Myönnä pois vanhempi: sinäkin olet tehnyt nämä 10 asiaa!

Myönnä pois vanhempi: sinäkin olet tehnyt nämä 10 asiaa!
Kuva: Jonathan Borba

Teksti: Anna-Leena

Vaikka jokainen vanhempi on omanlaisensa, on olemassa asioita, joita kaikki vanhemmat tekevät.

1.Hokenut “pissittääkö?” 

“Pissittääkö? Pitääkö jonkun käydä vessassa? Oletko varma? No kokeile edes…!” Myönnä pois: vaikka lapsesi olisivat jo kasvaneet siihen ikään, että osaavat itse käydä vessassa, varmistelet edelleen, onko jollain pissihätä.

Kuva: Shalev Cohen. Pissittääkö?

2. Heijannut tyhjiä rattaita

Eteen ja taakse, eteen ja taakse… Myönnä pois: sinäkin olet heijannut tyhjiä rattaita tai ostoskärryjä. Ehkä jopa puhunut tyhjissä rattaissa matkustavalle lapselle vain muistaaksesi, että hän jäi päiväkodissa kyydistä pois? 

3. “Testannut” lapsen ruokaa

“Onkohan tuo hampurilainen vielä kuuma? Odotapas, kun testaan, ettet vain polta suutasi” tai “Varo, jäätelö valuu! Annapas, kun minä nuolaisen…”. Joskus on vaikeaa vastustaa lapsen herkkujen maistamista. Myönnä pois: sinäkin olet keksinyt jonkun tekosyyn maistaaksesi lapsesi ruokaa. 

man in black jacket carrying girl in pink and white floral dress
Kuva: Claudia Raya

4. Pelannut “kuka on pisimpään hiljaa”- peliä

Tämän pelin keksineellä henkilöllä oli takuuvarmasti pieniä lapsia. Kukapa ei olisi joskus haastanut kilpailunhaluista lastaan “kuka on pisimpään hiljaa” -peliin? Mitäpä emme tekisi edes parin minuutin hiljaisuuden vuoksi?    

5. Huijannut, että akku loppui

Kaikki tietävät, että on tärkeää kertoa lapsille totuus. Mutta kuinka helposti suusta lipsahtaakaan valkoinen valhe, jos mahdollisuutena on välttää kiukkukohtaus. “Oho, tabletista loppui akku. Menehän leikkimään jotain muuta”, on väsyneenä paljon helpompi vaihtoehto kuin selittää kiukkuiselle taaperolle, että ruutuaika on loppu ja ottaa vastaan tiedon aiheuttama tunnemyrsky. 

6. Sulkenut lapsen silmät

Voi kun lapsia voisikin suojella epätoivotulta sisällöltä siihen saakka, kun he täyttävät 18. Myönnä pois: sinäkin olet joskus peittänyt lapsen silmät kädelläsi, koska ruudulle on yhtäkkiä ilmestynyt jotain pelottavaa tai muuten lapsen silmille epäsoveliasta materiaalia. 

7. Alkanut kuulostaa omilta vanhemmiltasi 

Myönnä pois: sinäkin olet alkanut kuulostaa omilta vanhemmiltasi. Muistatko kuinka paljon vanhemmille tyypilliset lausahdukset ärsyttivät sinua lapsena? Yhtäkkiä huomaat käyttäväsi omien lastesi kanssa kaikkia niitä lauseita, jotka saivat sinut lapsena raivon partaalle. Toivottavasti “Nyt syöt tai itket ja syöt” tyyliset lausahdukset ovat kuitenkin jääneet menneisyyteen. 

Kuva: Julien L

7. Käyttänyt lasta tekosyynä

Voi kyllä. Kuulostaa kamalalta, mutta myönnä pois: sinäkin olet pistänyt myöhästymisen lapsesi piikkiin. Siinä missä lapsena “koira söi kotiläksysi”, aikuisena syy on helppo vierittää vauvan niskaan. “Anteeksi kun olemme myöhässä. Meillä tuli pieni vahinko juuri, kun olimme tekemässä lähtöä ja meni kaikki vaatteet vaihtoon…”. Kukaan ei takuulla kysele lisätietoja ja saat anteeksi, koska vauvasi on niin suloinen.  

9. Heittänyt lapsen piirustuksia salaa paperinkeräykseen

Vaikka kuinka haluaisimme säästää joka ikisen töher…taideteoksen, on säilytystila rajallinen. Vaikka alkuun taaperon piirustusten pois heittäminen saattaakin tuntua raa’alta, on lopulta myönnettävä, että jokaisen pääjalkaisen säilyttäminen on sula mahdottomuus. Vinkki: hanki lapselle magneettinen piirustustaulu. Lapsi saa harjoitella piirtämistä ja kirjoittamista, eikä sinun omatuntosi kolkuta joka kerta, kun joudut viskaamaan pahvilaatikollisen piirrustuksia paperinkeräykseen. 

10. Parantanut pipin pois puhaltamalla

woman hugging boy on her lap
Kuva: Jordan Whitt. Vanhempien puhallus on usein paras lääke.

Lapsi kaatuu ja satuttaa polvensa. Vanhemmat lohduttavat ja puhaltavat pipin pois. Vaikka tämä kuulostaa täysin järjettömältä, on vanhempien puhallukset parantaneet varmasti miljoonia haavereita ympäri maailmaa. Koska vaikka puhallus ei oikeasti auttaisi mihinkään, oman vanhemman puhallus on usein ainut mitä tarvitaan. 

Oletko sinä tehnyt kaikki listalta löytyvät asiat?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.