Pinnasängystä lastensänkyyn -miten ja milloin?

Pinnasängystä lastensänkyyn -miten ja milloin?
Kuva: luis arias

Teksti:Anna-Leena

Lastensänkyyn siirtyminen on edessä jossain vaiheessa, nukkuipa vauva sitten pinnasängyssä tai perhepedissä. Joissain perheissä taapero siirtyy juniorisänkyyn omasta aloitteestaan parin vuoden ikäisenä, kun taas toisissa lapset nukkuvat tyytyväisinä vanhempiensa kanssa useamman vuoden. Mistä tietää, onko lapsi jo valmis siirtymään lastensänkyyn? Mitä tulisi ottaa huomioon, jotta vaihto sujuisi mahdollisimman sulavasti? 

Tapoja nukkua on yhtä monta kuin perheitäkin. Myös se, minkä ikäisenä lapsi siirretään pinnasängystä lastensänkyyn riippuu täysin perheestä. Unikonsultti Maria Österberg kertoo Sleepy-sivustolla, että unen kannalta optimaalinen aika siirtyä pinnasängystä lastensänkyyn on noin 2,5–3 ikävuoden kohdalla. Miksi vasta silloin?

Österberg perustelee neuvoaan sillä, että lasten impulssikontrolli, eli kyky vastustaa mielitekoja -tässä tapauksessa sängystä poistumista keskellä yötä – kehittyy vasta lähempänä kolmea ikävuotta. Ennen impulssikontrollin kehittymistä lapsi ei vielä ymmärrä, että laidattomassa sängyssä pitäisi pysyä.

Pinnasänky käy pieneksi

Vaikka unen kannalta olisikin optimaalista olla kiirehtimättä siirron kanssa, vastaan voi tulla tilanteita, jotka tekevät pinnasängystä luopumisesta ajankohtaista jo aiemmin.

baby inside crib
Kuva: Paul Hanaoka. Oikea aika vaihtaa lastensänkyyn riippuu lapsesta.

Lastensänkyyn siirtyminen tulee ajankohtaiseksi viimeistään silloin, kun pinnasänky käy kasvavalle lapselle ahtaaksi. Varsinkin jos lapsi liikkuu nukkuessaan paljon, saattaa pyöriminen ja sängyn laitojen potkiminen valvottaa koko perhettä. Pinnasängyissä on myös painorajoitus, jota on turvallisuussyistä tärkeää noudattaa, huomautetaan Bebés y más-sivustolla.

Joskus vanhemman mielestä ahtaan oloinen pinnasänky voi kuitenkin tuntua lapsesta turvalliselta pesältä. Perheissä, joissa lapsella on vanhempia sisaruksia, lapsi taas saattaa itse haluta “isojen sänkyyn” aiemmin. Jos lapsi on jo sen ikäinen, että osaa kertoa mielipiteensä, asiasta voi kysyä lapselta itseltään.

Lapsista myös kehittyy ajan kanssa varsinaisia kiipeilyn mestareita. Huoli siitä, että lapsi kiipeää pinnasängyn laitojen yli ja putoaa sängystä, on varmasti yksi yleisimmistä syistä vaihtaa matalampaan lastensänkyyn. 

Myös perhepeti saattaa lasten kasvaessa muuttua epämukavaksi ja ahtaaksi. Jokainen sänkynsä lapsen kanssa jakanut tietää, että ei ole sama asia nukkua pienen vauvan kuin pyörivän leikki-ikäisen kanssa.  

Vinkit sujuvaan siirtoon 

Uhmaikä, eroahdistus ja loputtomat vaiheet saavat vanhemmat epäröimään: milloin on paras aika siirtyä pinnasängystä juniorisänkyyn? Kuinka siirto tulisi käytännössä tehdä?

teddybear on bed near night stand and window
Kuva: Daria Shevtsova. Harjoittelu kannattaa aloittaa päiväsaikaan.
  • Harjoittelu kannattaa aloittaa päiväuniaikaan. Jos mahdollista, huoneessa kannattaa alkuun pitää molempia sänkyjä. Lapsi voi harjoitella lastensängyssä nukkumista päiväsaikaan, mutta jatkaa yöunien nukkumista pinnasängyssä tai vanhempien välissä. 
  • Jos lapsella on unilelu tai muu nukkumista helpottava apuväline, kuten tutti tai kohinalaite, ei niistä kannata yrittää luopua siirron aikana, huomautetaan Bebés y más-sivustolla. 
  • Päiväkodin aloitus, muutto, tai sisaruksen syntymä eivät ole optimaalisimpia hetkiä muuttaa pinnasängystä juniorisänkyyn.
  • Tehkää sängystä mahdollisimman houkutteleva paikka nukkua. Lapsi voi valita sänkyyn itselleen mieluiset lakanat ja rakkaan pehmolelun. 
  • Sleepy-sivustolla muistutetaan, että ensimmäisinä iltoina nukahtamiseen voi mennä tavallista pidempään. Alkuun nukahtamiseen kannattaakin varata hieman runsaammin aikaa. Sivuston mukaan lastensänkyyn nukahtaminen voi olla vaikeampaa kuin lastensänkyyn, myös siksi, että sieltä karkaaminen on helpompaa. Vaikka sängystä karkailu saattaa alkuun aiheuttaa turhautumista, tulisi nukkumaanmeno kuitenkin yrittää pitää rauhallisena ja mukavana hetkenä.

Millainen sängyn tulisi olla? 

Pinnasängyn jälkeen moni lapsi siirtyy jatkettavaan juniorisänkyyn. Myös matala “Montessori sänky” on turvallinen vaihtoehto perheen pienimmille. 

Sängyn reunojen on hyvä olla pyöristetyt. Sängyssä ei tulisi olla rakenteita, joihin lapsen pää tai raajat voivat jäädä jumiin. Patjan tulee olla sopivan kokoinen, ettei sängyn ja patjan väliin jää vaarallisia rakoja, joihin lapsen raajat voivat jäädä jumiin. 

Siirtyminen ei välttämättä onnistu sormia napsauttamalla, vaan vaatii hyvin todennäköisesti aikaa. Uusiin nukkumisjärjestelyihin tottuminen voi kestää jopa muutamia viikkoja. Vanhempien kannattaakin ladata itsensä täyteen ymmärrystä ja kärsivällisyyttä. Kannattaa myös muistaa, että aina voi palata takaisin entiseen järjestelyyn jos tuntuu siltä, että lapsi ei ole vielä valmis muutokseen.

Minkä ikäisenä sinun lapsesi siirtyi lastensänkyyn?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.