Tutkimus: Odottavan äidin terveys vaikuttaa lapsen syöpään sairastumisriskiin

Tutkimus: Odottavan äidin terveys vaikuttaa lapsen syöpään sairastumisriskiin
Kuva: Unsplash /National Cancer Institute

Teksti: Mami Mixtuura

Lasten sairastuminen syöpätauteihin on melko harvinaista, mutta silti joissakin perheissä joudutaan kokemaan lapsen tai nuoren sairastuminen. Epäilys syövän mahdollisuudesta ja tietynlainen oireilu vaatii pikaista tutkimuksiin menemistä. Laura Seppälän väitöskirjatutkimuksessa on selvitetty odottavan äidin terveydentilan vaikutusta lapsen syöpään sairastumisriskiin.

Lasten syöpiin sairastumisen yleisyys ja paranemisennuste

Terveyskirjastossa kerrotaan, että lasten sairastuminen syöpätauteihin on melko harvinaista. Vuosittain sairastuneita lapsia on noin 130-150. Useimmiten sairastuneilla todetaan leukemia, lymfooma tai pahanlaatuinen aivokasvain. Paranemisennuste on nykyään hyvä ja suurin osa (80 %) lasten syövistä onnistutaan parantamaan pysyvästi.

Mitkä oireet vaativat tutkimuksiin hakeutumisen?

Kun lapsella havaitaan tietynlaisia oireita, pitää tutkimuksiin hakeutua nopeasti. Terveyskirjastossa kerrotaan, että aluksi oireet ovat monesti sen verran lieviä, että välttämättä oikeaa diagnoosia ei heti onnistuta tekemään. Jos oireilu jatkuu ja vanhemmat ovat lapsen tilasta huolissaan, kannattaa aina viedä lapsi uudelleen tutkittavaksi.

Jos on herännyt epäilys syövän mahdollisuudesta ja esiintyy alla olevia syöpätaudeille tyypillisiä oireita, Terveyskirjastossa ohjeistetaan hakeutumaan pikaisesti tutkimuksiin:

-väsymys

-kalpeus

-ihoverenvuodot

-kivuliaisuus

-raajakivut

-aamupäänsärky

-vatsan pömpötys

-vatsassa tuntuva patti

-nopeasti kasvavat imusolmukkeet

-oksentelu

-näköhäiriöt

-kuumeilu

Äidin raskauden aikaisen terveyden vaikutus lapsen syöpäriskiin

Helsingin Yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa Laura Seppälä, lastentauteihin erikoistuva lääkäri, on selvittänyt äidin raskauden aikaisen terveyden vaikutusta lapsen syöpäriskiin. Tutkimuksissa huomioitiin raskauden aikainen diabetes, kilpirauhassairaudet, tulehduksellinen suolistosairaus ja sidekudostauti sekä näihin liittyvät lääkitykset. Näin laajoja tutkimuksia ei ole aikaisemmin tehty.

Mitä tutkimustuloksista selviää?

Tutkimuksesta käy ilmi, että odottavan äidin diabetes tai kilpirauhasen vajaatoiminta voivat lisätä lapsen riskiä sairastua syöpään lapsuuden tai nuoruuden aikana. Odottavan äidin käyttämällä diabeteslääkityksellä voi olla sairastumisriskiä pienentävä vaikutus. Myös keskosena syntyminen lisää syöpään sairastumisriskiä. Muissa tutkimuksessa huomioiduissa sairauksissa tai niihin käytetyissä lääkityksissä ei löydetty yhteyttä lisääntyneeseen syöpäriskiin.

Tutkimuksesta selviää myös yhteys lisääntyneeseen syöpäriskiin liittyen muun muassa vastasyntyneen hengityskonehoitoon, elvytykseen ja antibioottihoitoihin. Myös raskauden tai synnytyksen aikaisen hapenpuutteen todettiin lisäävän syöpään sairastumisen riskiä.

Kuva: Pixabay / stanias

Tärkeää huomioida tulokset seurannassa

Tärkeää on ottaa huomioon nämä tutkimuksessa selvinneet asiat raskauden aikaisessa, keskoslasten ja vastasyntyneenä tehohoidossa olleiden lasten seurannassa. On tärkeää, että mahdolliset ongelmat voidaan huomata varhaisessa vaiheessa ja niihin voidaan puuttua ajoissa. Laura Seppälä toteaa, että lisätutkimuksille on tarvetta liittyen ennen raskautta ja sen aikana käytettävien lääkitysten vaikutuksista mahdolliseen syöpäriskin lisääntymiseen.

Mitä ajatuksia teksti sinussa herättää? Oletko joutunut seuraamaan oman tai jonkun läheisen lapsen syöpään sairastumista?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *