Podologit kertovat: 4 yleisintä virhettä vanhemmat tekevät lasten kesäkenkiä valitessa

Podologit kertovat: 4 yleisintä virhettä vanhemmat tekevät lasten kesäkenkiä valitessa
Kuva: Kristian Strand

Valencian Podologien yhdistyksen “Colegio Oficial de Podólogos de la Comunidad Valenciana (ICOPCV)” sivustolla julkaistusta uutisesta selviää, että vanhemmat tekevät kesäkenkiä valitessa virheitä, jotka vaikuttavat suoraan lasten jalkojen terveyteen. Yleisimmät vääränlaisista kengistä aiheutuvat haitat ovat podologien mukaan erilaiset jalkavaivat, kaatumiset, kävelyvaikeudet ja vääränlaisista kengistä johtuva virheellisen askellus. Lapsi myös saattaa kieltäytyä kävelemästä tai muuten ilmaista, että kengät tuntuvat epämukavilta. Vääränlaiset kengät voivat myös pahentaa aiempia, korjaamattomia jalan alueen ongelmia.

Kuva: Guillaume de Germain

Raportissaan ICOPCV listasi 4 yleistä virhettä, jotka vanhemmat tekevät lasten kesäkenkiä valitessa.

Yleisimmät virheet lasten kesäkenkiä valitessa:

  • Samanlaisten kenkien ostaminen vanhemmille ja lapsille. Kenkiä valitessa huomiota tulisi kiinnittää kenkien ominaisuuksiin ja mukavuuteen, ei niinkään ulkonäköön tai siihen sopivatko ne vanhemman asuun.
  • Liian paksut ja jäykät pohjat. Ohutpohjaiset ja joustavat lasten kengät simuloivat paljasjalkakävelyä eivätkä muuta jalkaterän luonnollista toimintaa siinä määrin mitä tavalliset kengät tekevät. Terveyskirjasto.fi sivustolla neuvotaan, että kenkien kiertäminen, vääntäminen ja taivuttelu joka suuntaan ennen ostamista antaa tunteen tarjolla olevien kenkien ominaisuuksista ja niiden eroista.
  • Liian ohuet pohjat, jotka eivät suojaa mahdollisilta lasirsiruilta tai muilta teräviltä esineiltä. Vaikka kenkien pohjien tulisi olla ohuet ja joustavat, niiden tehtävä on suojata lapsen jalkaa mm. lasinsiruilta ja muilta teräviltä esineiltä jotka voivat aiheuttaa jalkoihin haavoja.
  • Kenkien kierrätys lapselta toiselle. Kenkien kierrätyksen kanssa on oltava tarkkana. Koska ensimmäisinä elinvuosina kengät jäävät nopeasti pieniksi, voi laadukkaat kengät kierrättää, kunhan ne täyttävät seuraavat ominaisuudet:
  • Kengät ovat oikean kokoiset 
  • Kengät ovat kunnoltaan käyttökelpoiset. Esimerkiksi kantakapissa tai pohjassa ei ole kallistumisen tai “linttaan astumisen” merkkejä.
  • Edellisellä käyttäjällä ei ole ollut syyliä eikä jalka- tai kynsisientä.

Millainen on täydellinen kesäkenkä lapselle?

Millainen sitten on täydellinen kesäkenkä lapselle? ICOPV:n Podologien mukaan pikkulapsen jalkaterän mallisessa kengässä jalkaterän lihakset ja sisäkaari kehittyvät parhaiten, kun kengissä on suora sisäpohja eikä muotoilua sisäkaaren alueella. Täydellisessä kesäkengässä on pyöreä ja leveä kärkiosa ja riitävästi tilaa varpaille. Kengän pitäisi olla hengittävästä materiaalista valmistettu ja siinä ei saisi olla hiertäviä ompeleita eikä liian korkeaa, nilkan luonnollista liikettä estävää vartta. Pohjan pitäisi olla joustava ja se ei saisi olla liukas. Kengässä pitäisi olla tarra-tai nauhakiinnitys, jotta kenkä pysyy tukevasti lapsen jalassa kuitenkaan puristamatta jalkaa.

Kuinka teillä valitaan lasten kengät?

Lähteet: terveyskirjasto.fi

cadenaser.es


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.