Mikä pettymys, kun synnytys ei sujunut suunnitelmien mukaan!

Mikä pettymys, kun synnytys ei sujunut suunnitelmien mukaan!
Kuva: Pixabay / Engin_Akyurt

Teksti: Mami Mixtuura

Synnytys on aina ainutlaatuinen tapahtuma, joka toistuu sellaisenaan vain yhden kerran. Sen kulkua voi suunnitella mielessä tai paperilla. Tapahtuman kulkuun vaikuttaa lopulta moni asia ja aina se ei suju toiveiden tai suunnitelmien mukaan. Tämä voi aiheuttaa pettymyksen tunnetta, joka saattaa kestää pitkään tapahtuman jälkeen. Synnytyspettymyksen voi aiheuttaa lopulta moni asia. Synnytyksen jälkeen on tärkeää keskustella asiasta ja ottaa puheeksi myös pettymyksen tunteet.

Raskaana ollessa on tarpeen suunnitella tulevaa synnytystä. Ainakin jonkun verran. Viimeistään keskiraskauden aikana tästä asiasta jutellaan myös neuvolassa. Osa odottajista ei ehkä koe, että synnytyksen suunnitteleminen olisi tarpeen tai edes mieluista. Antaa mennä vaan omalla painollaan, sitten kun sen aika on. Osa odottajista tekee tarkkaakin tarkempia suunnitelmia, miten haluavat tuon tulevan koitoksen menevän. Tietokoneen tekstinkäsittelyohjelmaan kirjataan aikajanoja ja käytettäviä kivun lievityksiä. Suunnitelmassa voi olla myös pohdittuna missä kohden synnytystä on aika rentoutua ammeessa.

Synnytys ei aina suju suunnitelmien mukaan

Valitettavasti asiat eivät aina suju suunnitelmien mukaan. Varsinkaan synnytys. Lapsi ei välttämättä synny tasan laskettuna päivänä vaan saattaa syntyä paljon ennemmin tai viettää aikaa viimeiseen mahdolliseen hetkeen äidin vatsassa.

Nopea synnytys

Joskus vauva päättää syntyä vauhdilla ja silloin tulee todellinen kiire. Aina parhaasta yrityksestäkään huolimatta sairaalaan ei ehditä ajoissa ja vauva voi syntyä vauhdilla tien poskeen.

Keisarileikkaus

Toisinaan synnytys kestää pitkään ja jatkuu päivästä toiseen. Vauvan tarjonta saattaa olla vääränlainen tai tulee muita ongelmia, joiden vuoksi vauva pitää saada nopeasti syntymään. Välillä lopputulos voi olla kiireellinen tai hätä-sektio. Tämä tuskin kuuluu kenenkään odottajan etukäteen mietittyyn synnytyssuunnitelmaan, vaikka olisikin lopulta synnyttäjälle suuri helpotus päiväkausia jatkuneiden kipujen keskellä.

Joskus synnytys päättyy yllättäen sektioon. Kuva: Unsplash / Amit Gaur

Mitkä asiat voivat aiheuttaa synnytyspettymyksen?

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa tehty opinnäytetyö liittyy äitien kokemuksiin synnytyspettymyksistä. Tekstissä kerrotaan, että etukäteen laadittu synnytyssuunnitelma auttaa synnytyksen henkilökuntaa tietämään miten synnyttäjä toivoo synnytyksen menevän. Kirjallinen suunnitelma on hyvä myös sen tähden, että välttämättä tositoimien aikana synnyttävä ei pysty tai muista kertoa toiveistaan. Opinnäytetyössä todetaan, että synnytyksessä koetut pettymykset voivat aiheuttaa voimakkaita tunteita vielä pitkään tapahtuman jälkeen.

Synnytyspettymykseen johtaneita syitä voivat olla esimerkiksi:

1. Hallinnanpuute

→ joka on synnytystapahtumassa monisyinen asia

2. Synnytyskivun voimakkuus

3. Liian vähäinen tuen saaminen synnytyksen aikana

4. Oman kehon koskemattomuuden loukkaaminen

5. Psyykkisen tasapainon järkkyminen (esim. kun synnytys pitää käynnistää)

6. Synnytyksen aikaiset komplikaatiot (esim. keisarileikkaus, imukupilla tai pihdeillä avustaminen)

7. Riittämätön kivunlievitys

8. Synnytyksen vauhdittaminen oksitosiinilla

9. Ongelmalliset tai loukkaavat kohtaamiset henkilökunnan kanssa

Synnytyskokemuksesta keskustelu

Synnyttäneen äidin kanssa keskustellaan jälkikäteen synnytyksen kulusta ja sen kokemisesta. Keskustelu tapahtuu yleensä sairaalassa lapsivuodeosastolla, puhelimitse tai neuvolassa. Juttelu pyritään tekemään äitilähtöisesti, jolloin äiti pääsee ensimmäisenä kertomaan asiasta oman näkemyksensä, todetaan opinnäytetyössä. Tämä keskustelu on tärkeä, koska sen avulla äidille muodostuneet kielteiset synnytyskokemukset voivat muuttua myönteisiksi.

Mikä on lopulta tärkeintä?

Loppupeleissä kuitenkin tärkeintä lienee se, että vauva saadaan turvallisesti maailmaan ja vauva ja äiti voivat mahdollisimman hyvin synnytyksen jälkeen. Synnytyssuunnitelman tarkka toteutuminen lienee tuossa vaiheessa toissijainen asia, vaikka sen toteutumatta jääminen olisikin harmittanut.

Loppupeleissä tärkeintä on vauvan ja äidin hyvä vointi. Kuva: Pixabay / cynthia_groth

Oletko sinä tehnyt tarkan synnytyssuunnitelman? -Sujuiko synnytys suunnitelmien mukaan?

Lue myös:

Syöksysynnytys lisää matkasynnytyksen riskiä: voiko syöksysynnytystä ennustaa?

Luomusynnytys -Voimaannuttava vai järisyttävän kipeä kokemus?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *