“Mikä sitä taas kiukuttaa?!” 10 tavallisinta syytä lasten kiukutteluun

“Mikä sitä taas kiukuttaa?!” 10 tavallisinta syytä lasten kiukutteluun
Kuva: Nathan Dumlao

Teksti: Anna-Leena

Aamulla kiukuttaa, päivällä kiukuttaa ja illalla sitä vasta kiukuttaakin! Tuntuuko sinustakin siltä, että päivä lapsesi kanssa on yhtä suurta kiukkua? Huomaatko miettiväsi uudestaan ja uudestaan, mikä ihme lastasi kiukuttaa tällä kertaa? Tässä artikkelissa kerromme muutamia yleisiä syitä lasten kiukutteluun.

Kiukuttaa!

Kiukku on tuttu vieras lapsiperheissä. Kiukku pitää sisällään kaikki ne suuret tunteet, joita lapsesi tuntee, mutta ei vielä osaa sanoittaa. Siinä missä aikuista turhauttaa, harmittaa, ärsyttää ja väsyttää, lasta kiukuttaa. Siinä missä aikuinen osaa hengittää, laskea kymmeneen, juoda vettä, huutaa tyynyyn tai lähteä kuntosalille hakkaamaan nyrkkeilysäkkiä, lapsi huutaa, itkee, parkuu ja heittäytyy lattialle kiljumaan. Lapsi kiukuttelee.

girl in blue tank top standing beside brown woven basket
Kuva: Ema Studios. Monesti on vaikeaa tietää, mitä kiukutteleva taapero oikeasti haluaa.

Monesti syy lapsen kiukkuun on epäselvä. On vaikeaa tietää, mitä taapero oikeasti haluaa, kun hän heittäytyy supermarketin lattialle meritähtiasentoon itkemään ja kieltäytyy liikkumasta. Tästä syystä keräsimme lukijoillemme tarkistuslistan, josta löytyy muutamia yleisimpiä syitä kiukkuun.

Seuraavan kerran, kun lapsesi saa kiukkukohtauksen sinulle tuntemattomasta syystä, kaiva tämä lista esiin ja käy sen kohdat läpi yksitellen. Ehkä syy kiukkuun on yksinkertaisempi kuin arvaatkaan.

10 tavallisinta syytä kiukutteluun

  1. Onko lapsesi syönyt tarpeeksi tänään?
  2. Onko lapsesi nukkunut tarpeeksi tänään?
  3. Onko lapsi saanut liikkua tarpeeksi tänään?
  4. Oletko riidellyt puolisosi kanssa lapsen kuullen?
  5. Onko lapsen elämässä tapahtunut suuria muutoksia viime aikoina? (Vieroitukset, kuten esimerkiksi tutista luopuminen, päiväkodin aloitus, sisaruksen syntymä, omaan huoneeseen siirtyminen yms.)
  6. Onko ruutuaika ylittynyt?
  7. Ovatko vanhemmat stressaantuneita tai huonolla tuulella?
  8. Onko lapsen arki tarpeeksi ennalta arvattavaa, vai onko se jatkuvasti muuttuvaa ja täynnä yllätyksiä?
  9. Saako lapsi usein tahtonsa läpi kiukuttelemalla?
  10. Onko lapsen elämä rauhatonta tai onko teillä jatkuvasti kiire jonnekin?

Niin kuin huomaat, syy lapsen kiukkuun voi olla niinkin yksinkertainen kuin nälkä. Siinä missä aikuinen voi mennä jääkaapille ja hakea itselleen syötävää, lapsi ei välttämättä vielä tunnista tai osaa sanoittaa nälkäänsä, vaan osoittaa epämiellyttävän tuntemuksen kovaäänisellä itkulla.

selective focus photography of girl crying
Kuva: Arwan Sutanto. Syy lapsen kiukkuun voi olla yllättävän yksinkertainen.

Oletko itse ollut stressaantunut tai rauhaton? Kuinka parisuhteesi voi? Lapset ovat mestareita vaistoamaan muiden tunnetiloja. Vaikka et sanoisi lapselle suoraan olevasi stressaantunut töistä, lapsi vaistoaa kireytesi ja saattaa vastata siihen itkulla ja kiukulla.

Lapsi myös tottuu nopeasti siihen, että saa tahtonsa läpi itkemällä. Ennen kun kiellät lasta, pysähdy hetkeksi ja mieti, pystytkö pitämään kiellosta kiinni. Kuvittele tilanne, jossa lapsesi pyytää sinulta jäätelöä. Kerrot lapselle, että tänään ei syödä jäätelöä, koska hän sai jo pullan aiemmin. Lapsi suuttuu ja alkaa itkemään, koska häntä harmittaa. Itkua saattaa kestää minuutteja, mutta parhaimmillaan itku yltyy tunteja kestäväksi konsertiksi. Jos aikuinen jaksaa tukea kiukkuista lasta ja pysyy rauhallisesti päätöksessään, lapsi oppii, että kiukuttelu ei auta. Jos vanhempi kyllästyy itkuun 5 minuutin kuluttua ja antaa lapselle jäätelön, lapsi oppii, että saa tahtonsa läpi jos jaksaa huutaa tarpeeksi pitkään.

Keksitkö muita syitä kiukulle?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.