Asioita, joiden vuoksi halusin lapsena olla aikuinen! -Miksi ihmeessä haaveilin silloin näistä?

Asioita, joiden vuoksi halusin lapsena olla aikuinen! -Miksi ihmeessä haaveilin silloin näistä?
Kuva: Pixabay / TawnyNina

Teksti: Mami Mixtuura

Muistatko lapsuudestasi asioita, joista haaveilit ja joita odotit todella kovasti. Odotit kovasti merkityksellistä täysi-ikäisyyden päivää, joka muuttaisi elämäsi kertaheitolla, koska sen jälkeen olisit aikuinen ja saisit itse päättää vihdoinkin monesta elämäsi asiasta. Ilta-Sanomien artikkelissa nostetaan esiin asioita, joista moni haaveilee lapsena. Tästä tekstistä löydät osan noista asioista ja lisäksi muita asioita, jotka lapsena tuntuvat tavoittelemisen arvoisilta ja syiltä, joiden vuoksi haluaa mahdollisimman nopeasti kasvaa aikuiseksi.

Nämä asiat ovat sellaisia, jotka ovat täydellisen tuntuisia asioita, kun niitä katsoo lapsen silmin. Jostain syystä aikuisena nämä asiat eivät välttämättä enää olekaan niin ihania eikä moni aikuinen ymmärrä miksi lapsena odotti näitä asioita niin kovasti. Ihminen muuttuu ja haaveista voikin tulla ihan erilaisia, kuin mitä lapsena ajatteli. Hassua on se, että aikuisena tekisi mielellään monia asioita, jotka lapsuudessa tuntuivat pakolta.

Seuraavaksi on kerrottu kymmenen asiaa, joista monet lapset haaveilevat. Osa näistä asioista on kerrottu Ilta-Sanomien artikkelissa. Lisäksi on mietitty muita asioita, joista lapset voivat haaveilla.

10 asiaa, joista monet lapset haaveilevat

1. Karkkipäivä voi olla joka päivä

Lapset saattavat ajatella, että sitten kun he ovat aikuisia he syövät karkkia joka päivä. Mikä vääryys onkaan se, jos karkkipäivä on vain kerran viikossa! Aikuiset saavat syödä karkkia, vaikka joka päivä. Toinen asia on se, että onko se järkevää? Liiallisella herkkujen syömisellä on varjopuolensa. Jostain syystä aikuisena tuntuu, että pienempi herkkumäärä riittää saamaan huonon olon aikaan ja jyskytyksen päätä myöden. Välillä vatsassa velloo ja harmittaa, että tulikin lapattua kourakaupalla suuhun noita ihania kirjavanvärisiä sokeripommeja.

2. Ei tarvitse nukkua päiväunia

Uskallan väittää, että suurin osa aikuisista jopa maksaisi välillä siitä ihanuudesta, että saisi nukkua päiväunet. Miksi tuo asia onkaan lapsille niin vastenmielistä, että toisinaan pitää kiukutella ja itkeä naama punaisena, että saa ihanan päivittäisen lepo- ja rauhoittumishetken? Päiväunet kuulostavat aikuisen maailmassa tavoittelemisen arvoiselta ja monet aikuiset nukahtavatkin hetkeksi sohvalle kesken päivän.

3. Ei ole ruutuaikaan liittyviä rajoituksia

Moni lapsi haaveilee siitä, että olisi aikuinen, koska silloin ei kukaan rajoita ruutuaikaa. Telkkarin tai läppärin ääressä voi viettää vaikka aamusta iltaan, eikä kukaan nalkuta siitä. Sitten, kun aikuisuus tulee, monet huomaavatkin, että ei se ruudulla oleminen olekaan koko elämä. Ensinnäkään ei enää jaksa tuijottaa älylaitteita välttämättä kovin kauaa, koska silmät väsyvät. Lisäksi elämässä voi olla paljon muuta mielekkäämpää tekemistä, kuin tietokoneet ja puhelimet. Aikuisena saattaa haluta mieluummin lähteä vaikka hiihtolenkille, mutta tätä asiaa ei toki lapset voi mitenkään ymmärtää. Kuka nyt valitsisi mieluummin ladut kuin ruudun?

4. Saa syödä mitä haluaa ja milloin haluaa

Vasta aikuisena tajuaa, miten ihanaa oli, kun lapsena sai valmiit ruoat naaman eteen ja kerrottiin, koska pääsee syömään. Vanhemmat laittoivat monipuolista ja terveellistä ruokaa sekä kannustivat maistelemaan uusia makuja. Tämäkään ei lapsena aina tuntunut kivalta, vaan monesti odotti, että sitten aikuisena saa syödä mitä haluaa ja milloin haluaa. Vaikka joka päivä hampurilaisia. Kun aikuisuus vihdoin koitti, huomasi, että ei joka päivä teekään mieli syödä roskaruokaa. Lisäksi monipuolisesta ja terveellisestä ruoasta tulee paljon parempi ja virkeämpi olo kuin epäterveellisestä. Myös ruokailujen säännöllisyyden tarpeen ymmärtää aikuisena ihan eri tavalla.

Kuva: Pixabay / RitaE

5. Ei nukkumaanmenoaikoja

Yksi lapsuuden vääryys oli se, että vanhemmat sanoivat milloin pitää mennä nukkumaan. Miksi ei vaan voisi valvoa myöhälle yöhön ja mennä nukkumaan silloin, kuin huvittaa? Kun aikuisuus viimein koittaa, tuskin suurin osa aikuisista jaksaa tai haluaa valvoa kovin myöhään saati läpi yötä. Ehkä nuorena aikuisena vielä jaksaa silloin tällöin, mutta keski-iän lähestyessä viimeistään on ihanaa, kun pääsee ajoissa nukkumaan. Toki joissakin työpaikoissa voi joutua työn takia valvomaan öitä toisensa jälkeen, mutta tuskin se kovin hohdokasta on, vaikka lapsena sekin kuulostaisi unelmalta.

