Lastenjuhlat tiedossa? 7 asiaa, jotka tulisi ottaa huomioon syntymäpäiväjuhlia järjestäessä!

boy in black suit jacket smiling
Kuva: hossein azarbad

Kun lapsi odottaa syntymäpäiviään kuin kuuta nousevaa, vanhempien paineet onnistuneista juhlista kasvavat. Jokainen vanhempi varmasti toivoo, että oman lapsen juhlat ovat onnistuneet ja ikimuistoiset. Syntymäpäiväjuhliin ei tarvitse käyttää valtavaa määrää rahaa, eikä niiden tarvitse sisältää erityisefektejä ja ilotulitteita ollakseen onnistuneet. Kokosimme 7 asiaa, jotka tulisi ottaa huomioon syntymäpäiväjuhlia järjestäessä.

1. Millaiset juhlat haluat järjestää?

Ei ole sama asia järjestää syntymäpäiväjuhlia viidelle ystävälle omassa olohuoneessa, kun 20 leikki-ikäiselle sisäleikkipuistossa. Ihan ensimmäiseksi tuleekin päättää, millaiset juhlat haluat järjestää. Juhlat voidaan karkeasti jakaa kolmeen eri tyyppiin: 

Juhlat kotona 

Syntymäpäiväjuhlien ei aina tarvitse noudattaa samaa “kakkukahvit” kaavaa. Kotona järjestetyissä juhlissa vain mielikuvitus on rajana! Juhlissa olisi hyvä olla ohjattua ohjelmaa, sillä ”vapaa leikkiminen” menee nopeasti päättömäksi riehumiseksi. Juhlien ohjelma riippuu juhlijoiden iästä. Siinä missä taaperot viihtyvät ilmapalloja jahdaten ja musiikin tahdissa tanssahdellen, hieman vanhemmat lapset tylsistyvät nopeasti.

Muistele syntymäpäiväjuhlia omasta lapsuudestasi. Miksi et järjestäisi juhliin samanlaista ohjelmaa, jota omissa juhlissasi oli? Aasin häntä, onginta ja disco riittävät hyvin ohjatuksi ohjelmaksi juhliin. Myös ”aarteen etsinnän” parissa kuluu tunti jos toinenkin. Kotiin voi parhaimmillaan rakentaa vaikka pakohuoneen, josta lapset pääsevät pois arvoituksia ratkaisemalla.

Hieman vanhemmat lapset saattavat jo innostua pyjamabileistä. Juhlia varten lapsi saa kutsua parhaat ystävänsä yökylään. Iltapalaksi pizzaa elokuvaa katsellen. Lattialle patjoja ja lapsille taskulamput käteen. Ikimuistoista ja helppoa!

Vinkki: onko lähipiirissäsi nuorta lapsirakasta henkilöä, jonka voisit palkata juhliin lapsia viihdyttämään? Joku lasten parissa viihtyvä nuori saattaa suostua ilomielin leikittämään lapsia parin tunnin ajan pientä korvausta vastaan.

Plussat: Kotona järjestetyt juhlat tarjoavat lukuisia mahdollisuuksia.

Miinukset: Kotona järjestetyt juhlat rajaavat huomattavasti vieraiden määrää. Jos lapsi haluaa kutsua juhliinsa koko luokan, voi olla hankalaa järjestää juhlia kerrostalon olohuoneessa. Myös esivalmistelut, sekä kodin siivoaminen ennen ja jälkeen juhlien vie aikaa.

Juhlat ulkona 

Juhlat ulkona voi olla hyvä idea, jos vieraita on enemmän ja sää sallii. Ulkojuhlissa ohjelma voi olla paljon vapaampaa. Lapset mahtuvat leikkimään hippaa, potkimaan palloa, hyppäämään narua, harjoittelemaan tanssiesityksiä, puhaltamaan saippuakuplia, kiikkumaan…Mitäpä muuta onnistuneisiin lastenjuhliin tarvittaisiin? 

girl in left blowing purple balloon beside girl wearing pink birthday hat
Kuva: Victoria Rodriguez

Plussat: Ulkojuhliin voi kutsua huoletta enemmän vieraita, sillä tilaa on yleensä enemmän kuin sisällä. Ulkona ohjelma voi olla vapaampaa, eikä ohjatulle toiminnalle ole yhtä suurta tarvetta kuin sisällä. 

