Tämän taaperon hiuksilla on täysin oma tahto -Tällainen on harvinainen “hallitsemattomien hiusten oireyhtymä”

Tämän taaperon hiuksilla on täysin oma tahto -Tällainen on harvinainen “hallitsemattomien hiusten oireyhtymä”
Kuva: Sugar Bee

Teksti:Anna-Leena

Vauvojen hiustyyli on varsinainen mysteeri. Siinä missä yksi vauva syntyy täysin kaljuna, toisella on pitkä tumma tukka ja kolmannella villisti sojottava tupsu keskellä päälakea. Usein vauvan silkkisen pehmeät haivenet myös tippuvat ja muuttavat väriään ensimmäisten kuukausien aikana. 

Georgiassa, Yhdysvalloissa asuvan perheen vauvalle kävi juuri näin. Mi bebé y yo-lehden artikkelissa nyt jo taaperoikäisen pojan äiti kertoo, että hänen vauvallaan oli syntyessään pikimusta tukka. Puolen vuoden ikäisenä hiusten väri alkoi kuitenkin muuttua. Uuden hiusten värin lisäksi vanhemmat huomasivat pojan vaaleissa hiuksissa jotain, joka herätti heidän huomionsa: ne nimittäin alkoivat kasvaa pystyyn täysin hallitsemattomasti.  

Vauvan hiukset jatkoivat itsepäistä kasvuaan villisti sojottaen, ja pojan hiustyyli oli päivä päivältä pörröisempi. Vanhempien mielestä pojan hiukset olivat niin suloiset, että he päättivät aukaista lapselle oman Instagram-tilin, jossa he esittelivät ylpeinä vauvansa valloittavaa hiuspehkoa, selviää artikkelista.

Pian valokuvien julkaisun jälkeen vanhemmat alkoivat saamaan seuraajiltaan viestejä, joissa pohdittiin voisiko kyse mahdollisesti olla harvinaisesta “Pili trianguli et canaliculi”-oireyhtymästä, tai tuttavallisemmin “hallitsemattomien hiusten oireyhtymästä”. Kiitos viestien, vanhemmat päättivät viedä poikansa tutkimuksiin. Mikroskoopilla tehdyt tutkimukset varmistivat epäilykset.

girl's black hair
Kuva: Nina Strehl. Ulkonäöltään pojan hiukset muistuttavat vaaleaa afrohiusta.

“Lääkäri kertoi nähneensä yhden samanlaisen tapauksen 19 vuoden uransa aikana”, äiti kertoo lehdelle. “Emme uskoneet hetkeäkään, että poikamme kohdalla olisi kyse hallitsemattomien hiuksien oireyhtymästä, niin harvinaisesta asiasta on kyse.” Pili trianguli et canaliculi on oireyhtymä, joka on diagnosoitu tiedettävästi vain noin 100 ihmisellä maailmassa.   

Hiustenhoito on tarkkaa puuhaa

Kuinka ihmeessä näin ainutlaatuisia hiuksia sitten hoidetaan? Äiti kertoo artikkelissa, että vaikka pojan isoveljellä on yhtä vaaleat kutrit kuin pikkuveljellään, hiuslaatu on hyvin erilainen. Nuoremman pojan hiukset eivät juurikaan likaannu, joten niitä ei tarvitse pestä kuin silloin, jos poika sotkee hiuksensa leikeissä. Pojan hiukset ovat uskomattoman pehmeät ja hauraat, joten vanhemmat myös välttävät hiusten liiallista kampaamista. National library of medicine-sivuston mukaan hiusten hauraus ei kuitenkaan liity olennaisena osana oireyhtymää, vaan hiukset muistuttavat tavallisesti vahvuudeltaan aivan normaalia hiusta, ne vain kasvavat pystyyn!   

@uncombable-locks Instagram-tilillään, vanhemmat jakavat kuvia suloisen poikansa hallitsemattomista hiuksista. Vanhempien mukaan ohikulkijoiden on vaikeaa olla silittämättä pojan hurmaavan pörröisiä hiuksia. Vanhemmat kertovat, että vaikka pojan pörröinen pää saa yleensä aikaan hymyjä ja ihasteluja, myöskään ikäviltä kommenteilta ei ole vältetty. “Tuolla lapsella on huono hiuspäivä joka päivä”, oli tuntematon naishenkilö kommentoinut lapsen hiuksia. Jakamalla kuvia pojan hiuksista, vanhemmat haluavatkin lisätä tietoisuutta tästä erittäin harvinaisesta ja monelle vielä tuntemattomasta oireyhtymästä.  

Oletko sinä kuullut tästä oireyhtymästä aikaisemmin? 


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.