Motkotatko sinäkin puolisosi tekemisistä lasten edessä? Tästä syystä se ei kannata

Motkotatko sinäkin puolisosi tekemisistä lasten edessä? Tästä syystä se ei kannata
Kuva: Afif Kusuma

Teksti: Anna-Leena

Kukapa ei joskus valittaisi ääneen väsymystään tai ärtymystään. Oman ärsytyksen ääneen sanoittaminen saattaa helpottaa omaa oloa hetkellisesti, mutta jatkuva valittaminen huonontaa ilmapiiriä ja saa helposti koko perheen huonolle tuulelle. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka puolison tekemisistä (tai tekemättä jättämisistä) motkottaminen vaikuttaa lapsiin ja miksi sitä ei voi suositella.

Valittaminen ei ratkaise ongelmia

Likaiset tiskit löytyvät taas kerran altaasta, jääkaapissa ei ole kuin valot, koska kukaan ei ole taaskaan käynyt kaupassa, pesukoneeseen on taas unohtunut märät pyykit, puoliso räplää vain puhelintaan, taaperon toista kenkää ei löydy mistään…Lapsiperheessä riittää tekemistä ja mahdollisilta riidan aiheiltakaan ei voi välttyä. Puolison arvosteleminen lasten kuullen on kuitenkin asia, jota tulisi välttää. Tiedätkö miksi? 

Bebés y más-sivustolla muistutetaan, että lapset oppivat vanhempiaan seuraamalla ymmärtämään, kuinka sosiaaliset suhteet toimivat. Jos lapset elävät kodissa, jossa joku jatkuvasti valittaa, syyttelee ja kritisoi toista, he oppivat nopeasti saman negatiivisen tavan kommunikoida muiden kanssa. 

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö mieltä painavista asioista saisi sanoa. Yksi juttu on ilmaista tietyssä tilanteessa, että emme pidä jostain tai että emme ole samaa mieltä ja toinen on jatkuva valittaminen ja toisen tekemisistä motkottaminen. Valittaminen itsessään ei myöskään ratkaise ongelmia, vaan ainoastaan huonontaa ilmapiiriä ja aiheuttaa riitaa. Jokaisen valituksen takana on viesti, jonka haluamme välittää. Epäreilulta tuntuvassa tilanteessa on hyvä pysähtyä ja miettiä, voisiko sen välittää toisella tapaa?    

Riitely lasten edessä ei kannata

Lasten kasvaessa vastaan tulee väistämättä tilanteita, joissa vanhemmat toimivat eri tavoin tai ovat asioista eri mieltä. Vastaan voi jopa tulla tilanteita, joissa toisen tapa toimia lasten kanssa ei jostain syystä miellytä. Molemminpuolinen kunnioitus on kuitenkin yksi tärkeimmistä edellytyksistä hyvin toimivassa parisuhteessa.

boy in blue and red hoodie
Kuva: aboodi vesakaran. Valittaminen huonontaa kodin ilmapiiriä.

On täysin loogista, että vanhempien välillä syntyy erimielisyyksiä ja niistä on pystyttävä sanomaan. On kuitenkin tärkeää miettiä kuinka asioista sanoo ja missä tilanteessa niistä huomauttaa. Yksi asia on valittaa, moittia ja tuomita toisen tapa vääräksi lasten edessä ja toinen asia on etsiä ratkaisuja ja ehdottaa toisenlaista tapaa toimia. Lasten hyväksi vanhempien tulisi yrittää olla tiimi. Kodin ei tulisi muistuttaa sotatanteretta, jossa kaksi aikuista ihmistä taistelee siitä, kumpi on oikeassa.

Älä leimaa puolisoasi

“Minä joudun aina huolehtimaan kaikesta”, “Mitä ihmettä sinä olet pukenut lapselle päälle, ei tuollaisissa voi lähteä minnekään”, “Etkö sinä ole taaskaan käynyt kaupassa”, “Jos minä en pese pyykkiä, sitä ei pese kukaan.” “Sinä vaan sotket ja minä joudun siivoamaan sinunkin edestä”. Kuulostaako tutulta? Tällaisia lauseita lipsahtaa arjen kiireen keskellä suustamme täysin huomaamatta.

Bebés y más-sivuston artikkelissa varoitellaan, että tällaiset lasten kuullen lausutut huomautukset puolison toiminnasta ovat omiaan leimaamaan puolison ja muokkaamaan myös lapsen kuvaa vanhemmasta.

Ratkaisukeskeinen lähestyminen auttaa

Vanhemmat ovat lapsen elämän tärkeimmät aikuiset. Myös lapsi kärsii, jos joutuu kuuntelemaan kuinka vanhemmat jatkuvasti moittivat toisiaan ja puhuvat toisilleen ikävään sävyyn. Kaikilta voi lipsahtaa joskus ilkeä kommentti harmituksen ja ärsytyksen keskellä, mutta tärkeintä olisi yrittää välttää jatkuvaa sättimistä ja mollaamista lasten kuullen.

Vanhemmilla voi helposti mennä sukset ristiin kasvatukseen ja kodinhoitoon liittyvissä asioissa. On täysin inhimillistä, että menetämme joskus hermomme tilanteissa joissa tunnemme, että meitä kohdellaan epäoikeudenmukaisesti tai kun puolisomme tapa toimia ei miellytä meitä. Valittamisesta muodostuu kuitenkin nopeasti tapa, joka luo helposti huonon ilmapiirin kotiin. Puolison mollaaminen lasten kuulleen vaikuttaa myös kuvaan, joka lapsille muodostuu omista vanhemmistaan. Tästä syystä puolison arvostelua lasten kuullen tulisi yrittää välttää. Valittamisen ja sättimisen sijaan tulisi keskittyä rakentavaan kritiikkiin ja siihen, kuinka yhdessä saisimme asiat toimimaan paremmin.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.