6. Oma pankkikortti

Lapsena odotti, että saa oman pankkikortin ja pääsee hakemaan rahaa ”seinästä”. Niinhän sitä ajatteli silloin, että voi vaan mennä hakemaan uudestaan ja uudestaan rahaa pankkiautomaatilta. Mitään ei tietenkään tarvitse rahan eteen tehdä. Se päivä vasta onkin karu, kun rahaa lähtee nostamaan eikä sieltä saakaan mitään. Viimeistään siinä vaiheessa on mentävä töihin tai äidin helmoihin ihmettelemään, että mikäs juttu se on, että rahaa ei saanutkaan automaatilta. Toki vanhemmat ovat kertoneet jälkikasvulle, että raha ei tule seinästä automaattisesti, mutta kukapa lapsi tuota totuutta siinä vaiheessa elämää välttämättä kuuntelisi saati ymmärtäisi. Myös se oli lapsena ihmeellistä, että kaupasta sai vaan mennä keräämään mitä tahansa tavaraa ja niitä ei tarvinnut maksaa oikealla rahalla. Riitti, kun näytti kassalla jotain muovista korttia! -Se vasta olikin kätevää kuin mikä.

Kuva: Pixabay / Peggy_Marco

7. On palkkapäivä

Lapsena haaveili siitä, että itselläkin olisi palkkapäivä. Silloin voisi ostaa kaupasta mitä ikinä haluaa, vaikka herkkuja ison kärryn täyteen. Tuntui, että palkkapäivän koittaessa rahaa on tuhlattavaksi mielin määrin eikä ne koskaan lopu. No aikuisuuden tullessa tajusi ensinnäkin sen, että palkkapäivää varten pitää hankkia itselle työpaikka. Sen lisäksi täytyy töissä käydä monta viikkoa ennen kuin sitä palkkaa saa. Kaiken lisäksi palkka kuluu todellisuudessa yleensä normaaliin elämiseen melko tehokkaasti. Kun on maksanut laskut, vuokrat ja muut yllättävät kuukauden kulut, ei palkasta välttämättä ole kovinkaan paljon jäljellä.

8. Saa postia omalla nimellä

Lapsuudessa harmitti hirveästi, kun itselle oli todella harvoin kirjepostia postilaatikossa. Lähes poikkeuksetta nuo salaperäiset valkoiset suljetut kuoret oli nimetty äidille tai isälle. Toki joskus harvoin, tyyliin kerran vuodessa, oli omalla nimelläkin postia! -Ja se, jos mikä oli juhlapäivä. Varsinkin, jos kirje oli omalta kirjekaverilta tai sisälsi jotain muuta mukavaa. Aikuisena ymmärtää, että postilaatikon postit ovat yleensä lähinnä laskuja, mainoskirjeitä tai jotain muuta tylsää. Harvemmin siellä mitään iloista yllätystä on odottamassa.

9. Huvipuistopäivä joka päivä

Monen lapsen haaveena on se, että pääsisi mahdollisimman usein huvittelemaan huvipuistoon. Parasta olisi valita ne kaikista hurjimmat laitteet, joissa pää pyörii ja menee välillä jopa ylösalaisin. Mikä vääryys, että noihin laitteisiin ei lapsena pääse. Ainakaan liian lyhyenä nassikkana. Mutta sitten, kun on aikuinen voi mennä noihin laitteisiin vaikka joka päivä! Aikuisena ymmärtää todellisuuden, että joka päivä ei välttämättä tee mieli heilua koko päivää ja tuskin siihen olisi rahaakaan, koska huvittelut maksavat. Sen lisäksi jostain syystä monilla aikuisilla tulee helposti huono olo laitteissa. Eikä hattaraakaan enää pysty syömään samalla tavalla kuin lapsena, koska tuosta valtavan isosta sokeripilvestäkin tulee monelle aikuiselle helposti huono olo. Aikuisena valitsee mieluummin terveellisen smoothie-välipalan kuin tuon vaaleanpunaisen unelman.

Aikuisena voi viettää huvipuistopäivää, vaikka joka päivä! Kuva: Pixabay / TimHill

10. Saa muuttaa omaan kotiin

Lapsena ja varsinkin teininä moni haaveilee siitä, että pääsee muuttamaan yksin omaan kotiin. Ei ole enää vanhempia vahtimassa jokaista asiaa ja tekemistä. Saa ottaa vastuun itse omasta elämästä ja päätöksistä. Sen jälkeen, kun tuo odotettu hetki koittaa, monet ymmärtävät miten hyvä olikin asua lapsuudenkodissa. Jostain kumman syystä roskikset pursuavat täynnä ja vaatteet lojuvat ympäriinsä. Nälkäkin kurnii vähän väliä vatsassa. Kaapista ei meinaa löytyä mitään puhdasta päälle pantavaa. Tuossa vaiheessa viimeistään tulee mieleen ajatus, että miten hyvä olikaan asua lapsuudenkodissa. Vanhemmat huolehtivat monella tavalla: ruokkivat, pesivät pyykit, siivosivat ja veivät roskat ulos. Nyt ne kaikki asiat ovatkin täysin omalla vastuulla.

Mistä sinä haaveilit lapsena? Oliko nuo haaveet odottamisen arvoisia juttuja?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *