Uusia sukunimiä haetaan nyt urakalla -Tässä syitä “sukunimibuumiin”

Uusia sukunimiä haetaan nyt urakalla -Tässä syitä “sukunimibuumiin”
Kuva: the blowup

Teksti: Anna-Leena

Suomalaiset hakevat nyt uusia sukunimiä enemmän kuin aiemmin. Kotiliedessä julkaistun artikkelin mukaan sukunimiä on haettu maistraatista yli 400 vuodessa: tuplasti enemmän kuin vielä kymmenen vuotta sitten. Minkälaisia syitä nimen vaihdon takaa löytyy? Se selviää tästä artikkelista.

Syitä sukunimen vaihtamiseen

Ennen uusia sukunimiä hakivat lähinnä avioparit. Nyt sukunimiä hakevat myös yksittäiset henkilöt, kertoo Kotiliesi. Mutta miksi joku haluaisi vaihtaa sukunimensä?

Yksi kokee vanhan sukunimensä liian tylsäksi ja tavalliseksi kuvastamaan omaa persoonallisuuttaan ja elämäntyyliään. Toista harmittaa se, että nimi kirjoitetaan aina väärin. Kolmas on kyllästynyt ennakkoluuloihin, joita vierasperäinen sukunimi herättää. Ihmiset yhdistävät tietynlaisen sukunimen tietynlaiseen elämäntyyliin. Sukunimi on kuin käyntikortti, jota vilauttamalla kerromme osan tarinaamme.

Yhä useampi etsii ratkaisua nimipulmiin maistraatista. Kielitoimiston erikoisasiantuntija, nimilautakunnan jäsen Sirkka Paikkala kertoo Kotilieden artikkelissa, että syitä uuden nimen hakemiseen on monia. Paikkala huomauttaa, että edellä mainittujen syiden lisäksi taustalla voi joskus olla ihan vain hienostelua -varsinkin, kun vaihdetaan suvussa aiemmin olleeseen ruotsinkieliseen nimeen tai aatelisnimeen.

pareja sentada en un bote blanco durante el día
Kuva: Lux Charters. Tietyt sukunimet liitetään tietynlaiseen elämäntyyliin.

Sukunimen arvo

Vanha suomalainen sanonta “Ei nimi miestä pahenna” on varmasti jokaiselle tuttu, mutta onko sanonnassa perää? Mihin kaikkeen sukunimemme vaikuttaa? Business insider-sivuston mukaan nimi voi vaikuttaa moneenkin asiaan elämässämme: muun muassa työllistymiseen. “Kuinka nimesi vaikuttaa menestykseesi” artikkelissa kerrotaan tutkimuksesta, jonka kohteena olivat saksalaiset sukunimet. Tutkimuksesta ilmeni, että yritysten johtotehtävistä löytyy enemmän henkilöitä, joiden sukunimi on Kaiser (“Keisari”) tai König (“Kuningas”) kuin esimerkiksi Koch (“Kokki”) tai Bauer (“Maanviljelijä”). Tutkimuksen mukaan tämä johtuu siitä, että ihmiset luovat toisista ihmisistä tietynlaisen mielikuvan nimen perusteella.

Jos tähän tutkimukseen on uskominen, sukunimen vaihtaminen ei ehkä olekaan hassumpi idea -varsinkaan silloin, jos haaveilet johtotehtävistä ja oma sukunimi kuulostaa liian tavalliselta.

Sukunimeksi ei sovi mikä tahansa

Millainen sukunimen sitten tulisi olla? Digi-ja väestötietoviraston sivustolta selviää, että voit saada käyttöösi jo käytössä olevan sukunimen esimerkiksi silloin, jos sukunimi on ollut käytössäsi aiemmin tai se esiintyy suvussasi viiden sukupolven sisällä. Myös vierasperäistä sukunimeä voi lyhentää tai muuttaa yksinkertaisempaan suuntaan. Avopuolison sukunimeä voi hakea, jos on asunut yhdessä puolison kanssa vähintään viisi vuotta tai jos pariskunnalla on yhteinen lapsi.

Myös täysin uutta sukunimeä voi hakea. Tällaisessa tapauksessa puhutaan uudissukunimestä. Vaikka valtaosa sukunimihakemuksista menee läpi, aivan kaikille uusille sukunimille ei kuitenkaan näytetä vihreää valoa. Päätöksen nimen hyväksymisestä tai hylkäämisestä tekee maistraatti.

Koska sukunimi saattaa periytyä, se ei saa aiheuttaa kantajalleen tai jälkipolville haittaa. Tämän lisäksi sukunimeksi ei voida hyväksyä nimiä, jotka ovat muodoltaan tai kirjoitustavaltaan kotimaisen nimikäytännön vastaisia tai joita yleisesti käytetään etunimenä.

Mitä ajatuksia sukunimen vaihtaminen sinussa herättää? Olisitko sinä valmis vaihtamaan sukunimesi tai oletko kenties vaihtanut sukunimeäsi?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.