”Lässyti, lässyti…” -Onko lapselle lässyttäminen haitallista vai hyödyllistä?

Kuva: Unsplash / Andriyko Podilnyk

Teksti: Mami Mixtuura

Varmasti jokainen on kuullut, kun aikuinen ihminen puhuu lapselle lässyttäen. Joitakin ihmisiä tällainen puhetyyli saattaa ärsyttää suunnattomasti ja siitä saatetaan jopa huomauttaa kanssakulkijaa. Kannattaako lapselle puhua tällä tavalla vai onko siitä jopa haittaa?

Vauvalle ja pienelle lapselle tulee usein automaattisesti ja huomaamatta puhuttua ”lasten kielellä”. Toisinaan asian huomaa vasta jälkikäteen. Vanhempi puhui lässyttäen lapselle! Onko se hyvin vai huonosti toimittu? Voiko aikuisen lässyttävästä puhetavasta olla jotain haittaa esimerkiksi lapsen puheen kehitykselle? Tarttuuko puhetyyli lapselle ja hänestä tulee sen vuoksi lässyttäjä?

Toisinaan vanhempaa saattaa ärsyttää, jos itse pyrkii puhumaan normaalisti ja joku muu ihminen lässyttää hänen pienokaiselleen. Mitä voisi tehdä? Kieltää naapurin tätiä puhumasta tuolla tavalla vai antaa vaan olla? Miten mahdollista lässytyspuheiden kieltoa voisi tuttavalle perustella? Vai kannattaako sitä ylipäätään kieltää?

Tekisikö mielesi lässyttää hänelle? Kuva: Pixabay / DivvyPixel

Lässyttämisestä voi olla lapselle hyötyä

Ylen Uutisten kirjoituksessa Helena Haapsamo, puheterapeutti ja kasvatuspsykologian maisteri, kertoo lapselle hoivakielellä (eli lässyttämällä) puhumisen olevan ihan hyvä juttu ja siitä voi olla hyötyä puheen kehittymisen kannalta. Lässyttämällä puhuminen voi kehittää myös lapsen tunteiden ilmaisua ja varhaisia vuorovaikutustaitoja. Pienen lapsen kanssa jutellessa on hyödyllistä käyttää paljon ilmeitä, toistaa sanoja ja puhua erilaisin intonaatioin eli vaihdella puhuessa sävelkulkua.

Lapsi voi oppia helpommin kieltä, kun hänelle puhutaan leperrellen

Rutgersin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta selviää, että imeväisikäisille lapsille lässyttäen puhuminen voi olla hyvä ja opettavainen asia. Tutkimuksessa käytettiin matemaattisia malleja, joiden avulla selvitettiin vauvojen oppimista. Pikkulapsen voi olla helpompi oppia kieltä, kun kuulee leperrellen puhuttuja sanoja. Tällaisen puheen äänet voivat olla helpommin opittavissa. Tutkimustulosten mukaan lapset oppivat helpommin, kun heille puhutaan äidillisesti, laulavasti ja tietyllä tavalla liioittelevasti ja hauskasti.

Ota huomioon nämä asiat

-Älä toista lapsen väärin sanomia sanoja, vaan korjaa virheet ja sano itse uudelleen sanat oikein

On tärkeää, että aikuinen korjaa, jos lapsi sanoo väärin vaikeita sanoja, selviää Ylen Uutisten kirjoituksesta. Jos esimerkiksi lapsen on vaikea sanoa jotain sanaa, kuuluu aikuisen sanoa se kunnolla eikä toistaa lapsen virhettä.

-Älä lässytä jatkuvasti

Vaikka lässyttämisellä on paljon hyviä vaikutuksia lapselle, ei se saa olla jatkuvaa ja ainut puhetyyli mitä lapsi kuulee

-Mieti minkä ikäiselle lapselle kannattaa lässyttää!

Ylen Uutisten kirjoituksen mukaan lässyttämiselle ei sinällään ole mitään ikärajaa, mutta kannattaa miettiä ennen kuin alkaa kouluikäiselle lapselle lässyttämään. Se saattaa hämmentää kanssaihmisiä ja aiheuttaa lapselle esimerkiksi noloja tilanteita.

Kouluikäiselle lapselle ei kannata lässyttää, koska sen ikäinen ei siitä hyödy. Kuva: Pixabay / Pezibear

Puhutko sinä lässyttäen vauvoille ja pikkulapsille? Ärsyttääkö lässyttävä puhetapa sinua?

1 kommentti

  1. Ei ärsytä niinkään lepertely, jos on imeväisikäisestä kyse, kuten artikkelissa viitattiin. Itse en kyllä vauvaa isommille lässytä, kyllä rakkautta voi osoittaa puhumalla normaalisti. Pikemminkin käytin heille vaikeaa kieltä, sittenpä oppivat ja kysyvät, jos eivät ymmärrä.
    Sen sijaan ärsyttää se, että moni puhuu vielä yli 10-vuotiaallekin kolmannessa persoonassa. En tehnyt niin omien lasten kanssa ikinä, missään iässä. Hyvin oppivat kommunikoimaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)