Älä anna näitä ruokia vauvallesi: raskasmetalleja, parkkiaineita ja nitraattia

Älä anna näitä ruokia vauvallesi: raskasmetalleja, parkkiaineita ja nitraattia
Kuva: hui sang

Kun vauva alkaa maistelemaan kiinteitä, hänelle aukeaa portti kokonaan uuteen makujen maailmaan. Vauva, joka on ensimmäiset kuukaudet elänyt pelkällä maidolla, alkaa vähitellen tutustumaan muun perheen ruokavalioon. Alle vuoden ikäisen lapsen elimistö on kuitenkin vielä kehittymätön, mistä johtuen vauvoilla on enemmän ruoka-ainerajoituksia kuin isommilla lapsilla. Mitä ruoka-aineita elintarviketurvallisuusvirasto ei suosittele alle 1-vuotiaille?

Raskasmetallit

Raskasmetalleja löytyy yllättävistäkin paikoista. Askelterveyteen-sivustolla kerrotaan, että muun muassa vauvojen valmisruoista on löydetty lyijyä, arseenia, kadmiumia ja elohopeaa. Raskasmetallit voivat päästä ruokaan ympäristöstä, vedestä tai maaperästä, jossa tuotteiden sisältämiä raaka-aineita kasvatetaan. Raskasmetallien haittavaikutukset ovat pitkällä aikavälillä laajat.

Vuoden 2019 tutkimuksessa huomattiin, että kaikkein eniten raskasmetalleja löytyi bataattisoseesta- ja riisipohjaisista vauvanruoista, kuten muroista ja välipaloista, sekä hedelmämehuista. Sen lisäksi, että riisipohjaiset valmistuotteet sisältävät paljon epäorgaanista arseenia, niissä on usein jäämiä kaikista neljästä myrkyllisestä metallista.

Maailman terveysjärjestö (WHO) huomauttaa, että pitkittynyt altistus arseenille voi johtaa muun muassa ihovaurioihin, kehityksellisiin ongelmiin, hermomyrkytykseen ja huonoon suoriutumiseen älykkyystesteissä. Kadmiumin myrkyllinen vaikutus taas näkyy selkeimmin luissa ja munuaisissa. Kaikkein altteimpia ovat ihmiset, joilla on alhaiset rautatasot.

Raskasmetalleja keräävät itseensä myös ölykasvien siemenet, jonka vuoksi niitä ei suositella vauvoille. Öljykasveihin lukeutuvat muun muassa pellavan-, pinjan-, chian-, seesamin-, kurpitsan- ja auringonkukansiemenet.

Raskasmetalleja on myös merilevävalmisteissa. Merilevässä voi olla lisäksi haitallisen korkea jodipitoisuus.

sushi on platter
Kuva: Niclas Illg. Sushissa on sekä merilevää, että raakaa kalaa. Kumpaakaan ei suositella vauvoille.

Suola

Suositukset kehottavat jättämään suolan kokonaan pois vauvojen ruokavaliosta. Vauvan munuaiset ovat vielä kehittymättömät, ja poistavat suoloja huonommin kuin aikuisen munuaiset. Säännöllinen ja pitkäaikainen suolankäyttö lisää verenpainetaudin riskiä.

Lehmänmaito

Alle 1-vuotias vauva juo joko rintamaitoa tai äidinmaidonkorviketta. Lehmänmaidossa on liikaa vauvan munuaisia kuormittavaa proteiinia. Lehmänmaidossa ei myöskään ole tarpeeksi vauvan tarvitsemia ravintoaineita. Kymmenen kuukauden iässä vauvaa voi halutessa alkaa vähitellen totuttaa maitotuotteisiin hapanmaitotuotteiden muodossa.

Sokeri

Sokeri sisältää runsaasti energiaa ja vie tilaa muulta ruoalta. Vältä sokerin lisäämistä vauvan ruokiin, että et huomaamattasi totuta häntä pienestä pitäen makeiden ruokien syömiseen. Sokeri myös pilaa helposti hampaat.

boy sitting on blue highchair
Kuva: Chris Benson. Vauva tottuu nopeasti makeisiin ruokiin.

