Tiede osoittaa: tällainen on huhtikuun lapsi!

Tiede osoittaa: tällainen on huhtikuun lapsi!
Kuva: Shelby Miller

Teksti: Anna-Leena

Syntyikö lapsesi huhtikuussa? Tai oletko kenties itse huhtikuun lapsi? Tämä artikkeli saattaa kiinnostaa sinua erityisesti, joten jatka lukemista. Moni on sitä mieltä, että horoskoopit ovat täyttä huuhaata. Mutta mitä jos kerromme, että syntymäkuukauden vaikutus ihmisen luonteeseen on tieteellisesti todistettavissa? Motherly-sivusto listasi piirteitä, jotka yhdistävät huhtikuussa syntyneitä lapsia. Tässä artikkelissa esittelemme muutaman. 

Kevät on synonyymi uudelle elämälle. Kevät on valoa. Kevät on iloa talven jälkeen heränneestä luonnosta. Mutta kuinka kaiken tämän keskelle syntyminen vaikuttaa ihmiseen?

Yökukkuja 

Onko lapsellasi vaikeuksia nukahtaa illalla? Tiedejulkaisu Sleep kertoo, että vuodenaika, jona lapsi syntyy voi olla yhteydessä lapsen unirytmiin. Keväällä ja kesällä syntyneet valvovat julkaisun mukaan yleensä myöhempään kuin syksyn ja talven aikana syntyneet. Onko sinun huhtikuussa syntynyt lapsesi yökukkuja vai aamuvirkku?

Positiivinen elämänasenne

Voiko syntymäkuukausi vaikuttaa ihmisen luonteeseen? Vuonna 2014 tehdyn unkarilaisen tutkimuksen mukaan voi! Tutkimustulosten mukaan keväällä syntyneet henkilöt ovat todennäköisemmin optimisteja ja omaavat usein positiivisen elämänasenteen. Tutkimuksen mukaan keväällä syntyneet eivät myöskään viihdy apaattisten ihmisten seurassa.

girl in white and green tank top lying on green grass field
Kuva: Jakayla Toney. Huhtikuussa syntyneet ovat muita positiivisempia.

Johtaja-ainesta

The University of British Columbian tutkimuksen mukaan alkukeväästä (maalis-huhtikuussa) syntyneistä henkilöistä tulee johtajia todennäköisemmin kuin esimerkiksi kesällä syntyneistä. Tämän voisi tutkijoiden mukaan selittää muun muassa sillä, että alkuvuodesta syntyneet ovat koko kouluaikansa ajan olleet ryhmän vanhimpia. Heille onkin alusta asti muodostunut luonteva rooli ryhmän johtajina. Tutkijat arvelevat, että tämä voi vaikuttaa siihen, millaisiin työpaikkoihin keväällä syntyneet aikuisina hakeutuvat.

woman in black v neck shirt holding white ceramic mug
Kuva: Kelly Sikkema. Huhtikuussa syntyneissä on johtaja-ainesta.

Pienempi riski sairastua astmaan

Vuonna 2015 New Yorkissa tehdyn tukimuksen mukaan keväällä syntyneillä lapsilla on pienempi riski sairastua astmaan. Tutkijat epäilevät, että syy tähän voisi löytyä ilmassa leijailevien pölypunkkien määrästä! Julkaisussa kerrotaan, että pölyhiukkasten määrä ilmassa on keväällä suurempi kuin muina vuodenaikoina. Se, että keväällä syntyneet vauvat ovat ensimmäisinä elinviikkoinaan kontaktissa suurempien pölymäärien kanssa, voi tutkijoiden mukaan vahvistaa heidän vastustuskykyään.

boy in gray sweater standing on green grass field during daytime
Kuva: Vitolda Klein. Keväällä ilmassa leijailee suuri määrä pölyḧiukkasia ja pölypunkkeja.

Pärjäävät huonommin urheilussa

Essexin yliopistossa Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin 8 550 iältään 10–16-vuotiaan koululaisen urheilullisuutta. Tutkimuksesta selvisi, että loppuvuodesta syntyneet lapset ovat selvästi parempia liikunnassa keväällä tai kesällä syntyneisiin luokkakaverinsa verrattuna. Erot eivät olleet mitättömiä, sillä tutkimuksen mukaan esimerkiksi marraskuussa syntyneen pojan juoksunopeus voi olla jopa kymmenen prosenttia ja hyppykorkeus 12 prosenttia suurempi kuin saman vuoden huhtikuussa syntyneellä lapsella.Tutkijoiden mukaan ero lasten urheilullisuudessa voisi selittyä sillä, että syksyllä syntyneet lapset ovat saaneet paljon D-vitamiinia raskauden loppuvaiheen kesäkuukausina.

Onko teidän perheessänne huhtikuussa syntyneitä? Mitä mieltä sinä olet: voiko syntymäkuukausi vaikuttaa ihmiseen?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.