Vesisotaa, suklaamunia ja kulkueita -Näin pääsiäistä vietetään maailmalla

Vesisotaa, suklaamunia ja kulkueita -Näin pääsiäistä vietetään maailmalla
Kuva: Vidar Nordli-Mathisen

Teksti: Anna-Leena

Suomessa pääsiäiseen liitetään ainakin virpominen, suklaamunat ja rairuohon istutus, mutta tiedätkö kuinka pääsiäistä vietetään muualla maailmassa? Joissakin maissa pääsiäinen on iloinen ja kepeä kevätjuhla, kun taas toisissa keskitytään pääsiäisen uskonnolliseen merkitykseen. Tiedätkö, missä päin maailmaa pääsiäiseen liittyy vesisota? Entäs tiedätkö, missä voit saada pääsiäislauantaina kattilasta päähän? Se selviää tästä artikkelista!

Puola

Miltä kuulostaa kansallinen vesisotapäivä? Puolalaisten mielestä varsin hyvältä! Tiesitkö, että toista pääsiäispäivää vietetään Puolassa vesileikkien merkeissä? Perinteikkäässä ”Smigus Dyngus” -juhlassa ihmiset kastelevat toisensa joko ämpäreiden tai vesipyssyjen avulla, kerrotaan culture-sivustolla. Tapa perustuu vanhaan uskomukseen, jonka mukaan vesipesun katsotaan tuovan naimaonnea. Miehet saattavat kaataa vettä ihastustensa päälle osoittaakseen kiinnostustaan. 

woman holding water bottle near man raising right hand
Kuva:Lucas Mellec.Puolassa vesisota kuuluu pääsiäiseen.

Kreikka

Kreikassa Korfun saarella pääsiäislauantain aamuna ei herätyskelloa tarvita! Valittujen palojen-sivustolla kerrotaan, että saaren asukkaat osallistuvat vuotuiseen ”kattiloiden viskomiseen”. Ikkunoista viskellään kattiloita, pannuja ja saviastioita, sillä vanhojen kattiloiden pois heittäminen symboloi joidenkin lähteiden mukaan uutta satoa, joka kerätään uusiin astioihin.

Espanja

Espanjassa la Semana Santa, eli pyhä viikko, on nimensä mukaan vahvasti uskonnollinen juhla. Yhdet maan upeimmista juhlallisuuksista löytyvät etelästä, Sevillan kaupungista, jossa pääsiäisviikkoa vietetään lukuisten uskonnollisten kulkueiden, musiikin ja tyypillisten pääsiäisherkkujen parissa.

Espanjassa pääsiäinen aiheuttaa muutoksia esimerkiksi nähtävyyksien ja kauppojen aukioloaikoihin. Varsinkin keskustan alueella kulkemista rajoitetaan kulkueiden aikana. Tämä on hyvä ottaa huomioon, jos toiveissa on matka pääsiäiskulkueita ihailemaan.

Kuva: Omar Sotillo Franco. Espanjassa pääsiäiseen kuuluvat näyttävät kulkueet.

Ranska

Ranskassa pääsiäisenä lapsille makeita herkkuja jakavat pääsiäispupun sijasta pääsiäiskellot, paljastaa Iltalehden-artikkeli. Tarina kertoo, että kirkonkellot, jotka hiljenevät pääsiäissunnuntaihin asti, matkaavat pääsiäisenä siunattavaksi Roomaan. Paluumatkalla ne pudottelevat puutarhoihin suklaata.

Yksi erikoinen pääsiäisperinne löytyy kuitenkin Hauxin kaupungista, jossa valmistetaan joka pääsiäinen valtava, noin 5 000 kananmunan munakas. EF-sivuston mukaan munakkaasta riittää noin 1000 ruokailijalle.

Yhdysvallat

Yhdysvalloissa pääsiäinen on varsin kaupallinen juhla, johon kuuluvat pääsiäiskoristeet ja suklaaherkut. Mutta tiesitkö, että Valkoisen talon pihalla Washington DC:ssä järjestetään pääsiäisenä tuhansille lapsille Easter Egg Roll-tapahtuma, eli “munan vieritys”? Rantapallo-sivustolla kerrotaan, että tapahtumassa lapset vierittävät pääsiäismunia pitkin pihaa pitkän lusikan avulla. Myös pääsiäismunien etsintä kuuluu oleellisena osana pääsiäiseen.

girl in green jacket playing with white and pink plastic balls on green grass field during
Kuva: Gabe Pierce. Yhdysvalloissa pääsiäiseen kuuluu pääsiäismunien piilotus.

Italia

Italiassa pääsiäisenä korostuvat Espanjan tapaan uskonnolliset perinteet. Pitkäperjantaina ihmiset kokoontuvat Colosseumin luokse muistelemaan Jeesuksen ristiinnaulitsemista ja siihen johtaneita tapahtumia.

Absoluteviaje-sivustolla kerrotaan, että Italialaisessa Panicalen kaupungissa, suurin juhla on kuitenkin “ylimääräinen pääsiäispäivä” nimeltänsä “pasquetta” tai “pikkupääsiäinen”, joka alkaa päivä pääsiäisen jälkeen. Paikalliset kokoontuvat pasquettana jokavuotiseen Ruzzolone-kilpailuun, jossa valtavia Ruzzola-juustokiekkoja pyöritetään ympäri kylää.

Pikkupääsiäistä on tyypillistä juhlistaa perheen ja ystävien kanssa ulkoilusta ja hyvästä ruoasta nauttien. Italialaiset perheet pakkaavat tyypillisiä pääsiäisherkkuja mukaansa ja nauttivat lounaasta ulkona.

Ovatko nämä pääsiäisperinteet sinulle tuttuja? Minkälaisia pääsiäisperheitä teidän perheellänne on?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.