Tiesitkö, että omaan puolisoon voi rakastua uudestaan? Näin se onnistuu!

Tiesitkö, että omaan puolisoon voi rakastua uudestaan? Näin se onnistuu!
Kuva: Eric Ward

Teksti: Anna-Leena

Muistatko vielä sen tunteen, kun suhteen alussa katsoit puolisoasi ja tunsit miljoona perhosta vatsassasi? Kuinka sydämesi hakkasi nopeampaa, kun huomasit hänen lähettäneen sinulle viestin? Harva pariskunta säilyttää uutuudeen viehätyksen vuosi toisensa jälkeen ja monessa suhteessa tunteet laimenevat jossain vaiheessa. Toisen huomioiminen jää vähemmälle, puolison tavat alkavat ärsyttää ja suhde ikään kuin kuivahtaa ja menettää makunsa. Onko mahdollista herättää rakkauden liekki uudestaan, kun jäljellä ovat vain hiillokset?

On olemassa pariskuntia, jotka tuntuvat säilyttävän vuodesta toiseen tuon maagisen “vastarakastuneiden” kipinän. On kuitenkin hyvin tavallista, että saman naaman katselu alkaa jossain vaiheessa kyllästyttämään. Joskus voi tuntua siltä, että suhde junnaa paikallaan ja että kummallakaan ei ole enää halua tai jaksamista yrittää saada suhdetta kukkimaan. Vuosien saatossa toiseen ikään kuin tottuu ja alkaa pitää itsestäänselvyytenä. Vaikka suhteen ei ole tarkoitus olla pelkkää ilotulitusta, kukapa ei haluaisi tuntea samaa intohimoa ja rakkautta omaa puolisoansa kohtaan vielä vuosienkin jälkeen?

Syynä suhteen läsähtämiselle on hyvin usein yhteisen ajan puute. Kun suurin osa ajasta kuluu arjen pyörittämiseen eikä kaksinkeskeisille hetkille tunnu löytyvän aikaan, on helppoa unohtaa mikä toisessa alunperin sai hengityksen salpaantumaan.

The walls street-journal sivustolla psykologi Susan Davis kertoo vinkkinsä siihen, kuinka herättää uinuva rakkaus uudestaan henkiin. 

woman in blue denim jacket leaning on man's shoulder near body of water
Kuva: Milan Popovic
  • Lisää läheisyyttä.Tehkää pieniä tietoisia muutoksia tapaanne olla yhdessä: halaa kumppaniasi aamulla tai töiden jälkeen, ja suukota muulloinkin kuin ennen nukkumaanmenoa. Yritä muistella millainen suhteenne oli alkuaikoina. Pidättekö edelleen toisianne kädestä kiinni? Puhutko puolisollesi edelleen kunnioittavasti? Huomioitko edelleen puolisoasi? Näetkö vaivaa yllättääksesi puolisosi?
  • Naurakaa yhdessä. Tehkää yhdessä jotain, joka saa molemmat nauramaan. Katsokaa hauska elokuva, haasta puolisosi tyynysotaan, tai kertokaa toisillenne huonoimmat puujalkavitsit. Nauraminen yhdistää ja vapauttaa dopamiinia. 
  • Haaveile. Haaveile siitä, mitä kaikkea voitte vielä tehdä yhdessä. Ole positiivinen yhteisen tulevaisuuden suhteen. Ajattele kaikkia niitä seikkailuja, jotka teillä on vielä kokematta.
  • Muistele. Muistuta itseäsi siitä, miksi alunperin rakastuit puolisoosi. Mikä puolisossasi viehätti sinua? Katsele valokuvia ajalta, jolloin tunsit olosi erityisen rakastuneeksi.
  • Lisää intohimoa. Tutkimusten mukaan tunnemme vahvempaa vetovoimaa puolisoamme kohtaan seksin jälkeen. On tärkeää muistaa pitää huolta suhteesta myös makuuhuoneen puolella.  
  • Löysää. Yritä olla hermostumatta pienistä ja vähäpätöisistä asioista. Nauttikaa elämästä ja yhteisestä ajasta. Mitä väliä sillä loppujen lopuksi on, laskeeko puolisosi pöntön kannen alas tai että puolisosi on ostanut väärän merkkistä mehua? Elämässä ja parisuhteessa on suuria ja pieniä asioita jotka saattavat ärsyttää tai pahoittaa mielemme. On vaikeaa pitää intohimon ja rakkauden liekki roihuvana, jos kotia valtaa jatkuvasti negatiivinen ilmapiiri ja joku valittaa jatkuvasti pienistä asioista. 
  • Tehkää enemmän yhdessä. Jos kotoa kaksin karkaaminen on hankalaa, keksikää yhteistä tekemistä kotona. Tanssikaa, laittakaa ruokaa, pelatkaa lautapelejä, seuratkaa yhdessä koukuttavaa sarjaa. Yhteiset mielenkiinnonkohteet ja yhdessä tekeminen yhdistää ja parantaa suhteen laatua. 
  • Ole kiinnostunut puolisostasi. Muistatko, kun suhteen alkuaikoina kyselit puolisosi kiinnostuksen kohteista, harrastuksista, perheestä, menneisyydestä ja haaveista? Ole kiinnostunut puolisostasi! Kysy mikä häntä pelottaa, mistä hän haaveilee, minne hän haluaisi matkustaa seuraavaksi, mikä häntä kiinnostaa. Älä oleta, että tiedät kaiken puolisostasi vain siksi, että olette tunteneet toisenne pitkään.

Mitä mieltä sinä olet? Onko mahdollista rakastua samaan ihmiseen uudestaan?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.