Kuinka opettaa lapselle tunnetaitoja, kun ei itsekään ole vielä niitä oppinut?

Kuinka opettaa lapselle tunnetaitoja, kun ei itsekään ole vielä niitä oppinut?
Kuva: engin akyurt

Teksti:Anna-Leena

Kiukuttaa ja ärsyttää. Tekisi mieli paiskoa ovia ja heittäytyä lattialle itkemään ja potkimaan. Tekee mieli äksyillä, koska tänään nyt vaan sattuu olemaan huono päivä. Vatsassa tuntuu kasvava möykky, mutta on vaikea sanoa, mikä möykyn nimi on. Vaikka kiukku on lapsiperheissä tuttu vieras, tällä kertaa kiukuttelija ei ole uhmaikäinen taapero, vaan vanhempi.

Mikä tunnetaito?

Tunnetaidoilla tarkoitetaan esimerkiksi tunteiden tunnistamista ja nimeämistä, sekä niiden säätelyä. “Tunnetaito on se, joka auttaa meitä säätelemään voimakkaita tunteita niin, että pystymme toimimaan jollain muulla tavalla kuin mihin tunteet luontaisesti ohjaavat”, kertoo psykologi Julia Pöyhönen Iltalehden artikkelissa. Tiedätkö sen tunteen, kun suututtaa niin paljon, että tekisi mieli paiskata kahvikuppi seinään? Juuri tunnesäätely on tunnetaidoista se, joka estää sinua tekemästä näin. Tämä ei kuitenkaan ole luontainen taito, vaan tunteita on harjoiteltava.

brown eggs on white textile
Kuva: Hello I’m Nik. Kuinka opettaa lapselle tunnetaitoja, jos ei itsekään osaa?

Lapsi makaa eteisen lattialla ja huutaa suoraa huutoa. Pitkän päiväkotipäivän jälkeen väsyttää ja nälkäkin jo on. Kenkiä on mahdotonta saada pois jaloista, ei huvita pestä käsiä, eikä ainakaan nousta lattialta ylös. Vanhempaakin väsyttää pitkän työpäivän jälkeen, mistä syystä lapsen kiukkua on vaikea ottaa vastaan. Lopulta vanhempi menettää hermonsa ja huutaa lapselle naama punaisena. Huutamisen jälkeen hän lysähtää lapsen viereen lattialle ja molemmat itkevät yhdessä väsymystään ja turhautumistaan.

Miksi taas huusin ja hermostuin? Miksi en kykene hengittämään syvään, laskemaan kymmeneen tai puhaltamaan leikisti saippuakuplia uloshengitykseni tahdissa, niin kuin lapselleni neuvon?

Vaikka nykyään tunnetaitojen tärkeys on tiedossa, toisin oli vielä omassa lapsuudessamme. Suurin osa vanhemmista onkin joutunut lapsena tukahduttamaan tunteensa. “Älä itke”, “ei tuo haittaa”, “lopeta valittaminen”, “Kiltit lapset eivät näy, eivätkä kuulu”. Aiemmin raivarista julkisella paikalla saattoi saada tukkapöllyä ja valittamisesta luunapin. Voimakkaat tunteenpurkaukset nähtiin huonona käytöksenä ja rajojen puutteena. Negatiiviset tunteet nieltiin, koska “pojat eivät itke”. Onko ihmekään, jos vanhemmilla on hankaluuksia reagoida lasten tunteisiin? Kuinka opettaa omalle lapselle jotain, mitä ei itsekään vielä osaa?

woman hugging boy on her lap
Kuva: Jordan Whitt. Kuinka opettaa lapselle jotain, mitä ei itsekään vielä osaa?

Koska vanhemmat eivät itse ole saaneet tunnekasvatusta, he ovat oppineet reagoimaan lapsen ei-toivottuun käytökseen sen sijaan, että keskittyisivät reagoimaan taustalla olevaan tunteeseen, huomauttaa psykologi Heidi Livingston Iltalehden artikkelissa. Sen sijasta, että kaveria tuuppaava lapsi istutetaan jäähypenkille, tulisikin pohtia sitä, mikä on se tunne, joka sai lapsen tönäisemään kaveria? Mikä tunne saa lapsen huutamaan ja potkimaan kaupan lattialla? Mikä tunne saa vanhemman huutamaan lapselle naama punaisena?

Voiko aikuinen harjoitella tunnetaitoja?

Voiko aikuinen sitten harjoitella omia tunnetaitojaan? Voi! Kun vanhempi itse hallitsee tunnetaidot, hän voi myös paremmin auttaa lastansa, kerrotaan Tunne ja Taida-sivustolla. Seuraavan kerran, kun sanot, että “ärsyttää”, yritä erotella tarkemmin, mistä ärsytys johtuu. Turhauttaako lasten tottelemattomuus? Oletko pettynyt, koska suunnitelman menivät mönkään lasten sairastumisen vuoksi? Oletko huolestunut lapsesta, joka ei tunnu viihtyvän koulussa?

Kun kiukku ottaa vallan ja tekee mieli huutaa ja raivota, yritä sanoittaa tunne ja rauhoittaa itsesi. Kokeile erilaisia keinoja pysyä rauhallisena. Hengitä, laske kymmeneen, kuvittele puhaltavasi ilmaa valtavaan ilmapalloon. Yritä miettiä, mikä on se tunne raivon takana: “Minua turhauttaa aivan kamalasti, koska olen pyytänyt monta kertaa nätisti, eikä kukaan tunnu kuuntelevan minua.”

Ennen kaikkea: muista myös olla armollinen itseäsi kohtaan. Jos et ole koskaan harjoitellut tunnetaitoja, voit verrata itseäsi pieneen tunteiden säätelyä harjoittelevaan lapseen. Vaikka kuinka haluaisit pysyä viileänä kuin viilipytty, tulee vastaan hetkiä, jolloin tunteet ottavat vallan. Tärkeintä on halu oppia tunnistamaan omat tunteet ja tiedostaa, että kyseessä on taito, jota voit itse harjoitella.

Mitä tunteita tunnetaidot sinussa herättävät?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.