Tutkimus: Vanhempiensa kanssa nukkuvista lapsista kasvaa älykkäitä ja itsenäisiä aikuisia 

Tutkimus: Vanhempiensa kanssa nukkuvista lapsista kasvaa älykkäitä ja itsenäisiä aikuisia 
Kuva: Simon Berger

Teksti: Anna-Leena

Käsi ylös, jos olet joskus joutunut nukkumaan ilman tyynyä ja peittoa, ottamaan vastaan yöllisiä karatepotkuja ja herännyt jonkun varpaat suussa. Toinen käsi ylös, jos olet vannonut mielessäsi, että et tule enää koskaan jakamaan sänkyäsi yhdenkään lapsen kanssa. Jos nostit kätesi ilmaan, tämä artikkeli sisältää sinulle iloisia uutisia!

Perhepedissä nukkuminen on edelleen asia, josta moni perhe vaikenee, sillä ajatus siitä, että lasten tulisi olla itsenäisiä ja oppia nukkumaan yksin mahdollisimman nopeasti, on kulttuurissamme hyvin syvälle juurtunut. Vaikka suurin osa aikuisista jakaa sänkynsä puolisonsa kanssa, lapsilta vaaditaan yksin nukkumista aivan pienestä pitäen.

Yhdessä nukkumisella on kuitenkin lukuisia positiivisia vaikutuksia lapsiin. Practical parenting-sivustolla kerrotaan tutkimuksesta, jonka tulokset paljastavat, että taaperot ja lapset, jotka kykenevät hiippailemaan vanhempiensa sänkyyn herättyään omasta sängystään keskellä yötä, menestyvät paremmin kognitiivisissa testeissä ensimmäisten kouluvuosien aikana. Tutkimuksessa myös kerrotaan, että perhepedissä nukkuvista lapsista on todettu kasvavan aikuisia, jotka ovat itsevarmoja ihmissuhteissaan ja keskimääräistä tyytyväisempiä elämäänsä. 

Kuva: David Veksler. Perhepeti on asia, josta useat perheet vaikenevat.

Vanhempiensa kanssa lapsena nukkuneilla miehillä on sivuston mukaan yleensä parempi itsetunto, ja he kokevat aikuisena vähemmän syyllisyyttä ja ahdistusta.

Painajaisia pakoon vanhempien sänkyyn

Practical parenting-sivuston mukaan usein pelkkä tieto siitä, että vanhempien väliin saa kömpiä turvaan painajaisen jälkeen, auttaa lapsia tuntemaan olonsa turvalliseksi. Tämä kuulostaa varsin loogiselta, sillä kukapa ei painajaisen jälkeen mielummin kaivautuisi turvallisen henkilön kainaloon?

Moni aikuinen kuitenkin käännyttää lapsensa ovelta takaisin omaan sänkyynsä, sillä lasten kanssa nukkuminen on joillekin täysi mahdottomuus. Kun valvot keskellä yötä taaperon varpaat kylkiluiden väliin kaivautuneina, tieto siitä, että lapsestasi tulee aikuisena itsenäinen ja älykäs saattaa tuntua laihalta lohdulta.

Lapsiperheissä tärkein nukkumiseen liittyvä sääntö onkin toimia niin, että kaikki saavat nukuttua mahdollisimman hyvin. Joissain perheissä lapset ja vanhemmat nukkuvat mainiosti omissa sängyissään. Lasta ei siis ole tarkoitus raahata väkisin viereen vain siksi, että hänestä kasvaisi itsenäinen aikuinen.

women's white long sleeve dress
Kuva: Mark Zamora. Tärkeintä on, että kaikki nukkuvat mahdollisimman hyvin.

Jos taas lapset heräilevät tiheään omissa huoneissaan ja vanhempien yö menee kahden huoneen välillä ravatessa, voi perhepedistä olla apua. Yhdessä nukkumista ei tarvitse hävetä eikä siitä tarvitse tuntea huono omaatuntoa: et pilaa lastasi pitämällä häntä lähellä yöllä. Monelle töissäkäyvien vanhempien lapsille yö on ainut aika tankata läheisyyttä.

Jos lapsen yölliset vierailut häiritsevät vanhempien unta, kannattaa miettiä, voisiko lapselle laittaa väliaikaisesti sängyn vanhempien sängyn viereen. Näin lapsi tuntee herätessään vanhempien läsnäolon, mutta kaikilla on riittävästi tilaa nukkua. Monesti pelkkä kädestä kiinni pitäminen tai silittäminen riittää rauhoittamaan lapsen ja auttaa häntä nukahtamaan uudestaan.

Kuinka teillä nukutaan parhaiten? Samassa huoneessa, eri huoneissa, yhdessä vai erikseen?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “Tutkimus: Vanhempiensa kanssa nukkuvista lapsista kasvaa älykkäitä ja itsenäisiä aikuisia 

 1. Suosittelisin lukemaan alkuperäisen lähteen huolella. Lopullinen kaneetti katsauksessa kuuluu: “There does not seem to be any consensus on the benefits or detriments of co-sleeping.”.
  Ja:
  “As the issue of the impact of bed-sharing on an infant or child’s well-being is unresolved and is such an important issue for expectant parents, more research is needed

  As a child or infant’s well-being is influenced by many factors, it is extremely difficult to look at bed-sharing as an isolated factor.  It may be that bed-sharing has little or no impact on a child or infant’s well-being, and it may be other factors that are often correlated with bed-sharing, such as breast feeding, or the feeling of success or failure of the bed-sharers, or the sensitivity of the parents to the child’s needs, or the temperament of the child, or the consistency or lack of consistency in sleeping arrangements etc., are significant.”

  Toisaalta viitattiin myös seuraavaan löytöön:
  “co-sleeping rates were higher among older children in the psychiatric sample”. Eli ei jokainen tutkimus puolla yhteisnukkumista.

  Eli en nostaisi itse esiin tästä katsauksessa vain joidenkin retrospekriivisen kyselyn löydöksiä, kuten tässä suomennoksessa on tehty. Tämä seuraava lainaus antaa turhan yksipuoleisen kuvan tuosta katsauksessa: “…että taaperot ja lapset, jotka kykenevät hiippailemaan vanhempiensa sänkyyn herättyään omasta sängystään keskellä yötä, menestyvät paremmin kognitiivisissa testeissä ensimmäisten kouluvuosien aikana. Tutkimuksessa myös kerrotaan, että perhepedissä nukkuvista lapsista on todettu kasvavan aikuisia, jotka ovat itsevarmoja ihmissuhteissaan ja keskimääräistä tyytyväisempiä elämäänsä. “.
  Varovaisuutta siis tieteellisen tekstin tulkintaan. Tulokset eivät ole aina niin yksiselitteisiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.