koulumaailmassa.

Wikipedian mukaan taide on yksi kulttuurin peruskäsitteistä. Sillä pyritään vaikuttamaan tunteisiin tai ajatteluun eri keinoilla. Taiteella voi ilmaista ja viestiä eri asioita, ottaa kantaa ja tuottaa mielihyvää. Taide saa aikaan ihmisissä erilaisia tunnetiloja. Taide ei tarkoita pelkästään kuvataidetta vaan taidetta voi kokea myös esimerkiksi musiikissa, teatterissa, tanssissa, valokuvauksessa tai vaikkapa kirjallisuudessa.

Etenkin kuvataiteessa asioita tehdään käsin, mikä kehittää lapsen hienomotoriikkaa. Jo kotona voi hyvinkin pienen lapsen kanssa tehdä taidetta. Perinteisten muovailuvaha-, vesiväri- ja piirustustöiden lisäksi lasten kanssa voi maalata esimerkiksi ulkona vedellä kallioihin, sommitella kiviä eri muotoihin tai vaikkapa koristella hiekkakakkuja luonnonmateriaaleilla, kävyillä ja kukilla. Taiteessa vain mielikuvitus on rajana.

Piirtäminen on monelle lapselle mieluista, mutta kynähommat eivät kaikkia lapsia kiinnosta. Yksi lapsi tykkää leikellä saksilla paperin erimuotoisiksi paloiksi, toinen rakentaa legoista mitä mielikuvituksellisimpia rakennelmia, kolmas kirjoittaa vihkoon lempijoukkueidensa nimiä ja saa aikaan hienon kirjainkuvion. Lapsi keskittyy taiteessa päivän tapahtuminen käsittelyyn, oppii kärsivällisyyttä ja kehittää itseään monin tavoin.

Meillä aikuisilla olisi paljon opittavaa lapsilta taiteenkin saralla. Pidämme usein itseämme huonoina piirtäjinä. Valittelemme huonoa käsialaamme. Emme osaa enää ommella sukkia. Emme osaa enää ilmaista itseämme taiteen kautta. Ehkäpä emme vain kehtaa. Lapsen kanssa touhutessa unohdamme oman kömpelyytemme ja huomaamme osaavammekin rakentaa kierrätetyistä pahvitölkeistä hienon linnan tai pyöritellä nuoskalumesta lumihevosen. Kun lapsi sekoittaa vesiväreillä mitä mielikuvituksellisimpia värejä, muistamme ehkä taas itsekin, että punaista ja keltaista sekoittamalla saadaan aikaan oranssi.

Lapset kiinnostuvat usein väreistä ja eläinaiheista.

Lapsen kanssa voi myös käydä taidenäyttelyissä, eikä se tarkoita sitä, että jokainen taide-esine pitäisi tutkia ja arvioida asiantuntijan sanoin. Seuraamalla omaa lasta taidenäyttelyssä voi oppia katsomaan asioita myös lapsen näkökulmasta ja innostua lapsen tavalla uusista asioista.

Lempäälän Ideaparkissa voi tarjota lapselle taide-elämyksiä. Taidekeskus Ten Art avattiin tammikuussa 2022 Ideaparkin kakkoskerrokseen, Keskusaukion laidalle. Perinteisen taideliikkeen lisäksi Taidekeskuksessa toimii kehyspalvelu Alantyyli. Taidekeskuksessa on myös esillä noin 1000 taide-esinettä, joissa riittää ihmeteltävää kaikenikäisille taiteesta kiinnostuneille. Tiloissa järjestetään myös taidemaalauskursseja taiteilija Terry Laakson johdolla.

Taidekeskuksessa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä, joissa esillä on muun muassa Anne Mattilan, Juhani Palmun, Terry Laakson, Paula Oksmanin, Ulla Kauhasen, Reijo Malkin ja Hanna-Maria Mainelakeuden taidetta. Taidekeskuksesta löytyvät myös lasinpuhaltajamestari Kari Alakosken ja hänen oppilaidensa taidelasinäyttely, keramiikkataiteilija Riitta Pentin sekä taideseppä Rauni Vastinesluoman teoksien myyntinäyttelyt sekä tekstiilitaiteilija Hanna-Maria Mainelakeuden tekstiilinäyttely. Tutustumisen arvoisia kohteita ovat myös naivistit-osio sekä kultakauden taidenäyttely, jossa on esillä maalauksia Suomen tunnetuimmilta taiteilijoilta, kuten Albert Edelfelt, Hugo Simberg, Ferdinand von Wright, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen, Hjalmar Munsterhjelm ja Elin Danielson-Gambogi.

Tekstiilitaiteilija Hanna-Maria Mainelakeuden upeat eläinkuosit ovat suosittuja myös lasten keskuudessa.

Taidekeskus Ten Art on sisäänpääsymaksuton käyntikohde kaikille taiteesta kiinnostuneille. Taidekeskus toivottaa myös lapset lämpimästi tervetulleiksi näyttelytiloihin. Jani Saikkonen Taidekeskus Ten Artista kertoo, että etenkin lapset innostuvat erilaisista väreistä, muodoista ja eläinaiheista. Hauska naivistitaide on ollut lapsille mieluisaa nähtävää. Isommat lapset kiinnostuvat etenkin kultakauden taidenäyttelystä, sillä he ymmärtävät jo teosten historiallisen iän ja arvon. Jani Saikkonen vinkkaa, että Taidekeskus on hyvä käyntikohde myös esimerkiksi koululuokille ja kerhoille. Ryhmille on mahdollista varata aika Taidekeskuksen esittelykierrokselle.

Saikkonen kertoo, että lapsille taiteen ja luovuuden merkitys on tärkeää kehityksen kannalta. Hän kokee, että taidekasvatus on kiitettävällä tavalla huomioitu varhaiskasvatuksessa sekä kouluissa. Taiteeseen tutustuminen ja sen kokeminen saa lapset usein innostumaan itsekin kokeilemaan taiteen tekemistä, mikä edistää luovuutta ja luo onnistumisen mielihyvää. “Taide tuo iloa elämään!” Saikkonen toteaa.

Teksti: Nanna

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.