Ehkäisymenetelmänä “varmat päivät” -Kuinka luotettava tämä systeemi on?          

Ehkäisymenetelmänä “varmat päivät” -Kuinka luotettava tämä systeemi on?          
Kuva: Pixabay / ulleo

Teksti: Mami Mixtuura

Suurelle osalle ihmisistä tulee jossain vaiheeksi ajankohtaiseksi asiaksi miettiä millä tavalla hoitaa ehkäisyasiat. Valittavissa on jos jonkinnäköistä pilleriä tai apuvälinettä. Osa valitsee luonnonmenetelmän eli “varmat päivät”. Millainen tämä vaihtoehto on? Voiko sen tehoon luottaa -onko todennäköisempää lapseton vai lapsellinen elämä, jos valitsee tämän ehkäisymenetelmän?

Sopivan ehkäisytavan miettiminen tulee suurelle osalle ihmisistä jossain vaiheessa ajankohtaiseksi. Viimeistään parisuhteessa ollessa on syytä miettiä ja keskustella asiasta, jos intiimi kanssakäyminen on suunnitteilla tai ajankohtaista. Ehkäisytavan valinta voi olla suhteen molemmille osapuolille helppo päätös. Joskus yhteisymmärrykseen pääseminen vaatii enemmänkin keskusteluja ja eri vaihtoehtojen pohdintaa.

Saatavilla on monenlaisia ehkäisymenetelmiä

Saatavilla ja valittavina on jos jonkinmoista tablettia, kumia, pessaaria, ehkäisylaastaria, kierukkaa jne. Pillerivaihtoehdoissa on valittavina yhdistelmävalmistetta tai minipilleriä. Myös jälkiehkäisytabletti on joidenkin valinta, ainakin ehkäisyn unohtuessa. Kondomi on ainut ehkäisyväline, joka suojaa myös sukupuolitaudeilta. Kierukka saattaa olla hyvä vaihtoehto, kun sitä ei aina tarvitse erikseen asetella jokaisen hellän hetken lähestyessä. Vaihtoehtoja on siis monia eikä kaikki vaihtoehdot sovi kaikille.

Joillakin ihmisillä ehkäisyn hinta vaikuttaa lopulliseen valintaan. Jotkut taas haluavat tehdä asian mahdollisimman helpoksi ja ehkä ilman kohtaamisia terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Nuoria saattaa ujostuttaa tai hävettää lähteä hankkimaan ehkäisyä varten reseptiä tai ostamaan pillereitä apteekista.

Saatavilla on monenlaista ehkäisyä. Kuva: Unsplash / Reproductive Health Supplies Coalition

“Varmat päivät” eli luonnonmenetelmä ehkäisynä

Terveyskirjastosta selviää, että niin sanotut “varmat päivät” liittyvät naisen ovulaation ajankohdan tunnistamiseen ja kuukauden hedelmällisenä aikana seksistä pidättäytymiseen. Se, että tätä ehkäisytapaa voisi käyttää, edellyttää että kuukautiskierto on säännöllinen ja ovulaation ajankohdan osaa tunnistaa. Hedelmällinen aika kuukausittain on noin 10 päivää. Tässä menetelmässä voidaan seurata lisäksi kehon lämpötilaa ja kohdunkaulan limaan liittyviä asioita.

Kuukautiskierron on hyvä olla säännöllinen, jos miettii “varmojen päivien” käyttöä ehkäisynä. Kuva: Pixabay / webandi

Kenelle “varmat päivät” sopii ehkäisyksi?

Varmojen päivien käyttäminen ehkäisymenetelmänä on epäluotettava ja siihen päätyvän, kannattaa olla valmis hyväksymään se tosiasia, että raskaaksi tuleminen on mahdollista, vaikka seuraisi ovulaation ajankohtaa huolellisesti, todetaan Terveyskirjaston tekstissä. Eli tämä menetelmä kannattaa valita vain silloin, kun raskaaksi tuleminen ei loppupeleissä haittaa.

Tiede-lehden kirjoituksessa todetaan, että “varmat päivät” on epävarmempi ehkäisymenetelmä kuin aikaisemmin on osattu ajatella. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan tämä liittyy naisten kuukautiskierron epäsäännöllisyyteen. Vaikka nainen ajattelisi tuntevansa kehonsa ja kuukautiskiertonsa vaiheet, on munasolun irtoamishetki hankalasti ennustettavissa. Tutkimukseen osallistuneilla naisilla vain 30 %:lla munasolu oli irronnut oletettuna ajankohtana eli kuukautiskierron puolivälissä.

“Varmat päivät” ehkäisynä: seurauksena raskaus

Ilta-Sanomissa on kerrottu raskauksista, jotka alkoivat, vaikka käytössä oli ollut pariskunnan mielestä riittävä ehkäisy. Yhdessä näistä oli käytetty ehkäisyn ajoittamisen apuna laitetta, joka ilmoitti “varmat päivät”. Tästä huolimatta raskaus oli alkanut ja villit pojat saivat seurakseen siskon. Loppupeleissä tämä oli kuitenkin kyseiselle perheelle ihan iloinen yllätys.

Mitä mieltä olet “varmojen päivien” käyttämisestä ehkäisymenetelmänä? Uskaltaisitko sinä luottaa tähän ehkäisyyn?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.