Välttelevä kiintymyssuhde: Ota lisää pullaa = rakastan sinua!

Välttelevä kiintymyssuhde: Ota lisää pullaa = rakastan sinua!
Kuva: Unsplash / Nordwood Themes

Teksti: Mami Mixtuura

Kun sinä olit lapsi, miten sinulle osoitettiin rakkautta? Uskallettiinko se sanoa sanoin vai yritettiinkö se näyttää jollain muulla tavalla? Suomalaisessa kulttuurissa on yleistä välttelevä kiintymyssuhde. Anna-lehden kirjoituksessa on kerrottu millaista se on ja miten sen seuraukset voivat näkyä vielä aikuisuudessakin.

Olisi upeaa olla täydellinen vanhempi

Voi kunpa vanhempana osaisi sanoa ja näyttää lapselle sen, kuinka paljon häntä rakastaa. Olisi upeaa olla täydellinen vanhempi, joka osaa sanoa tunteensa ääneen joka tilanteessa. Sellainen vanhempi ei koskaan säikähtäisi lapsen kiukun purkauksia eikä kieltäisi näyttämästä erilaisia tunteitaan. Täydellinen vanhempi käyttäytyisi aina sävyisesti ja osaisi tukea lastaan ja aina voisi täydestä sydämestään kertoa hänelle: rakastan sinua. Mutta onko täydellisiä vanhempi olemassa? Oletko sinä sellainen?

Välillä on varmasti helpompi vaieta ja olla sanomatta asioita, joita tekisi mieli sanoa lapselle. On ehkä helpompi täyttää päivänsä kiireellä, kuin varata kalenteri tyhjäksi. Ehkä monelle meistä on helpompi pyytää lasta ottamaan lisää pullaa, kuin sanoa että rakastan sinua. Vai onko? Kumpi on helpompaa nykyvanhemmille Suomessa?

Ota lisää leivonnaisia! Kuva: Pixabay / TerriC

Välttelevä kiintymyssuhde on yleistä suomalaisessa kulttuurissa

Terveyskirjastossa ja Iltalehdessä todetaan, että välttelevä kiintymyssuhde on yleinen tapa kasvattaa lapsia suomalaisessa kulttuurissa. Tässä tyylissä voi korostua lapsen tarve olla itsenäinen ja pärjätä itse kaikessa, selviää Iltalehden tekstistä. Tunteita ei pahemmin näytetä, eikä lasta kannusteta kaikenlaisten tunteiden ilmaisemiseen.

Terveyskirjastossa on kerrottu erilaisista kiintymyssuhteista. Välttelevä kiintymyssuhdemalli on otsikoitu turvattomaksi ja siinä vältetään tunteiden ilmaisemista. Taustalla saattaa olla esimerkiksi vanhemman masennusta, joka aiheuttaa hankaluutta vastata lapsen tarpeisiin ja tunteisiin ja lopulta lapsi saattaa vetäytyä, koska ei saa vanhemmalta vastakaikua. Vanhemman on vaikea reagoida etenkin lapsen voimakkaisiin tunneilmaisuihin ja hän saattaakin jättää lapsen yksin tai jopa kieltää lasta näyttämästä tietynlaisia tunteita.

Lapsesta saattaa tulla vetäytyvä välttelevän kiintymyssuhteen seurauksena. Kuva: Pixabay / Shlomaster

Millaista on välttelevä kiintymyssuhde?

Anna-lehdessä kerrotaan, että välttelevä kiintymyssuhde voi näkyä esimerkiksi tavoissa, joilla vanhempi osoittaa lapselle rakkauttaan. Ominaista on, että rakkauden osoitukset näytetään erilaisilla teoilla, kuten leipomalla ja hössöttämällä, mutta välttämättä vanhempi ei koskaan kerro sanoillaan rakastavansa lasta. Vanhemmat saattavat tarjoilla lapselle herkullisia ruokia ja vanhemman pyyntö lapselle, että ottaisi lisää syömistä tarkoittaakin usein sitä, että vanhempi rakastaa lastaan. Kirjoituksessa nostetaan esiin, että lapsen saama malli läheisyydelle (esim. kosketuksen puute, etäisyys, vanhemman poissaolevuus) opettaa häntä etäiseksi muita ihmisiä kohtaan.

Millainen on välttelevä kiintyjä?

Anna-lehden tekstissä kerrotaan tunnusmerkkejä välttelevälle kiintyjälle ja niitä ovat:

-Loputtomat tehtäväluettelot

-Pako velvollisuuksiin

-Jatkuva touhottaminen

-Annetaan ulospäin maailmalle moitteeton kuva itsestä ja perheestä

Näiden yllä olevien asioiden tekemisellä on loppupeleissä tarkoituksena se, että vanhempi keskittyy jatkuvaan hössöttämiseen ja tekemiseen eikä hänen tarvitse kohdata omia tunteitaan. On helpompi paeta niitä täyttämällä kalenteri täyteen ja toistamalla samaa päivästä toiseen automaation tavoin.

Loputtomien tehtävälistojen tekeminen voi olla yksi merkki välttelevästä kiintyjästä. Kuva: Unsplash / Glenn Carstens-Peters

Mitä haittaa välttelevästä kiintymyssuhteesta voi olla?

Anna-lehden kirjoituksessa todetaan, että välttelevästä kiintymyssuhteesta voi olla paljon haittaa ja sen seuraukset voivat olla läsnä vielä aikuisuudessa.

-Pelko näyttää omia tunteita ihmissuhteissa

-Omaan lapseen ei välttämättä uskalleta kiintyä

-Rakkauden osoitukset toiminnan kautta, ei sanoilla

Miten sinä osoitat lapselle rakkautta? Kerrotko sen sanoin vai touhottamalla? Mitä mieltä olet välttelevästä kiintymyssuhteesta?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.