Mistä tietää, onko lapsi valmis jäämään yksin kotiin? Tarkkaile näitä merkkejä!

Mistä tietää, onko lapsi valmis jäämään yksin kotiin? Tarkkaile näitä merkkejä!
Kuva: Bermix Studio

Teksti:Anna-Leena

Lapsen kasvaessa tulee väistämättä vastaan hetki, jolloin yksin kotiin jääminen tulee ajankohtaiseksi. Moni vanhempi pohtiikin, milloin on oikea aikaa jättää lapsi yksin kotiin ensimmäistä kertaa. Mistä tietää, onko lapsi valmis olemaan yksin? Toimiiko mittarina lapsen ikä vai taidot? Ja mitä edes täytyy osata, ennen kun voi jäädä yksin kotiin? 

Mannerheimin lastensuojeluliiton sivustolla muistutetaan, että Suomen laissa ei ole kohtaa, jossa määriteltäisiin, milloin lapsen voi jättää yksin kotiin. Alakouluikäisen ei kuitenkaan sivuston mukaan tulisi joutua viettämään toistuvasti kokonaisia päiviä yksin. 

Ikä ei ole ainoa kriteeri

Vaikka lapsi teorissa tietäisi, kuinka tulee toimia, saattaa pelko tai hätä saada lapsen toimimaan täysin päinvastoin. Lapsi saattaa säikähtää outoja ääniä hiljaisessa kodissa tai hätääntyä, kun ikävä iskee eikä vanhempia kuulu. Vaikka lapsen kanssa kävisi läpi, kuinka hätätilanteessa tulee toimia, voi lapsi tosipaikan tullen joutua paniikkiin ja unohtaa ohjeet.

girl playing jumping rope
Kuva: Caleb Woods. Lapsi ei välttämättä tosi paikan tullen muista, kuinka tulee toimia.

MLL:n sivuston mukaan lapsen iän ei tulisi olla ainoa kriteeri, kun punnitaan, voiko lapsen jättää yksin kotiin. Lapset kehittyvät hyvin eri tahtiin ja myös lapsen taidoilla ja kypsyydellä on merkitystä. Siinä missä yksi lapsi voi hyvinkin olla valmis jäämään yksin kotiin jo ala-asteen ensimmäisellä luokalla, toisella voi mennä vielä vuosia, ennen kun yksin jäämistä voidaan harkita. Yksi tärkeä sääntö on kuitenkin se, että jos lapsi pelkää yksin oloa, hän on liian pieni olemaan yksin kotona.  

Pelisäännöt selviksi

Kun vanhemmat ja lapsi päättävät, että lapsi on valmis kokeilemaan yksin jäämistä, on tärkeää tehdä pelisäännöt selviksi. Lapsen kanssa on hyvä puhua siitä, mitä kotona saa vanhempien poissa ollessa tehdä, ja mitä ei. Saako kotoa poistua, jos kaveri tulee pyytämään ulkoleikkeihin? Voiko kavereita kutsua kotiin välipalalle ja leikkimään? Saako televisiosta katsoa mitä tahansa, vai onko ohjelmia rajattu? Mitä kaapista kannattaa syödä, jos tulee nälkä? Tuleeko lapsen tehdä kotiläksyt yksin ollessaan, vai odottaa vanhempien kotiin paluuta?

boy and girl having pillow fight
Kuva: Allen Taylor. Lapsen kanssa on hyvä keskustella siitä, mitä saa yksin ollessa tehdä ja mitä ei.

Lapsen on myös tärkeää tietää, kenelle voi soittaa jos tulee hätä. Varsinkin silloin, kun lapsi vasta harjoittelee yksin olemista, on lohduttavaa tietää, että on joku jolle voi soittaa. Jos vanhemmat ovat töissä eivätkä pysty vastaamaan, voi asiasta yrittää sopia toisen lapselle tutun aikuisen kanssa, jolla on mahdollista “päivystää” ja vastata lapsen puheluun hädän tullen. Tuttujen aikuisten numeroiden lisäksi lapselle on syytä jättää muistiin tärkeimmät hätänumerot. 

Muistilista vanhemmille

MLL:n sivustolle on kerätty muistilista vanhemmille, joille lapsen yksin kotiin jättäminen on ajankohtaista.

  • Tarkkaile lastasi ja mieti onko hänellä valmiudet jäädä yksin kotiin. Nyrkkisääntö on, että pelkäävää lasta ei voi jättää yksin.
  • Jutelkaa siitä, millaisia tunteita yksinolo herättää lapsessa. Jännittääkö lasta? Onko lapsi innoissaan kotiin jäämisestä? 
  • Muistuta lasta henkilöistä, joille voi soittaa, jos tulee jokin hätä. Jos vanhemmat eivät pysty vastaamaan puhelimeen, yrittäkää löytää joku toinen turvallinen aikuinen, jolle voi hädän tullen soittaa. Käykää myös varmuuden vuoksi läpi hätänumerot. 
  • Kerratkaa yhdessä säännöt. Mitä lapsi saa tehdä vanhempien poissa ollessa ja mitä ei? 
  • Kun lapsi jää yksin kotiin, vanhemmat voivat yrittää tehdä lapsen olon mahdollisimman helpoksi ja huolettomaksi. Lapselle voi jättää valmiiksi ruokaa tai välipalaa.
  • Vanhempia myös neuvotaan miettimään, onko yksin ololle vaihtoehtoja. Onko mahdollista, että lapsi menisi hoitoon sukulaisten, ystävien tai tuttavien luokse? Onko koulussa mahdollisuutta jäädä iltapäiväkerhoon?

Minkä ikäisenä sinun lapsesi jäi yksin kotiin ensimmäisen kerran?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.