3 yleistä virhettä autossa: nämä päätökset vaikuttavat koko perheen turvallisuuteen

3 yleistä virhettä autossa: nämä päätökset vaikuttavat koko perheen turvallisuuteen
Kuva: Tim Mossholder

Teksti: Anna-Leena

Se kuinka turvallista autossa matkustaminen on, riippuu paljolti kuljettajan valinnoista, muistuttaa vau-sivuston artikkeli. Aikuisen tekemät päätökset vaikuttavatkin suoraan koko perheen turvallisuuteen. Kun vältät nämä 3 yleistä virhettä, on autoilu turvallisempaa koko perheelle.

1. Käytä turvakaukaloa oikein

Tutustu turvakaukalon tai -istuimen käyttöohjeisiin ennen käyttöä ja toimi aina ohjeiden mukaan.

Tarkasta, että turvaistuin on kiinnitetty autoon oikein. Kalleinkin turvaistuin menettää osan ominaisuuksistaan, jos se asennetaan autoon huolimattomasti. Turvaistuin ei suojaa kolarissa tarkoituksenmukaisesti, jos sitä ei käytetä oikein.

Lähestulkoon kaikki uudet turvakaukaloiden telakat ja turvaistuimet kiinnitetään autoon Isofix-kiinnityksellä. Varmista, että tärkeää se on napsautettu kiinni oikein kummaltakin puolelta.

gray and black car seat
Kuva: Erik Mclean. Tutustu turvakaukalon tai -istuimen käyttöohjeisiin ennen käyttöä ja toimi aina ohjeiden mukaan.

2. Ei toppavaatteita autoon

Talvella lapset puetaan paksuihin toppavaatteisiin ja heidät nostetaan monesti ulkoa suoraan istuimeen. Turvakaukaloiden ja istuimien vöitä ei kuitenkaan saa kiristettyä oikein, jos päällä on paksut toppavaatteet. Jos turvavyön ja vartalon väliin jää liikaa tilaa, jää vyö löysälle. Jotta turvaistuin suojelee lasta mahdollisimman hyvin, vöiden pitää olla napakasti kiinni.

Asian voi ratkaista kahdella eri tapaa: toppavaatteet voi riisua ennen turvaistuimeen laittamista tai turvakaukaloon voi hankkia erityisesti suunnitellun lämpöpussin.

3. Keskity olennaiseen

Kuljettaja on olennaisessa roolissa, kun puhutaan ajoturvallisuudesta. Varsinkin lasten kanssa ajaessa syntyy tilanteita, joissa keskittyminen saattaa herpaantua. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin keskittyä ajamiseen. Lasten riitelyt, itkut ja vaatimukset ovat pieniä murheita liikenneonnettomuuteen verrattuna. Keskity olennaiseen ja opeta myös lapsillesi, että ajaessasi et voi kurotella laittamaan tuttia tai etsimään youtube-videoita.

Lähde: vau.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.