Pähkinäraskaus -Kuinka iloita uudesta raskaudesta menetyksen jälkeen?

silhouette of pregnant woman
Kuva: Mustafa Omar

Teksti: Anna-Leena

Ilo, pelko, ahdistus: uusi raskaus menetyksen jälkeen on yhtä tunteiden pyörremyrskyä. Kuinka uskallan iloita raskaudesta, kun muisto menetyksen aiheuttamasta, raastavasta surusta on edelleen tuoreena mielessä? Milloin uskallan taas hengittää?

Uudesta raskaudesta iloitseminen saattaa tuntua raskaalta ja jopa aiheuttaa huonoa omaatuntoa, huomautetaan criar con sentido común-sivustolla. Se, että iloitset uudesta vauvasta ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisit unohtanut menetyksesi.

Miksi en pysty iloitsemaan?

Yllättävästä menetyksestä toipumiseen voi mennä aikaa. Samana hetkenä, kun raskaustestiin piirtyy kaksi viivaa, vauvasta tulee vanhemmille todellinen. Tästä syystä keskenmenon aiheuttama suru voi olla suuri, vaikka menetys tapahtuisi hyvinkin aikaisessa vaiheessa raskautta.

a person drowns underwater
Kuva: Stormseeker. Uusi raskaus ei tarkoita sitä, että surutyö olisi ohi.

Jokainen raskaus ja jokainen lapsi on ainutlaatuinen. Uuden raskauden tarkoituksena ei ole korvata menetettyä, sillä raskauden keskeytymisen myötä vanhemmat menettävät aina jotain ainutlaatuista. Tästä syystä on täysin normaalia surra menetettyä lasta, vaikka vatsassa kasvaisikin jo uusi elämä. Uusi raskaus ei välttämättä tarkoita sitä, että surutyö olisi ohi.

Pelko menetyksestä

Pelko menetyksestä on usein suurempi ja todellisempi, kun menetyksen aiheuttamasta surusta on jo kokemusta. Kuinka selviän hengissä, jos tämäkin raskaus keskeytyy? Menetyksen jälkeistä odotusta varjostaa pelko. Raskaudesta on vaikea nauttia ja iloita, kun päässä jyskyttää ”mitä jos?”.

Moni pitää raskauden salassa, kunnes pääsee ”varmoille viikoille” jolloin keskenmenon riski pienenee. Jos keskenmeno tapahtuu raskauden alkuvaiheessa, on hyvin mahdollista, että raskaudesta ei ole vielä kerrottu kenellekään muulle. Tämä johtaa usein siihen, että myös keskenmenoa surraan salassa.

Moni myös vaikenee surustaan vähättelyn pelossa. Ajattelemattomat kommentit uudesta yrityksestä saattavat tuntua raastavalta, kun on juuri menettänyt palasen omasta tulevaisuudesta.

Omista tunteista on tärkeää saada puhua ääneen ilman vähättelyä. Jokaisella on oikeus surra juuri niin kauan, kun on tarve. Toiset surevat yksin, toiset haluavat puhua ääneen ja antaa surulle kasvot. Siinä missä vertaistuki on yhdelle suuri voimalähde, toinen haluaa tehdä surutyön yksin. Muista, että oikeaa tapaa surra ei ole.

woman sitting leaning forehead on knee
Kuva: Verne Ho. Muista, että oikeaa tapaa surra ei ole.

Kuinka selviytyä menetyksestä johtuvan surun ja uudesta odotuksesta johtuvan ilon aiheuttamasta tunteiden sekamelskasta? Vaikka omiin tunteisiin ei voi koskaan vaikuttaa täysin, on olemassa tapoja yrittää selvitä erilaisten tunteiden kanssa.

 • Kysy mieltäsi painavista asioista lääkäriltäsi. On täysin normaalia, että uusi odotus menetyksen jälkeen herättää kysymyksiä. Kysy rohkeasti mieltäsi painavista asioista ammattilaiselta.
 • Puhu tunteistasi ääneen. Vaikka puhuminen voi tuntua vaikelta, on tärkeää pystyä puhumaan ääneen myös vaikeista asioista. Joskus omat tunteet ja ajatukset saattavat hävettää, mutta niiden ääneen sanominen helpottaa monesti omaa oloa.
 • Pyydä keskusteluapua ammattilaiselta. Joskus omista ajatuksista ja vaikeista asioista keskusteleminen voi tuntua helpommalta, jos kuuntelija on tuntematon henkilö. Jos tunnet tarvitsevasi ulkopuolista apua, älä epäröi pyytää sitä.

Vaikka uusi raskaus ei korvaa menetettyä lasta, on vatsassa kasvava uusi elämä kuin kirkas sateenkaari, joka pilkistää myrskyn jälkeen pilven takaa. Pala toivoa pimeän polun päässä. Lupaus siitä, että elämä jatkuu.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)