Jopa 70 prosenttia parisuhteessa elävistä naisista on ollut ihastunut suhteen ulkopuoliseen henkilöön -Saako rakastunut ihastua?

Jopa 70 prosenttia parisuhteessa elävistä naisista on ollut ihastunut suhteen ulkopuoliseen henkilöön -Saako rakastunut ihastua?
Kuva: Leonardo Sanches

Teksti: Anna-Leena

Jopa 70 prosenttia parisuhteessa elävistä naisista on ollut ihastunut suhteen ulkopuoliseen henkilöön, totesi amerikkalaisen Indianan yliopiston selvitys. Tutkimukseen vastanneista naisista kuitenkin vain viisi prosenttia oli pettänyt ihastuksensa kanssa. Saako rakastunut ihastua?

Ihastumisen tunteesta saa nauttia

Parisuhteen ulkopuolisiin henkilöihin ihastuminen on luonnollista ja itseasiassa jopa melko tavallista. Vaikka omassa parisuhteessa olisi kaikki hyvin, joskus voi käydä niin, että huomaakin ihastuneensa samaan aikaan johonkin toiseen. Pitkään parisuhteessa elänyt saattaa säikähtää, jos huomaa punastuvansa ja hermostuvansa toisen henkilön seurassa. Tulisiko tästä kertoa omalla kumppanille? Tarkoittaako tämä sitä, että oma parisuhde on jotenkin huono?

Tutkimuksen mukaan muihin ihastuminen välttämättä kerro mitään oman suhteen tilasta. Ihastuminen ei siis tarkoita automaattisesti sitä, että omassa parisuhteessa olisi jotain pielessä tai että olisi tyytymätön omaan suhteeseen.  

Ihastumisella tarkoitetaan tässä yhteydessä tyypillisesti yksipuolista tunnetta, joka kohdistuu yleensä jollain tavoin saavuttamattomaan ihmiseen. Se voi tuntua kemiana tai selittämättömänä vetovoimana. Useimmiten tunnetta ei haluta paljastaa ihastuksen kohteelle. Ihastumisen tuomasta “perhosia vatsassa”-tunteesta saa nauttia, kunhan se ei johda pettämiseen.

heart drawn on sand during daytime
Kuva: Khadeeja Yasser.

Joskun käy niin, että parisuhteessa on selvittämättömiä ongelmia, jotka ajavat hakemaan huomiota suhteen ulkopuolelta. Tällaisissa tilanteissa olisi tärkeää selvittää tilanne omassa suhteessa, ei korvata puutteita ulkopuolisella suhteella. Jos ihastuminen muihin on jatkuvaa, voi se kieliä siitä, ettei omassa suhteessa ole kaikki kunnossa.

Myös silloin, jos ihastuneena tuntuu siltä, että oma käytös ei välttämättä pysy uskollisuuden rajoissa, on suositeltavaa ottaa etäisyyttä ihastuksen kohteeseen. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että välttää tilanteita, joissa joutuu olemaan ihastuksen kanssa kahdestaan. On myös tärkeää muistaa, että uskollisuus on hyvin häilyvä käsite. Siinä missä pieni flirttailu on jollekin vain viaton leikki, toiselle se saattaa olla uskollisuuden rajoilla leikkimistä.

Pitäisikö kumppanille kertoa ihastuksesta? 

Ihastuksesta ei tarvitse kertoa kumppanille, jos ei halua. Lievä ihastuminen on verrattavissa nuoruudesta tuttuun julkkiksen fanitukseen. Ihastuksen kohteesta haaveillaan päiväuniaikaan, mutta oman pään sisällä on selvää, että ihastus ei tule koskaan johtamaan mihinkään, eikä asialle ole aikomustakaan tehdä mitään. Ihastus menee usein ohi itsestään ajan kanssa. Ihastuksesta kertominen omalle kumppanille saattaa kuitenkin laimentaa ihastusta, joten se ei välttämättä aina ole huono vaihtoehto.

Joillekin naisille riittääkin pelkkä ihastuksesta fantasioiminen seksin aikana. Muihin ihastuminen saattaa jopa tehdä seksistä oman kumppanin kanssa intohimoisempaa. Kaikki ihastumiset eivät olekaan uhka parisuhteelle, sillä ihastuminen voi parhaimmillaan vahvistaa olemassa olevaa parisuhdetta.

Pettäminen

Vaikka parisuhteen ulkopuoliset ihastumiset eivät läheskään aina ole uhka suhteelle, joissain tapauksissa ihastuminen saattaa johtaa pettämiseen. Kun ihastuksen kohde on sellainen henkilö, jota tapaa usein ja tunne on molemminpuolinen, voi viaton ihastuminen johtaa lopulta rajojen ylittämiseen ja uskottomuuteen.

person in black long sleeve shirt holding white ceramic mug
Kuva: Priscilla Du Preez. Joissain tapauksissa ihastuminen saattaa johtaa pettämiseen.

Pettämisen yleisimmät syyt ovat henkinen tyytymättömyys, kuihtunut seksielämä, uuden kaipuu tai yleinen tylsistyminen.  Pettämisestä voidaan myös hakea jännitystä tai muutosta elämään. Omiin kriiseihin ei kuitenkaan kannata lähteä hakemaan helpotusta suhteen ulkopuolelta, sillä se harvoin tuottaa toivottua tulosta.

Lähes kaikille tulee jossain vaiheessa pitkää suhdetta ihastuksia, eikä niitä pidä säikähtää. Ihastumistilanteessa onkin tärkeintä kuunnella omia tunteitaan, tunnistaa mitä on käymässä ja pohtia mitä (jos mitään) haluaa asialle tehdä. Joskus ihastumisen tunteesta voi nauttia huoletta, kun taas toisissa tilanteissa on parempi vältellä ihastumisen kohdetta. Ihastuminen on luonnollista eikä sitä kannata säikähtää. Pettäminen ei kuitenkaan koskaan ole oikein tai hyväksyttävää. Ihastumisen tunteesta voi siis nauttia rauhassa, kunhan se ei vaikutaa negatiivisesti omaan parisuhteeseen, tai vie huomiota omalta kumppanilta.

Oletko sinä kokenut parisuhteen ulkopuolisen ihastumisen?

Lähteet:

Terve.fi

Terve.fi

tandofline.com

mic.com


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.