Miinukset: Suurin miinus ulkojuhlissa on sää. Yllättävä vesisade saattaa lätistää juhlatunnelman ja ulkojuhlia järjestettäessä onkin mietittävä vedenpitävä varasuunnitelma.

Ulkoistetut juhlat

Juhlat voi myös järjestää sisäleikkipuistossa, ravintolassa tai vaikka elokuvateatterissa. Tällaisissa juhlissa vanhempien ei tarvitse huolehtia koristeluista tarjoiluista, tai siivoamisesta ja myös aikuiset voivat keskittyä nauttimaan juhlista. 

Plussat: Ulkoistetut juhlat vähentävät vanhempien työmäärää. 

Miinukset: Korkeamman hintansa lisäksi tällaiset juhlat noudattavat usein samaa kaavaa, eivätkä ole kovin persoonallisia. 

2. Juhlien teema

Teemajuhlat ovat usein lasten mieleen. Juhlien teemana voi olla jokin lapselle mieluinen piirroshahmo, mutta myös jokin laajempi, kuten jokin väri tai eläimet. Kutsuvieraita voi myös pyytää halutessaan pukeutumaan teeman mukaisesti.

kids in spiderman and Captain America costumes
Kuva: Steven Libralon. Teemajuhlat ovat lasten mieleen.

3. Kutsut

Syntymäpäiväjuhlille kutsuminen tapahtuu nykyään helpoiten puhelimen välityksellä. Syntymäpäiväjuhlia varten voi perustaa nopeasti ja kätevästi oman ryhmän, jolloin juhliin liittyviä tietoja ei tarvitse kirjoittaa useaan kertaan. 

Paperisten kutsujen askartelu ja jakaminen voi kuitenkin olla lapsista jännittävää puuhaa. Kutsuissa voi myös hyödyntää syntymäpäivien mahdollista teemaa.

4. Koristelu 

Jos juhlissa on teema, sitä kannattaa hyödyntää juhlien koristeissa. Pöytäliina, servetit, astiat ja tarjoilut voivat liittyä lapsen valitsemaan teemaan. Juhliin voi myös hankkia tai askarrella teemaan liittyvää rekvisiittaa. Teemaan väriltään sopivilla ilmapalloilla saa aikaan näyttävän ja budjettiystävällisen koristelun juhliin.

5. Tarjoilut

Tarjoiluja suunnitellessa on tärkeää ottaa huomioon allergiat ja ruokarajoitteet. Juhlissa olisi hyvä olla tarjolla vaihtoehtoja myös allergisille juhlijoille. Jos juhlissa on teema, se voi näkyä myös tarjoiluissa. Ideoita tarjoiluihin löydät täältä ja täältä. 

6. Musiikki 

Ei juhlia ilman musiikkia! Valmistakaa juhlia varten soittolista, johon on lisätty kaikki sankarin suosikkilaulut. Jos juhlat järjestetään ulkona, kannatta juhlia varten varata kaiuttimet. 

7. Pieni kiitoslahja vieraille

Päivänsankari jakaa usein juhlien lopuksi vierailleen pienen lahjapussin. Koska juhlissa tulee usein syötyä herkkuja, kannattaa lahjapussia varten miettiä vaihtoehtoja karkille ja muille sokeriherkuille. Lahjapussista voi paljastua esimerkiksi pieni värityskirja ja värit, ilmapalloja, saippuakuplia, hauskan muotoinen pyyhekumi, hiuspompuloita, leimoja tai tarroja.

Minkä vinkin sinä antaisit syntymäpäiväjuhlia järjestäville vanhemmille?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.