Tutkimus osoittaa: tämä on häiritsevin piirre kumppanissa! 

woman in blue denim jacket leaning on man's shoulder near body of water
Kuva: Milan Popovic

Yksi osa parisuhdetta on toisen ihmisen virheiden hyväksyminen. Joskus puolison erilaiset tavat ja piirteet kuitenkin hiertävät ja kuluttavat suhdetta. Pahimmillaan erot ovat niin suuria, että suhde ajautuu karille. Arvaatko mikä piirre häiritsee kumppanissa eniten?  

YouGov-sivusto teetti briteille kyselyn, jonka tarkoituksena oli selvittää mitkä piirteet ja tavat ärsyttävät kumppanissa eniten. Tuloksista ilmeni, että kaikista häiritsevintä on erilaisuus siisteyden suhteen. Kumppanin siivottomuus saa ihmiset tuntemaan olonsa epämukavaksi. 

Se, kuinka siistissä kodissa tuntee olonsa viihtyisäksi, riippuu täysin ihmisestä. Siinä missä yksi ahdistuu nopeasti sotkun keskellä, toista eivät tavararöykkiöt pöytätasoilla häiritse. Erilaisuus siisteyden suhteen voi kuitenkin pahimmillaan koitua suhteen kohtaloksi.

brown wooden letter blocks on white surface
Kuva: Brett Jordan. Erilaisuus siisteyden suhteen ärsyttää puolisossa eniten.

Sivustolta selviää, että kyselyyn osallistuneet valitsivat 30 ominaisuuden listalta ne ominaisuudet, jotka saisivat heidät kokemaan olonsa epämukavaksi. 71 prosenttia kyselyyn osallistuneista vastasi, että kokisi epämiellyttäväksi sen, että puoliso välittää siisteydestä vähemmän kuin he itse.

Se, että yksi siivoaa ja toinen sotkee, aiheuttaa helposti riitaa. Siistimpi osapuoli voi kokea sotkuisemman puolison käytöksen epäkunnioittavana. Sotkuisempi osapuoli taas saattaa ahdistua siitä, että koko ajan täytyy olla siivoamassa ja järjestelemässä. Koti on paikka, jossa jokaisen tulisi pystyä tuntemaan olonsa mukavaksi. Jos saman katon alla asuvien henkilöiden käsitys siisteydestä poikkeaa merkittävästi, on kummankin otettava huomioon myös toisen mieltymykset ja tavat.

Siivottomuus ei ole ainut, mikä häiritsee

Siivottomuus ei kuitenkaan ole ainut asia, joka aiheuttaa erimielisyyksiä parisuhteissa. YouGovin kyselyssä 53 prosenttia vastaajista kertoi menettävänsä kiinnostuksensa, jos kumppani ei ole yhtä älykäs kuin he itse ovat. Myös puolison eriävät poliittiset mielipiteet, sekä erot uskonnollisissa näkemyksissä saavat ihmiset tuntemaan olonsa epämukavaksi. 

man and woman sitting on rock during daytime
Kuva: Cody Black. Myös sukupuoli vaikuttaa siihen, kuinka paljon erilaiset seikat kumppanissa häiritsevät.

Tutkimuksen mukaan myös sukupuoli vaikuttaa siihen, kuinka paljon erilaiset seikat kumppanissa häiritsevät. Tämä näkyi tutkimuksessa erityisesti eroissa seksivietin suhteen: kumppanin paljon suuremmat seksihalut häiritsisi 46 prosenttia naisista, mutta vain 20 prosenttia miehistä.

Puoliso ärsyttää

YoGov-sivuston tutkimus ei ole ainut laatuaan, sillä puolison ärsyttäviä piirteitä on tutkinut myös muun muassa LG electronicsin. Mirror-lehden mukaan kolmannes LG:n teettämään tutkimukseen osallistuneista vastasi, että ärsyttävin henkilö jonka he tuntevat, on oma puoliso. Luit oikein! Mikä puolison tavoissa sitten ärsyttää? Sotkuisuuden lisäksi ainakin kuorsaaminen, äänekkyys, sekä ilmavaivat. Myös likaisten vaatteiden levittely makuuhuoneen lattialle, sekä ongelmat rahan käytön kanssa saavat näkemään punaista.

Vaikka puolison ärsyttävät tavat aiheuttavat riitaa ja kriisejä, 41% vastaajista huomautti, että ei haluaisi vaihtaa puolisonsa huonoja tapoja, sillä ”ne ovat osa puolisoa.” Ja siitähän parisuhteessa loppujen lopuksi on kyse, vai mitä? Parisuhteen tarkoitus ei ole yrittää muuttaa toista, vaan hyväksyä toisen erilaisuus. Tehdä töitä sen eteen, että molemmilla on hyvä olla.

Mikä puolisosi tapa sinua ärsyttää kaikista eniten?

1 kommentti

  1. Se kun vaatteet täytyy aina jättää lattialle

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.