Nitraatti ja solaniini

Nitraattipitoisia kasviksia ei suositella vauvoille, sillä suuret nitraattimäärät voivat haitata hapenkuljetusta vauvan elimistössä. Kiellettyjen listalla ovat pinaatti, nokkonen, punajuuri, erilaiset lehtisalaatit, kiinankaali, lehtikaali, kyssäkaali, retiisi, varsiselleri, fenkoli, tuoreet yrtit, idut sekä kaikki muut kurpitsalajit paitsi kesäkurpitsa. Myös alkukesän varhaisessa kasvuvaiheessa olevissa perunan mukuloissa saattaa olla korkea nitraatti- tai solaniinipitoisuus. Solaniini voi aiheuttaa vauvalle oksentelua ja vakavia hermosto-oireita, kuten sekavuutta.

Makkarat ja maksaruuat

Makkaroiden, nakkien ja leikkeleiden valmistuksessa käytetään lisäaineena nitriittiä. Suuret nitriittimäärät saattavat haitata hapenkuljetusta vauvan elimistössä. Makkarat sisältävät myös runsaasti suolaa ja kovia rasvoja.

A-vitamiini

Maksaruokia, -makkaroita ja -pasteijoita ei tulisi tarjota alle 1-vuotiaalle, sillä ne sisältävät runsaasti A-vitamiinia. Liika A-vitamiini voi lapsilla johtaa maksan toiminnan ja aineenvaihdunnan häiriöihin.

Hunaja

Hunaja saattaa sisältää Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä, joka voi tuottaa vaarallista botuliinimyrkkyä. Itiöt voivat alle vuoden ikäisillä muuttua kasvukykyisiksi myrkkyä tuottaviksi bakteereiksi, sillä pienen lapsen suolistomikrobisto on vielä kehittymätön. Seurauksena myrkytyksestä voi olla imeväisbotulismi, jonka oireisiin kuuluu muun muassa ummetus, heikkous ja velttous ja pahimmillaan jopa hengityksen pysähtyminen.

Kalaruoat

Tiettyihin kalalajeihin liittyy rajoituksia. Elintarviketurvallisuusviraston mukaan suurta, yli 17 cm pitkää silakkaa tai vaihtoehtoisesti Itämerestä pyydettyä merilohta tai taimenta ei tulisi syödä useammin kuin 1-2 kertaa kuukaudessa. Näissä kaloissa voi olla liikaa terveydelle haitallisia dioksiineja ja PCB-yhdisteitä. Sama rajoite koskee myöskin järvestä tai merestä pyydettyä haukea, jossa voi mahdollisesti olla liikaa metyylielohopeaa.

Myöskään raakoja, tyhjiö- ja suojakaasupakattuja graavisuolattuja tai kylmäsavustettuja kalatuotteita ei tulisi antaa imeväisikäiselle. Tämä pätee myös itse valmistettuihin graavi- ja kylmäsavukaloihin. Myös mäti, pateet ja sushi kuuluvat kiellettyjen listalle, sille niissä pilee Listeria monocytogenes -bakteerin aiheuttaman ruokamyrkytyksen riski.

Kaneli

Tavallista kanelia, eli kassiakanelia, ei suositella alle vuoden ikäisille, sillä sen kumariinipitoisuus on korkea. Kumariini on luontainen toksiini, joka on maksalle myrkyllinen. Vauvalle voi sen sijaan antaa ceyloninkanelia, jonka kumariinipitoisuus on selvästi matalampi.

Sienet

Vauvojen ja lasten ei tule syödä korvasientä, jossa voi käsittelystä huolimatta piillä myrkkyjäämiä.

Lähteet:

Askelterveyteen.com

is.fi

Askelterveyteen.com/raskasmetallit

vau.fi

healthybabyfood.org


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.